Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od nového trénera hádzanárok čakajú šampionát

Nový tréner slovenských hádzanárskych reprezentantiek Dušan Poloz sa ujal práce.

16.09.2013 18:00
Dušan Poloz Foto: ,
Tréner slovenských hádzanárok Dušan Poloz.
debata

„Je to jeden z najlepších hádzanárskych odborníkov v Česku a na Slovensku. Veríme, že naplní našu dvadsaťročnú túžbu kvalifikovať sa s výberom žien na niektorý šampionát,“ zdôraznil šéf hádzanárskeho zväzu Jaroslav Holeša. Doplnil, že nový kouč je veľmi ambiciózny. „Nemuseli sme mu stanoviť nijaké konkrétne ciele, sám si dáva najvyššie.“

Dušan Poloz (jeho asistent je Peter Olšavský) viedol viaceré české tímy, je zároveň trénerom úradujúceho ženského majstra Baníka Most, s ktorým naposledy vyhral spoločnú slovensko-českú súťaž (WHIL). Donedávna bol tiež asistentom trénera českých reprezentantiek, ktoré postúpili na decembrové MS. Viac ako desať rokov pôsobil v Nórsku (trénoval dorastenky, ženy i mužov), kde získal trénerskú licenciu. Využil dobré kontakty a v sobotu v Olomouci sa stretnú jeho nové zverenkyne s popredným svetovým tímom Nórskom (má po dva olympijské i svetové triumfy).

„Chcel by som, aby sme z každej hráčky dostali to najlepšie, čo vie. Zaujímajú ma najmä výkony. Keď budú dobré, dostavia sa aj výsledky,“ zdôraznil český kouč. Včera v Považskej Bystrici začal prvé sústredenie s novým tímom, privítal 22 hráčok.

„Budeme sa usilovať zdokonalovať obranný systém, času je málo, už po desiatich spoločných tréningoch nás čaká kľúčový kvalifikačný zápas jesene s Islandom. Zajtra nastúpime proti dorastencom Považskej Bystrice, potom, žiaľ, dve či tri hráčky sa budú musieť vrátiť do zahraničných klubov. Na dlhší čas nám ich neuvoľnili, pretože tento termín nie je medzinárodný. Pre hráčky bude veľká šanca a skúsenosť zahrať si s momentálne najlepším tímom sveta, Nórky nastúpia so všetkými svojimi hviezdami, na zápas sa veľmi teším.“

V druhej skupine kvalifikácie ME 2014 sa Slovenky stretnú s Francúzskom, Islandom a Fínskom. Začnú na budúci mesiac s najväčším favoritom Francúzskom na jeho pôde (23. októbra) a vzápätí privítajú Island v Šali (27.). „Ani do Francúzska nepôjdem prehrať. Súper má tiež nového trénera a stretne sa s tímom až pred kvalifikačným zápasom, nemá teraz týždeň na prípravu ako my. To by mohla byť naša výhoda. S Islandom sa asi pobijeme o druhé postupové miesto. Bude to dôležitý súboj, hoci v kvalifikácii je veľa zápasov a ľahké nebude ani stretnutie vo Fínsku,“ zdôraznil Poloz.

Nominácia slovenských hádzanárok

Brankárky: Lucia Gubiková (Iuventa Michalovce), Adriana Grandtnerová (Slovan Duslo Šaľa), Simona Súlovská (Partizánske), pivotky: Andrea Czanik-Weibelová (DJK/MJC Trier), Eva Minárčiková (Sokol Poruba), Dominika Horňáková (Michalovce), krídelníčky: Dagmar Stuparičová (SV Union Halle-Neustadt), Katarína Hvostaľová (Veselí nad Moravou), Lucia Súkenníková, Réka Bíziková (Šaľa), Selma Blažeková, Zuzana Hollá (Partizánske), spojky: Alžbeta Polláková (Borussia 09 Dortmund), Silvia Bachratá (Sachsen Zwickau), Petra Beňušková (Baník Most), Alžbeta Tóthová (Handball Club), Klaudia Michnová, Andrea Kertészová (Partizánske), Marianna Rebičová (Michalovce), Simona Szarková, Sofia Demajová, Eva Veselková (Šaľa).

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Poloz