Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čechom nepomohlo ani dvakrát viac juniorov: Chalani si verili, aj keď ich odpisovali, tvrdí tréner osemnástky

Po troch zápasoch mala slovenská hokejová reprezentácia na MS do 18 rokov 0 bodov a hrôzostrašné skóre 3:18. Zdalo sa, že štvrťfinále je pre mladých hokejistov vzdialenejšie, ako boj o záchranu.

03.05.2024 06:50
Reprezentácia do 18 rokov Foto:
Kým vlani sa kvôli silnému ročníku pred šampionátom spomínal možný postup do semifinále, v prípade aktuálneho výberu ide o absolútne nečakaný výsledok.
debata (8)

No rekordným víťazstvom 11:1 nad Nórskom v poslednom zápase základnej skupiny naznačili svoje dovtedy driemajúce kvality. A naplno ich predviedli vo štvrťfinále, v ktorom senzačne vyradili rovesníkov z Česka 3:2.

„Pocity sú také, že aj keď nás veľa ľudí odpisovalo a zatracovalo, tak chalani tomu stále verili. Ukázali, že aj takzvaný underdogs (outsideri) keď tomu veria, šialene tomu veria, tak môžu urobiť výsledok,“ uviedol pre hockeyslovakia.sk tréner osemnástky Martin Dendis.

Česko - Slovensko Čítajte viac Veľké trápenie, zahodená šanca a šťastní chlapci spod Tatier. Česi smútia po vypadnutí so Slovákmi

Mladučký, stále ešte len 32-ročný tréner, dosiahol veľký úspech hneď vo svojej prvej sezóne pri reprezentácii do 18 rokov. „Musím vyzdvihnúť obetavosť celého tímu, nemôžem povedať žiadneho jednotlivca. Celý tím šliapal ako hodinky,“ skonštatoval Dendis.

Vyradenie favorizovaných mladých Čechov je veľkou senzáciou aj kvôli tomu, že u našich západných susedov majú registrovaných dvojnásobne viac mladých hráčov. Podľa posledných údajov Medzinárodnej hokejovej federácie ich majú Česi 20 503, kým Slováci len 9 237.

Ďalším faktom, kvôli ktorému od súčasného Dendisovho výberu málokto čakal úspech, je, že nemá v kádri tak sledovaných a vysoko postavených mladíkov pre draft NHL, ako tomu bolo vlani. Žiadny z nich nefiguruje v prognózach zámorských skautov na výber v 1. kole.

Adam Ružička Čítajte viac Stretnutie s Čajkovským, záujem CSKA Moskva. Ružička spravil po kauze s bielym práškom krok smerom do KHL

Mladí Slováci sa rovnako, ako vlani, stretnú v sobotnom semifinále s rovesníkmi z USA, s ktorými v základnej skupine prehrali vysoko 0:9. Minuloročný súboj o postup do finále skončil 1:7 pre favorizovaných Američanov.

„Chceme si oddýchnuť, zregenerovať, vyčistiť si hlavy. Bolo toho teraz veľa, aj tlak na chalanov. Som na nich hrdý, ako to zvládli,“ dodal tréner Dendis. Ten môže počas víkendu doviesť osemnástku k prvej medaile na MS po dlhých 21 rokoch. Naposledy získal tento výber striebro ešte v roku 2003 na MS v ruskej Jaroslavli.

Top hviezdy z NHL na MS 2024 v Česku Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Do infogalérie sme vybrali 30 najzvučnejších...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji do 18 rokov