Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do debaty o hráčoch z KHL sa zapojili aj Fico a Korčok. Hlas Kremľa, reagujú v zahraničí na slovenského premiéra

Zavolať hráčov, ktorí po vypuknutí konfliktu na Ukrajine neodolali vábeniu ruskej KHL, do reprezentácie, či ich radšej ignorovať? A čo ruská reprezentácia? Témy naďalej rezonujú nielen na Slovensku.

15.02.2024 07:59
845748174 Foto:
Debata o hráčoch z ruskej KHL neustáva.
debata (73)

O tom sa pravdepodobne členovia oboch táborov budú hádať až do apríla, kedy má Slovenský zväz ľadového hokeja rozhodnúť, či na MS povolá aj hráčov z kontinentál­nej ligy.

S blížiacim sa termínom prezidentských volieb sa k téme vyjadrujú aj politici. Nedávno predseda parlamentu a prezidentský kandidát Peter Pellegrini natočil video, v ktorom síce tvrdí, že politika sa so športom nemá spájať, no sám apeluje na to, aby sa hráči z ruskej súťaže mohli zúčastniť na májových MS v Česku.

Pripomenul kauzu okolo brankára Júliusa Hudáčka, ktorý mal nastupovať za české Kladno, no po tlaku fanúšikov sa šéf klubu Jaromír Jágr rozhodol, že spoluprácu ukončí.

Slovensko, hokej Čítajte viac Politika do športu nepatrí? Pellegrini vyzýva Šatana a spol., aby na MS zavolali aj hráčov z KHL. Zväz reagoval

Hudáček tak za Kladno neodchytal ani jeden zápas. Osudným sa mu stalo to, že v minulej sezóne pôsobil práve v KHL. Po vynútenom odchode z Kladna si našiel nový klub v nemeckej DEL, kde chytá za Frankfurt.

„Stačilo mať zdravý rozum a nepolitikárčiť tam, kde sa to absolútne nepatrí. Na Slovensku a v Čechách sa vyžívame v pranierovaní nevinných ľudí.

Blížia sa MS v hokeji a u nás sa otvorila nezmyselná téma, že títo hokejisti by nemali reprezentovať Slovensko.

Vyzývam preto Slovenský zväz ľadového hokeja, aby dôsledne zvážil svoje stanovisko a neunáhlil sa prijať také rozhodnutie, ktoré znemožní týmto hráčom reprezentovať našu vlasť," uviedol okrem iného Pellegrini.

00 kolazz Čítajte viac Monštrum Putinovho kamaráta, vojnová propaganda na každom kroku. Najväčší štadión sveta zažil nablýskanú premiéru

Iný názor má jeho protivník v súboji o prezidentský palác Ivan Korčok. "Je absurdné, ak niekto hovorí, že politika nepatrí do športu a zároveň sám vyvíja politický tlak na športový zväz.

Nech ten rozhodne a potom nesie zodpovednosť za svoje rozhodnutie," tvrdí Korčok, podľa ktorého majú ísť športovci v spoločnosti príkladom.

„Verím, že aj SZĽH má jasne nastavený morálny kompas a postoje, v tomto prípade voči lige, ktorá je otvoreným propagandistickým nástrojom diktátorského režimu, ktorý vedie agresívnu vojnu proti nášmu susedovi.“

Do tretice sa pridal aj predseda vlády Robert Fico. Ten reagoval na rozhodnutie medzinárodnej hokejovej federácie, ktorá predĺžila medzinárodný dištanc Ruska a Bieloruska o ďalší rok.

SR Hokej SZĽH Šatan Ramsay TK BAX Čítajte viac Šatan musel čeliť otázkam ohľadne hráčov z KHL. Prezradil termín, kedy sa o ich (ne)účasti na MS rozhodne

Oba tímy tak budú chýbať na svetovom šampionáte aj o rok, Bielorusi navyše prišli aj o možnosť zúčastniť sa na zimnej olympiáde v roku 2026. Ruská účasť je stále v hre.

"Predstavte si, že máte disciplínu, kde sa na prvých priečkach umiestňuje svetová špička z Ruska či Bieloruska.

Vy im zakážete prísť na súťaž a potom vyhrá niekto, kto by mal inak iba minimálnu šancu. Aká je potom hodnota takej zlatej medaily? Nikdy by som športovcom nebránil v súťažení, nech ukážu, či majú na výhru," povedal Fico.

buček ramsay Čítajte viac V Česku zažil ťažké obdobie, oporou mu bol Hudáček. Najlepší Slovák v extralige po návrate domov žiari a sníva o MS

Jeho slová neušli pozornosti ruských médií, ktoré sa výrokom šéfa Smeru potešili. „Slovenský premiér pripustil, že Rusko a Bielorusko by sa mali zúčastniť na nadchádzajúcej olympiáde,“ komentovala jeho vyjadrenia ruská tlačová agentúra TASS.

Menej nadšení boli na Ukrajine. „Fico je známy milovník ruskej propagandy, čiže aj ruských peňazí. Po voľbách sa zasadzuje za zrušenie ruských sankcií a odmieta vojenskú pomoc Ukrajine,“ píšu tamojšie média.

V Poľsku Fica opísali ako „predsedu vlády, ktorý hovorí jazykom Kremľa. Rusi dostali darček, o akom sa im ani nesnívalo,“ uviedol poľský novinár Dominik Senkowski.

Najväčší hokejový štadión sveta je v Petrohrade Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
O dva týždne koniec. Viacerí hokejisti v Rusku...
73 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #KHL #hokej #Vladimir Putin #Hudáček #Peter Pellegrini #Ivan Korčok