Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Česku zažil ťažké obdobie, oporou mu bol Hudáček. Najlepší Slovák v extralige po návrate domov žiari a sníva o MS

Vlani, po prestupe z KHL do Třinca, sa na jeho adresu za pôsobenie v Rusku zniesla vlna kritiky. Priznal, že bola oprávnená, no na druhej strane svoje rozhodnutie neľutuje. Pred sezónou sa vrátil do rodnej Nitry. Aktuálne je najproduktívnejším hráčom extraligy.

02.02.2024 05:40
buček ramsay Foto: ,
Craig Ramsay a Samuel Buček počas prípravy na MS 2019.
debata (49)

Po 38 zápasoch má na konte 49 bodov za 21 gólov a 28 asistencií.

Aj preto sa útočník Samuel Buček (25) čoraz viac spomína ako jeden z možných kandidátov pre slovenskú reprezentáciu na MS v Česku.

„Šampionát sa bude konať aj v Ostrave, kde to veľmi dobre poznám. Vlani som hral v Třinci a do Ostravy sme často chodili s Liborom Hudáčkom a našimi manželkami. Bolo by to fajn, ak by to klaplo a mohol som si zahrať na MS,“ vraví Buček.

Hokejista roka Tomáš Tatar: Chcem odovzdávať skúsenosti
Video

Pred dvoma rokmi ste v drese Nitry nazbierali v základnej časti extraligy 64 bodov. Momentálne máte formu, aby ste sa tomuto číslu priblížili. Cítite, že máte veľkú šancu prebojovať sa na MS?

Všetko bude závisieť od môjho zdravia a ako sa ukážem trénerom v prípravných zápasoch. Sústredím sa na svoje výkony a o ničom inom neuvažujem. Urobím maximum pre to, aby som zaujal hrou. To je pre mňa teraz najpodstatnejšie.

Vlani ste sa museli v Česku vyrovnať aj s kritikou za pôsobenie v KHL. Spoločnosť v Česku je výraznejšie vyhranená proti Rusku ako je tomu na Slovensku. Neobávate sa reakcií, ak by ste sa predstavili na svetovom šampionáte u západných susedov?

Minulá sezóna bola pre mňa v určitom zmysle najlepšia, akú som mohol mať. Je super, keď spravíte 90 bodov, ako sa mi to podarilo rok pred tým, ale z mentálnej stránky ma to nikam neposunulo. Človek rastie vtedy, keď dokáže zvládnuť ťažké momenty a žiadna pomoc mu nepríde.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

Musí sa spoľahnúť len sám na seba. Dokázal som sa cez to prehrýzť a vyrovnať sa s tým. Ja som sa veľa naučil a som vďačný za to, že sa mi to prihodilo práve minulý rok. Možno práve to mi v kariére chýbalo, aby som sa posúval. Pozerám sa už len dopredu a som pozitívne naladený.

Ako vnímate názory, že hráči, ktorí pôsobili v KHL po vypuknutí vojny do reprezentácie nepatria?

Rešpektujem každý názor. Ja som však z mentálnej stránky so všetkým vyrovnaný. Pre hokejistu je psychická pohoda veľmi dôležitá, o čom som sa presvedčil vlani. Ja som sa do reprezentácie vždy veľmi tešil.

Keď dostanem príležitosť, rozhodne sa ju budem snažiť naplno využiť. Od mala som sníval o tom, že si zahrám na MS. Uvidíme, aké budú okolnosti a či budem sedieť do koncepcie trénerov.

Šancu presvedčiť Craiga Ramsayho dostanete už budúci týždeň, keď je na programe prípravný dvojzápas s Nemeckom, na ktorý vás nominovali. Čakali ste to?

Potešilo ma to a trochu aj prekvapilo. Trénera Ramsayho som zažil na predchádzajúcich zrazoch a vždy na mňa pôsobil ako veľký profesionál so zmyslom pre detail. Veľmi mu záleží na maličkostiach. Keď niečo do seba nazapadá, môže sa to ľahko rozpadnúť ako domček z karát.

SR Hokej TEL play off 1/4 6. Michalovce Slovan Kudelka Čítajte viac Ešte to oľutujete! Vykopli ste ho ako psa. Koniec Kúdelku rozpútal vášne. Čo ho najviac mrzí? Prehovoril aj jeho nástupca

Reprezentácia pod ním hrá ofenzívny, rýchly hokej. Hráčom dáva voľnejšiu ruku. V kombinácii so systémom, ktorý nastolil, to zatiaľ funguje a prináša úspech.

V minulom rozhovore ste prezradili, že so svojimi výkonmi nebudete nikdy stopercentne spokojný. Teraz sa však darí vám aj tímu, ktorý nechal zabudnúť na krízu zo začiatku sezóny.

Mali sme horšie obdobie, ktoré príde počas sezóny na každé mužstvo. Potom sme potiahli víťaznú sériu a teraz je to ako na horskej dráhe. Chvíľu sa nám darí a občas idú naše výkony dole. V lige však nie je žiaden slabý súper.

Aj nováčik z Humenného zdolal tímy z hornej polovice tabuľky. Som rád, že je liga vyrovnaná. Za posledné roky jej kvalita stúpla. Každou ďalšou sezónou je to lepšie. Pred play-off ešte chceme zapracovať na viacerých činnostiach, v ktorých sa potrebujeme zlepšiť.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Samuel Buček