Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Nazývame sa bratmi, pre KHL si však Česi a Slováci nadávajú. Hudáček? Zastal som si ho, ale teraz s ním nesúhlasím

Július Hudáček chytal počas kariéry aj za... Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia
hudáček Sparta Július Hudáček chytal počas kariéry aj za Spartu Praha.

Sprostredkovali by ste prestup do Ruska?

Nie. Moji klienti vedia, že ak by dostali ponuku z KHL či nižšej ruskej súťaže, museli by sme ukončiť spoluprácu a ponuku by riešili s iným agentom. Takto to mám nastavené, vo svojom postoji neuhnem. Ale ak si niekto myslí niečo iné a mal by som sa s ním preto hádať či dokonca nadávať mu, tak to nie.

Mám veľa kamarátov, s ktorými mám odlišné názory, on doprava, ja doľava, ale máme dohodu, že sa o určitých témach nebavíme, a fungujeme ďalej. Rešpektujeme názor druhého a to je niečo, čo mi aktuálne chýba. Spoločnosť je rozpoltená a rozhádaná, trvá to od covidu, už takmer štyri roky.

Slovenskom sa šíria špekulácie, že vedenie reprezentácie uvažuje nad tým, že na májové MS do Česka nominuje aj hráčov z KHL. Je možné, že by na nich domáci fanúšikovia v Ostrave či Prahe reagovali podobne ako v Kladne na Hudáčka?

Také niečo si nedokážem predstaviť… Rozumiem, že slovenský fanúšik by si to pochvaľoval, pretože tím by bol jednoznačne silnejší.

Aj na gólmanskom poste, i keď Slováci majú i tak výborných brankárov, či už je to Stano Škorvánek v Michalovciach či Samo Hlavaj v Plzni. Posily z KHL by pomohli, ale neviem si predstaviť, čo by sa dialo okolo tímu.

Zrejme niečo, čo by sa nepáčilo ani trénerovi Craigovi Ramsaymu.

Jednoznačne. Hráči by čelili ohromného tlaku, novinári by im nedali dýchať. Tímu, ktorý potrebuje pokoj, aby sa mohol sústrediť na výkony na turnaji, by to rozhodne nepomohlo. Treba však povedať aj inú vec: keď sa niektorí hráči vybrali cestou v KHL, tak vedeli, do čoho idú.

Vo Fínsku i Česku je to nastavené tak, že ok, bež si zarobiť peniaze do Ruska, ale potom v reprezentácii s tebou nepočítame. Každý hráč sa nejako rozhodne a potom musí niesť následky.

Miroslav Šatan Čítajte viac Šatan si nebral servítku pred ústa a pár vetami zrušil Radosu: Prekročil hranice slušnosti, zatiahol do svojich problémov môj osobný život i rodinu

Komplikuje vám spájanie športu s politikou prácu agenta?

To nie. Moja agentúra je na trhu krátko a momentálne nemám v portfóliu hráčov, ktorí by mali kvalitu na KHL. Zastávam názor, že ak hráč dostane ponuku z KHL, tak podobne zaujímavú ponuku môže obdržať aj vo Švédsku, Fínsku či Švajčiarsku. Potom už záleží na každom hráčovi, ako sa rozhodne.

Čísla však nepustia. Ak má byť priemerný plat hráča v Európe 150-tisíc a v KHL 450-tisíc, sú odhady o trojnásobku aspoň odhadovo reálne?

Áno, môže to tak byť. Pred pár rokmi som mal príležitosť ísť do VHL, čo je súťaž pod KHL. Chceli ma dvakrát, ponúkali trojnásobne väčšie peniaze, ako som mal vtedy na Slovensku. V oboch prípadoch som odmietol. Som si vedomý, že niektorí ľudia, ktorí si prečítajú tento článok, nebudú so mnou súhlasiť. Momentálne je určitá vlna, ľudia obhajujú niektoré veci.

Za mňa je to smutné, umierajú nevinní ľudia. Ak niekto súhlasí s tým, že agresor vtrhne na územie cudzej krajiny a rozpúta vojnu, nech sa páči. Ale ja s tým nie som v pohode a podľa mňa by sa niečo také malo jednoznačne odsúdiť.

Čiže váš postoj ku konflikte na Ukrajine je pevný.

Odsudzujem akúkoľvek vojnu. Veľmi si želám, aby sa to všetko čo najskôr skončilo. Aby sa spoločnosť spojila a aby si ľudia k sebe našli rešpekt a úctu.

V Kežmarku trénujem aj 13-ročného Ukrajinca z Charkova a bolo strašné, keď popisoval, ako ich bytovku zničila raketa. Prajem si skorý koniec, aby sa ľudia opäť spojili a zase si pomáhali, najviac ako sa dá.

Aký je váš názor na prepojenie športu a politiky?

Toto spojenie bolo, je a bude, pretože šport sa bez verejných peňazí nezaobíde v mestskom, okresnom a ani v celoštátnom sektore. Všetky financie musia schváliť politici, takže prepojenie bude vždy. V Rusku na štadiónoch môžete vidieť vojnový symbol „Z“, čiže aj tam sa mieša politika so športom.

Zabával fanúšikov na Slovensku, v Rusku a teraz... Foto: instagram.com/pennyDEL
hudáček frankfurt Zabával fanúšikov na Slovensku, v Rusku a teraz v tom pokračuje aj v Nemecku. Július Hudáček a jeho "Hudašou" po víťaznom zápase Frankfurtu.

Hudáček pred príchodom do Nemecka odchytal posledný súťažný duel vo februári 2023. Trvá brankárovi dlho, pokiaľ sa dostane do zápasového rytmu?

Nie, predovšetkým tomu skúsenému. U starších gólmanov je jedno, či nechytáte dva týždne alebo dva mesiace. Mal letnú prípravu, videl som ho, ako v Poprade trénoval, udržiaval sa vo forme.

Skúsený brankár potrebuje len pár tréningov či zápasov, aby sa dostal späť do tempa. A na druhej strane, veľakrát takáto pauza pomôže. Hokejista si oddýchne mentálne i fyzicky a potom je pripravený na nové výzvy.

Aká je momentálna situácia na hráčskom trhu? Sú skúsení brankári žiadaní?

Áno a to predovšetkým s výhľadom na blížiace sa play off. Skúsený gólman je vhodný aj na doplnenie kádra. Kluby dávajú do sezóny veľké peniaze a keď sa vám náhodou pred vyraďovačkou zraní jednotka a dvojka je mladý chalan, rozhodne siahnete po ostrieľanom brankárovi.

Mladý gólman je risk, ktorý nemusí vyjsť, a potom máte po sezóne. Ale rovnaký trend je na ostatných pozíciách, či už ide o obrancov či útočníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Rusko #KHL #hokej #Július Hudáček #Ukrajina #Tomáš Vošvrda #MS 2024