Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdny Hossa po rozlúčke s parádnou kariérou: Amerika? V žiadnom prípade, moje priority sú inde

Z rýchlosti už niečo stratil, ale šikovné ruky a vysoké hokejové IQ mu zostali.

19.08.2023 12:48
Marián Hossa rozlúčkový zápas Foto: ,
Marián Hossa nesie v náručí dcérku Emmu, ktorá oslávila prvé narodeniny počas rozlúčkového zápasu.
debata

Slovenská hokejová ikona Marián Hossa sa lúčila s úspešnou kariérou vo veľkom štýle. Trojnásobný šampión NHL žiaril na exhibícii v Trenčíne, kde sa spolu s ním v exhibičnom zápase predstavili hviezdy nielen slovenského, ale aj svetového hokeja.

„Ďakujem všetkým, ktorí prišli a urobili môj veľký deň ešte väčším,“ vravel bývalý elitný útočník.

Mali ste problém udržať emócie na uzde?

Áno, celý podvečer bol veľmi dojímavý. Často neplačem, vlastne skoro nikdy, ale teraz mi nechýbalo veľa a pustil by som slzy. Počas ďakovnej reči som mal v určitých momentoch problémy, aby som mohol pokračovať. Som rád, že som to zvládol. Veľká vďaka patrí ľuďom, že prišli na štadión a vytvorili skvelú atmosféru.

Užili ste si spoločnosť kamarátov a bývalých kolegov?

Veľmi. Podarilo sa nám dotiahnuť do Trenčíne skutočne veľké mená a verím, že si ich prítomnosti sa potešili aj priaznivci. Škoda, že nemohol prísť Henrik Zetterberg, ktorý si dva dni pred odchodom na Slovensko rozbil koleno na futbale. Tiež ma mrzí, že nemohol prísť Patrick Sharp. Po prílete do Viedne sa dozvedel, že mu zomrel brat.

Musel odcestovať, volali sme spolu, plakal… Nebol to príjemný rozhovor, ale tragédie sa stávajú. Aj preto si treba život užiť, nielen hokejisti často korčuľujú na tenkom ľade. Zápas som si užil aj za Patricka, veľmi sa sem tešil, žiaľ, nevyšlo to.

hossa Čítajte viac Neberte ho na vojnu! Hossa už po drafte radšej ani nešiel domov, otec ho skrýval na Floride

Kto bol autorom myšlienky zorganizovať rozlúčkový zápas?

Môj agent Peter Neveriš. Na začiatku som vôbec nemal potrebu organizovať zápas a rozlúčiť sa na ľade takýmto spôsobom. Prijali ma do Siene slávy NHL, v Chicagu mi vyvesili dres po strechu haly, oficialít som mal za sebou dosť. Ale potom mi Petrov nápad zostal v hlave a začal sa mi páčiť.

Začali sme s malou dušičkou, zavolali prvého hráča a postupne sa to nabaľovalo. Z pozvaných potvrdilo účasť osemdesiat percent a to je niečo, čo si veľmi vážim. Veľmi veľa to pre mňa znamená.

Pripravovali ste sa špeciálne na exhibíciu?

Nie. Na ľad už nechodím, ani potom nijakým spôsobom netúžim. Počas týždňa som bol dva-trikrát si zakorčuľovať s chalanmi z Dukly Trenčín, aby som sa dostal do tempa.

Ak človek dlhšiu dobu nehrá, stratí rýchlosť, ale myslím, že nejaké záblesky som ukázal, strelil góly, takže som spokojný. Hokej je ako bicyklovanie – nedá sa zabudnúť. Som rád, že sme si to všetci užili.

Hossa spolu s bratom, rodičmi, manželkou a... Foto: TASR, RADOVAN STOKLASA
Marián Hossa rozlúčkový zápas Hossa spolu s bratom, rodičmi, manželkou a deťmi pózuje pre rodinnú fotografiu.

Páčil sa Trenčín hviezdam svetového hokeja?

Boli z neho unesení. Ani som sa ich nemusel pýtať, či sú spokojní. Sami za mnou chodili a pochvaľovali si zázemie, ktoré mali pripravené. Páčilo sa im mesto, hrad, ale aj organizácia celého podujatia. Najviac ich zaujali fanúšikovia, ktorí im ukázali podporu už počas sprievodných podujatí pred zápasom.

Užili si čas aj mimo hokeja?

Určite. Posedeli sme pri vínku, spomínali na príhody a momenty z Ottawy, Detroitu č Chicaga. Po zápase nás čakala recepcia na trenčianskom hrade, v sobotu zase golf. Všetci boli spokojní.

Marián Hossa rozlúčkový zápas Čítajte viac Aj ty sa obliekaj, podpichol trénera Gáboríka hviezdny Toews. Hossa sa rozlúčil v dobrej nálade a dcérou na rukách

Veľa sa rozpráva o vašej možnej spolupráci s Chicagom. Je to stále aktuálne?

Viacerí z vás vedia, že tu na Slovensku máme rodinnú firmu. Venujem sa jej riadeniu, tiež trávim veľa času s deťmi. Som dosť zaneprázdnený. Kontakt so Chicagom stále udržiavam. O pár dní tam odlietam, čaká nás klubová akcia a uvidíme, či sa na nej v rámci rokovaní posunieme ďalej. Ak sa to podarí, prácu pre Blackhawks bude robiť zo Slovenska.

Padla aj myšlienka, aby som sa presťahoval naspäť do Chicaga, aby som mohol byť hlbšie zapojený v klubových štruktúrach. Už som im povedal, že to nepôjde. Čo sa týka spolupráce s Chicagom, je pár vecí, ktoré si viem predstaviť a k tomu potom môžeme postupne pridať ďalšie záležitosti.

V Chicagu sa za posledné roky toho veľa zmenilo. Ako vnímate pohyby v organizácii?

Ide o prirodzený proces. Po víťaznom období príde čas na prestavbu kádra. S Blackhawks sme získali tri Stanleyho poháre, je ťažké udržať taký vysoký level po dlhšiu dobu. Za mojich čias sme mali v Chicagu šťastie, že sa nám podarilo udržať silnú partiu pokope viac rokov a mohli sme dosiahnuť úspechy. Teraz prišlo nové obdobie.

Odišli viacerí hráči vrátane Jonathana Toewsa – potvrdilo sa, že kapitán opúšťa loď posledný. Blackhawks čaká nová etapa. Tím postavia okolo supertalentovaného Connora Bedarda, ktorého si vybrali na júnovom drafte z prvého miesta. Aj sme sa nedávno stretli, bol som z neho nadšený. Mimo klziska je veľmi milý, ale na ľade vie byť aj nepríjemný. Má výborne rozbehnutú kariéru, držím mu palce, aby sa mu darilo.

Rozlúčkový zápas Mariána Hossu Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Marián Hossa vykorčuľováva na ľad počas...
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Marián Hossa