Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay spasil Slovákov. Česi a cudzinec? Nie sú na tom vraj tak zle

Slovenský fanúšik je zvyknutý na úplne odlišnú situáciu. Kým jeho národné mužstvo je už z veľkého turnaja doma, české bojuje o medaily.

23.02.2022 06:30
hokej oslava cehlárik a ramsay Foto: ,
Peter Cehlárik a Craig Ramsay.
debata (16)

Zimné olympijské hry v Pekingu však potvrdili, že slovenský reprezentačný hokej za českým momentálne nezaostáva (odhliadnuc od hráčov pôsobiacich v NHL).

Zatiaľ čo Slováci oslavujú historický bronz, Česi hovoria o najhoršom období v ére samostatnosti.

Napokon, po prvý raz sa im stalo, že na veľkom turnaji chýbali medzi elitnou osmičkou. V osemfinále nestačili na Švajčiarov a napokon obsadili deviate miesto.

Za nimi skončili len Nemci, Lotyši a domáci outsider.

Čína ZOH2022 Peking Hokej o bronz SRamsay Čítajte viac Nebojí sa chýb. Ramsayho reforma stojí na troch pilieroch

Zverenci Filipa Pešána predviedli pod piatimi kruhmi mdlé výkony. Obstál hádam len ten v zápase s Rusmi, ktorých napokon zdolali po predĺžení.

Práve Pešánovo meno je za riekou Moravou na pretrase. Česi hľadajú trénera, ktorý by ho nahradil. A v hre sú údajne aj cudzinci, na čo nie sú tamojší hokejoví fanúšikovia zvyknutí.

Teória o zahraničnom koučovi sa nepozdáva ani mnohým českým expertom. Jedným z nich je aj Luděk Bukač mladší, ktorý svoj názor odprezentoval na Facebooku.

V pár vetách zhrnul, ako veľmi je proti zahraničnému trénerovi na českej lavičke. Svoje postoje potom rozvinul v rozhovore pre aktualne.cz.

„Dôležitá je naša tradícia a náš hokejový genofond. Neviem si predstaviť, že by Američania, Kanaďania, Rusi, Fíni či Švédi vzali zahraničného trénera,“ vraví syn legendárneho Luďka Bukača, trénera majstrov sveta z rokov 1985 a 1996.

Česi nemusia chodiť po príklad so zahraničným trénerom ďaleko. Strojcom slovenského úspechu je Craig Ramsay – Kanaďan, ktorý pred necelými piatimi rokmi zasadol na slovenskú lavičku.

Craig Ramsay Čítajte viac Ramsayho odkaz Slovákom: Ak je zmena dobrá, netreba sa jej báť

„Aj Slováci majú dostatok kvalitných trénerov. Je pravda, že Ramsay im svojimi obrovskými skúsenosťami a inteligenciou pomohol – aj s výchovou ďalších trénerov, pričom v tejto oblasti sa na Slovensku i u nás zaspalo,“ tvrdí bývalý tréner Mladej Boleslavi.

Zároveň však trvá na svojom.

„Napriek tomu si myslím, že český hokej by sa mal naďalej držať svojej tradície. Nie sme na tom tak zle, aby sme priviedli zahraničného trénera,“ dodáva.

Svoj postoj Bukač zdôvodňuje.

„Ak si privedieme cudzinca, o našich trénerov už nebude záujem. Žiadny z top hokejových národov by nesiahol k tomu, aby zahraničného odborníka dosadil do kľúčovej pozície,“ tvrdí Bukač mladší.

Nuž, Slováci sa k tomu pred piatimi rokmi odhodlali. A dnes zbierajú prvé ovocie.

Oslavy slovenských hokejistov v Bratislave Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Peter Cehlárik a Craig Ramsay.
VIDEO: Bronzoví medailisti sa vrátili domov na Slovensko.
Video

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #ZOH 2022 #Craig Ramsay #Českí hokejisti #Peking 2022 #Luděk Bukač mladší