Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nebojí sa chýb. Ramsayho reforma stojí na troch pilieroch

S úsmevom tvrdí, že od roku 1971 je jeho život jednoduchší. Craig Ramsay, v tom čase útočník Buffala Sabres, prestal kupovať noviny.

21.02.2022 09:29
Čína ZOH2022 Peking Hokej o bronz SRamsay Foto: ,
Craig Ramsay sa raduje po zisku bronzu v zápase olympijského turnaja v hokeji mužov o bronz Slovensko - Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu.
debata (29)

Gólový i vynikajúco brániaci útočník nechcel čítať o tom, čo robí zle.

„Nepotrebujem, aby mi niekto radil cez médiá. Keď mi niečo nevyjde, sám si to všimnem a chcem to napraviť. Základ je nebáť sa chýb. Ak prídu, treba si veriť aj naďalej,“ vravel kanadský kouč slovenskej hokejovej reprezentácie.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

Národný tím priviedol v sobotu k historickému úspechu – zisku bronzových medailí na ZOH 2022 v Pekingu. Aký bol prerod podceňovaného dôchodcu k symbolu slovenskej hokejovej renesancie?

Moderný hokej

To bolo rečí, keď generálny manažér Miroslav Šatan priviedol v roku 2017 na Slovensko kanadského trénera v rokoch. Čo nás ten už naučí, lamentovali niektorí experti i fanúšikovia…

ZOH: Bronzová radosť slovenských hokejistov Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Bronzový slovenský tím zo ZOH v Pekingu.

Nič nepríde hneď. Po necelých piatich rokoch pôsobenia Ramsayho na reprezentačnej lavičke je odpoveď zrejmá.

„Volá sa to moderný hokej. Je to úplne iný štýl ako pred pár rokmi. Všetci hráči na ľade sú mimoriadne výbušní. Keď dokážete so súperom držať krok, potom môžete hrať s každým,“ vraví pre Pravdu Tomáš Kopecký.

Bol jedným z mála slovenských hokejistov, ktorí sa s Ramsaym poznali ešte skôr, ako zasadol na slovenskú lavičku. Na holohlavom asistentovi trénera vo Floride Panthers ho zaujali dve veci – hrnček v ruke a férovosť.

Čína ZOH2022 Peking Hokej o bronz SR Švédsko Čítajte viac Šatan verí, že bronz pritiahne nových hráčov. Čo ho na tíme najviac zaujalo?

„Craig miluje kávu, bez hrnčeka sme ho hádam ani nevideli,“ smeje sa Kopecký. „Keď som hral dobre, povedal mi, aby som nelietal v oblakoch. Ak mi zápas nevyšiel, pripomenul mi to bez nadávok. Vďaka tomu sa hráči za neho obetujú,“ dopĺňa.

Pomoc slovenskej lige

Trvalo, kým si Ramsay našiel vhodné typy hráčov. Záblesky zlepšenia prichádzali postupne, ale veľký výsledok sa nedostavil.

Na Hrách v Pjongčangu 2018 sa jeho zverenci síce dočkali veľkého triumfu nad Ruskom, lenže prišiel aj prepadák so Slovinskom a debakel v osemfinále s USA.

ZOH: Slovensko - Švédsko, zápas o bronz Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Patrik Rybár počas rozcvičky pred zápasom.

O rok neskôr na domácich MS pobláznili Slováci národ. Zlyhanie proti Nemecku v záverečných sekundách potvrdilo, že všetko zlé, je na niečo dobré.

„Nechcel som takto skončiť. Moja misia nebola naplnená. Povedal som si, že ešte nie sme hotoví,“ priznal vtedy Ramsay.

V roku 2021 sa karta začala postupne obracať. Slováci po ôsmich rokoch postúpili do štvrťfinále MS. A minulý týždeň v Pekingu získali historický bronz. Prispeli k tomu aj viacerí hráči z podceňovanej slovenskej ligy.

„V 90. rokoch bola vnímaná ako silná. Skauti si však potom už hľadali cestu ťažšie, liga im neprišla taká zaujímavá. Aj týmto spôsobom ju Ramsay a spol. zviditeľňujú a tým otvárajú dvere do reprezentácie či popredných líg ďalším hráčom,“ myslí si dlhoročný reprezentant Dominik Graňák.

slovenskí hokejisti Čítajte viac Najväčší úspech, vraví Gáborík. Vyzval politikov, aby otvorili peňaženky

Nasledovník na lavičke

V marci oslávi Ramsay 71. narodeniny. Jeho čas na reprezentačnej lavičke sa kráti. Po májových majstrovstvách sveta vo Fínsku zrejme pôjdu profesor Ramsay a jeho slovenská trieda každý vlastnou cestou.

Je z nej silný ročník s kvalitnou strednou generáciou a viacerými šikovnými mladíkmi. Viacerí z nich sú zaujímaví aj pre NHL.

„Každého hráča sa pokúsime presvedčiť, že môže strieľať góly. Zároveň všetci musia blokovať strely, byť silní na puku a hrať tvrdo do tela. Toto chceme vštepiť celému slovenskému hokeju,“ vravel Ramsay na začiatku svojej cesty.

Craig Ramsay, Juraj Slafkovský a Miloš Roman sa... Foto: TASR, Martin Baumann
Craig Ramsay, Juraj Slafkovský, Miloš Roman Craig Ramsay, Juraj Slafkovský a Miloš Roman sa tešia z bronzu.

Podľa niekdajšieho slovenského obrancu Ľubomíra Sekeráša by bolo dobré, keby kanadský milovník kávy a golfu pri tíme ešte zostal.

„Vystriedalo sa pri ňom množstvo slovenských asistentov. Odovzdal im svoje skúsenosti a na nich by sme mali stavať aj v budúcnosti. Ramsay by mohol ešte ďalej vychovávať našich trénerov. Tí budú po ňom budovať, čo začal,“ uzatvára Sekeráš.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #ZOH 2022 #Craig Ramsay #Peking 2022