Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsayho odkaz Slovákom: Ak je zmena dobrá, netreba sa jej báť

Tí, ktorí ich poznajú, vravia, že sú si podobní. Rozvážni, pokojní, emócie stranou. Michal Handzuš (44) bez okolkov priznáva, že sa od Craiga Ramsayho veľa naučil.

22.02.2022 10:20
Craig Ramsay Foto:
Craig Ramsay na slovenskej lavičku v Pekingu 2022.
debata

Bývalý skvelý útočník pôsobil pri kanadskom odborníkovi ako asistent trénera. „Veľa ľudí mu neverilo, ale Craig ukázal, že jeho cesta je správna. Teší ma to,“ usmieva sa majster sveta z Göteborgu 2002.

Ako hodnotíte s odstupom niekoľkých dní pekinský bronz?

Má obrovskú hodnotu, nikto z nás si jeho rozsah ešte poriadne neuvedomuje. Bronz je úspechom pre slovenský hokej a ľudí, ktorí v ňom pracujú. Ale aj pre celú krajinu, pretože olympiáda je najvyššie športové pódium a pozeral sa celý svet. Slovensko uspelo a ukázalo sa na mape. Chalani predviedli tímový duch a veľkú túžbu po úspechu.

Aký veľký podiel na výsledku má trénerský tím na čele s Craigom Ramsayom?

Zásadný. Keď sem Craig pred štyri a pol rokmi prišiel, zmenil veľa vecí. Priniesol novú kultúru, systém a hodnoty. Ukázal nám smer. Reprezentácia pod jeho vedením začala hrať iný hokej ako dovtedy a teraz prišli aj výsledky. Hráme moderne, útočne, dobre sa na to pozerá.

Michal Handzuš, Ján Pardavý a Craig Ramsay na... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Craig Ramsay, Michal Handzuš, Ján Pardavý Michal Handzuš, Ján Pardavý a Craig Ramsay na MS 2021 v Rige.

Keď Ramsay začal na slovenskej striedačke, mnohí výberu Miroslava Šatana neverili. Čím to bolo?

Keď na začiatku povedal, že budeme hrať útočný hokej, všetci sa škrabkali po hlave a pomysleli si, o čom to rozpráva. Zrejme sme si nevedeli uvedomiť, že tu máme človeka, ktorý odohral či odtrénoval tisícky zápasov v NHL, čiže má enormné skúsenosti.

Craig verí svojim hodnotám a postupne presvedčí všetkých okolo seba. Najdôležitejšia zmena v jeho prípade bola, že zmenil hokejové myslenie nielen hráčov, ale aj ľudí okolo. To nám pomôže do budúcnosti, či už pri národnom tíme zostane alebo nie.

Čína ZOH2022 Peking Hokej o bronz SRamsay Čítajte viac Nebojí sa chýb. Ramsayho reforma stojí na troch pilieroch

Ozývali sa aj hlasy, že Kanaďan sa nevie prispôsobiť slovenskej náture. Boja sa Slováci nepoznaného?

Nechcú zmenu, majú z nej obavy. V športe, ale aj v celej spoločnosti máme vychodené určité chodníčky a nechceme z nich zísť. Veľakrát počúvam: my to robíme takto! Hoci to možno nie je dobré, ale meniť sa to nebude…

Prečo by sa mal Craig prispôsobiť slovenskej mentalite? Chceli sme, aby nás niečo naučil, my máme čerpať zo severoamerickej nátury, ktorá nám môže pomôcť. Tak to videl aj Miro Šatan a ľudia okolo neho. Craig priniesol nové veci, ukázal hráčom, ako víťaziť a výsledkom je olympijský bronz. Možno aj tým ukáže Slovensku, že ak je zmena dobrá, netreba sa jej báť.

Počas kariéry ste zažili viacero trénerov. V čom sa od nich Ramsay líši?

Predovšetkým je dobrým človekom. Chalani mu uverili aj preto, že sa o nich stará nielen ako o hokejistov, ale aj ako o ľudí. Záleží mu na nich. Hráči to vedia a podľa toho aj hrajú. Druhá vec sú jeho obrovské skúsenosti. Má veľké hokejové znalosti a ešte väčšiu charizmu. Práve charizma odlišuje skvelých trénerov od dobrých. Pomôže k tomu, že tréner strhne hráčov, aby robili veci, ktoré od nich požaduje.

Keď Slafkovský strelil prvý gól Švédom, trénerský tím skákal od radosti, ale Ramsay zostal pokojný. Je to súčasťou jeho osobnosti?

U nás sa hovorí, že tréner musí byť impulzívny, pretože len tak dotlačí hráčov k lepšiemu výkonu. Mal byť behať po striedačke, kričať a tak motivovať tím. Lenže to nie je cesta, ani ja sa s ňou nestotožňujem. Treba byť pokojný, mať veci pod kontrolou. Z Ramsayho vyžaruje pokoj, pretože má dôveru v nastavený systém a verí hráčom, že ho dodržia. Hráči po zisku bronzu vraveli, že tréner ich presvedčil, že môžu zdolať každého.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Juraj Slafkovský. Chlapec, ktorého od útleho detstva postaršovali

Ramsay okrem trénovania hráčov stíha aj vzdelávať slovenských trénerov. Je to súčasť jeho misie?

Áno, taký bol aj pôvodný zámer Mira Šatana. S Craigom som bol na dvoch šampionátoch. Hoci nie som úplne aktívny tréner, veľa som sa od neho naučil. Už na vlaňajšom turnaji som robil veci inak ako na predošlom a to predovšetkým po konzultáciách s ním. Platí to aj pre jeho súčasných asistentov. Ak budú mať otvorené oči, veľa si od neho zoberú a môžu to využiť v budúcnosti.

Mal by pokračovať vo funkcii aj po májových MS vo Fínsku?

Podľa mňa áno. Národný tím pod jeho vedením získal tvár, novú identitu. Teraz už všetci uverili, že sme na dobrej ceste. Samozrejme, rozhodnutie stojí na ňom. Vieme, že tu nemal byť tak dlho, ako napokon zostal. Sám sa rozhodne, ale pre slovenský hokej by bolo najlepšie, ak by bol aj naďalej jeho súčasťou.

Ak by predĺženie spolupráce odmietol, preferovali by ste domáceho alebo opäť zahraničného trénera?

Veľmi ťažká otázka, na ktorú momentálne neviem odpovedať. Určite by to mal byť niekto, kto bude pokračovať v systéme, ktorý tu Craig nastavil.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš #Craig Ramsay #Peking 2022