Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bolo mi zo seba na vracanie, cítil som sa ako v horore. Český hokejista opisuje, ako ho drogy a alkohol takmer pripravili o život

Trpel vážnymi psychickými problémami, ktoré ohrozovali jeho život. Český hokejista Ladislav Šmíd (37) sa nedávno liečil zo závislosti od alkoholu a ďalších návykových látok.

24.07.2023 18:19
670602190 Foto:
Ladislav Šmíd v drese Liberca.
debata

„Bolo mi zo mňa na vracanie, ocitol som sa na hrane a niektoré scény boli ako z hororu. Vyhľadal som však pomoc a teraz sa cítim ako znovuzrodený,“ priznal Šmíd v otvorenom rozhovore pre iSport.cz.

Bývalý renomovaný obranca Edmontonu, Calgary a Liberca opísal svoj príbeh a verí, že vďaka tomu môže pomôcť ľuďom, ktorí trpia podobnými problémami.

Filip Mešár Čítajte viac Na nadávky si v Kanade zvykol. Splní si mladý Slovák svoj sen? V Montreale mi vraveli, aby som sa pripravil na veľkú ligu

„Hovoriť o tom je tá najlepšia terapia. Aj keby som svojím príbehom pomohol len jednému človeku, bude to mať zmysel,“ vraví Šmíd.

Odmalička sa pohyboval v hokeji a zrazu nevedel, čo má robiť. Priznáva, že počas kariéry dával osobné problémy bokom.

"Pred návratom z Kanady do Liberca som sa rozvádzal, opúšťal som svoje deti, ktoré so mnou v Česku veľa času netrávili.

Bola to pre mňa veľká rana, ale nedával som to najavo. Vždy som utekal k hokeju, aby som na to nemyslel," priznáva Šmíd.

Ostap Safin Čítajte viac Šok v českom hokeji! Rodák z Prahy si po odchode do KHL zmenil občianstvo, oficiálne sa stal Rusom

Problémy však nezmizli. Postupne rástli a boli čoraz intenzívnejšie. Vlani skončil s hráčskou kariérou a vtedy sa to začalo.

"Keď skončíte s tým, čo milujete a čo vám pomáhalo vytesniť problémy, uchýlite sa k alkoholu. Neprišiel som na iný spôsob, ako problémy riešiť. Viete, že keď si nalejete pohárik, vaše problémy sa vytratia.

Na ďalší deň však vytriezviete a potom je vám ešte horšie. To, samozrejme, nechcete. Znova si teda nalejete ďalší pohárik a tak to ide dookola," opisuje Šmíd.

Najskôr pil cez víkendy, ale postupne siahal po fľaši aj vo všedné dni. Vtedy si uvedomil, že to s ním ide dole kopcom a rúti sa do priepasti.

"Povedal som o tom manželke a rodičom. Vyhľadal som odbornú pomoc. Všetkých to prekvapilo. Tušili, že na tom nie som psychicky dobre, ale tvárili sme sa, že je to v poriadku.

Radšej pomáham iným, a preto som na seba kašľal. Na odvykačke som sa naučil, že sa musím v prvom rade postarať o svoje zdravie," konštatuje Šmíd.

Honzek Čítajte viac Boha, zostávaš v Kanade? Zámorské kamery zachytili rozradostených Slovákov, otázka smerovala na „monštrum“

Problémy nosí v hlave stále, dokáže sa s nimi však už omnoho lepšie vyrovnať.

„Ráno vstanem a cítim sa plný energie. Po dlhej dobe mám konečne radosť zo života. Kým som pil, zožieralo ma to zvnútra. Bol som v tme a cítil som sa sám. Myslel som, že niet cesty späť.“

Na sociálnych sieťach sa zastal hokejistu Alexa Galchenyuka, ktorý napadol policajtov pod vplyvom alkoholu a tiež sa rozhodol podstúpiť terapiu.

„Všetci sme len ľudia, ktorí robia chyby,“ vraví bývalý český reprezentant.

Aj títo velikáni si zahrajú na Hossovej rozlúčke Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
  Daniel Alfredsson (vpravo).
debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Šmíd