Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šok v českom hokeji! Rodák z Prahy si po odchode do KHL zmenil občianstvo, oficiálne sa stal Rusom

Hokejový útočník Ostap Safin prijal pod odchode do KHL ruské občianstvo. Pražský rodák a odchovanec tamojšej Sparty podpísal pred pár dňami zmluvu s tímom Lada Togliatti ešte ako Čech.

17.07.2023 15:50 , aktualizované: 15:59
Ostap Safin Foto:
Ostap Safin.
debata (53)

„Zostáva dokončiť posledných pár dokumentov a v KHL nebude považovaný za legionára. Safin sa vzdal českého občianstva a čoskoro dostane ruský pas," povedal v rozhovore pre klubový web športový manažér Togliatti Rafik Jakubov. Informáciu priniesol český web Idnes.

Ak by si Safin občianstvo nezmenil, jeho šanca zahrať si v KHL by bola výrazne nižšia.

Od novej sezóny totiž všetky kluby môžu nastupovať s maximálne troma legionármi. Doposiaľ ich mohli mať na súpiske päť.

rusko, hokej Čítajte viac Rusi prišli so zúfalým plánom, smejú sa im vlastní i Česi. Radšej pôjdem do cirkusu, odkazuje legenda

Po Američanovi Brannanovi Mennelovi a Kanaďanovi Brendanovi Leipsicovi je ďalším z hráčov, ktorí po odchode do Ruska požiadali o zmenu občianstva.

Keďže Česko už nemá s Ruskom dohodu o dvojitom občianstve, pre Safina to znamená, že sa musí vzdať toho českého.

Safin si v minulosti zahral za mládežnícke výbery Česka a krajinu našich západných susedov dokonca reprezentoval na MS do 18 i do 20 rokov.

Hoci sa narodil v Česku jeho rodina pochádza z Ruska. Jeho aktuálne rozhodnutie je však v úplnom rozpore s tým, ako sa k tejto téme vyjadril v roku 2017.

„Aj keby ma do ruskej reprezentácie pozvali, ani by som nad tým nepremýšľal. Vyrastal som v Česku, kde mi dali všetko.

Cítil by som sa zle, keby som mal ísť hrať za Rusko," vravel vtedy Safin. Toho v roku 2017 draftoval Edmonton Oilers a v zámorí odohral v mládežníckych a nižších súťažiach päť sezón.

Galchenyuk, Lehner Čítajte viac Rozsekám teba aj tvoju dcéru. Zavolám do Ruska a celá vaša rodina bude mŕtva. Hráč NHL sa pri zatýkaní vyhrážal policajtom

Vlani obliekal dres Sparty Praha a v najvyššej českej súťaži nastúpil na 43 zápasov, v ktorých zaznamenal 9 gólov a 5 asistencií.

Všetko nasvedčovalo tomu, že v klube bude pokračovať aj v nasledujúcom ročníku. Po podpise novej zmluvy však neskôr požiadal o jej ukončenie.

„Mali sme záujem o to, aby v klube zostal. Bohužiaľ sa rozhodol náš tím opustiť, v čom mu necheme brániť. Prajeme mu veľa šťastia,“ uviedol športový manažér Sparty Jaroslav Hlinka.

Ako sa darí slovenským hokejistom v KHL Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
V KHL nastupuje v tejto sezóne osem slovenských...
53 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Ostap Safin