Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čerešňák ako na horskej dráhe: Účasť na MS? Rodinu musím najprv dostať na Slovensko. Šampionát v Česku dopadne fantasticky

V Česku si slovenského obrancu nevedia vynachváliť. Pardubický bek si vyslúžil od expertov nálepku najkomplexnejší obranca extraligy. Bronzový medailista z Pekingu pôsobí u západných susedov už celú dekádu.

01.05.2024 05:41
Peter Čerešňák Foto:
Peter Čerešňák v slovenskom drese.
debata (3)

Po neúspešnom finále s Třincom prežíval Peter Čerešňák (31) sklamanie iba pár hodín. Krátko po skončení sezóny sa rodák z Trenčína ponáhľal do pôrodnice, kde mu manželka priviedla na svet syna Lucasa.

„Práve šoférujem. Idem ich pozrieť do nemocnice. Pokojne sa môžeme rozprávať, aspoň mi rýchlejšie ubehne cesta,“ vraví.

Po neúspešnom finále ste dostali zrejme najkrajší darček. Ako sa dajú zvládnuť v krátkom čase absolútne opačné emócie?

Bolo to naozaj hektické. Z pohľadu emócií doslova ako na horskej dráhe. Neúspech vo finále play off vystriedala za pár hodín neopísateľná radosť z narodenia syna. Práve vybavujem, ako dostať všetky veci na Slovensko. Musím presunúť jedno i druhé auto a vrátiť sa späť vlakom. Momentálne teda plánujem, ako budú vyzerať moje najbližšie dni.

Rozhovor o Jurajovi Slafkovskom s Martinom Cibákom
Video

Stihli ste sa presunúť do pôrodnice včas, aby ste boli priamo pri narodení syna?

Najskôr sme zapíjali so spoluhráčmi žiaľ po finále a okolo pol štvrtej som sa presunul domov. Prakticky hneď sme museli s manželkou utekať do pôrodnice, kedže malý sa už pýtal na svet. Bol som teda celý čas pri nej a všetko prebehlo hladko.

Ako ste dospeli k menu Lucas?

Výber som nechal na manželku. Zvolila veľmi pekné meno.

Zostáva vám popri rodinných povinnostiach čas premýšľať aj nad reprezentáciou?

Majstrovstvá sveta sú pre mňa vždy veľkým lákadlom. Komunikoval som s Petrom Frühaufom a zatiaľ sme to nechali otvorené. Povedal som mu, že najskôr musím dostať manželku a dieťa domov na Slovensko.

daňo třinec Čítajte viac Český majster má čuch na Slovákov. Až na jedného, ktorý musel odísť. Nezlomná třinecká família? Zavolajte Netflix, aby o nej natočil film

Zdravotne sa cítim v pohode. Ak prebehne všetko v poriadku, som pripravený obliecť si reprezentačný dres. Rozhodne však nie za každú cenu. Ak to bude doma bez problémov, potom sa rozhodnem. Uvedomujem si, že už veľa času nie je. Cez víkend by sme si mali dať definitívne vedieť.

Do mužstva už pribudli aj hráči z NHL. Hovorí sa o tom, že by Slovensko mohlo mať najsilnejší káder za posledné roky…

Mám obrovskú radosť z toho, že prišli aj chlapci zo zámoria, najmä z NHL. Vnímam, že ľudia sa tešia a majú aj veľké očakávania. Pre nás to bude prakticky domáci turnaj. Záujem je obrovský a lístky sú už zrejme takmer vypredané.

Top hviezdy z NHL na MS 2024 v Česku Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Do infogalérie sme vybrali 30 najzvučnejších...

Eufória je určite aj v našom tíme. Vždy chceme dosiahnuť na MS čo najlepší výsledok. S takým úmyslom tam ale idú všetky mužstvá.

V Česku pôsobíte už desať rokov. Šampionáty tu vždy patria k najlepším. Je to najmä vďaka mentalite českých fanúšikov?

Nepochybujem o tom, že MS dopadnú fantasticky, čo sa týka návštevnosti a atmosféry. Praha aj Ostrava budú žiť hokejom. V Ostrave sa to bude hemžiť Slovákmi a zrejme aj Poliakmi. Ja som zažil predošlé MS, ktoré sa v týchto mestách konali, ako divák.

Vtedy tam prišlo veľa Fínov, ale aj fanúšikov z iných krajín. Pôsobilo to na mňa, že tam prišli aj v rámci dovolenky. Vyslovene si to tam užívali. Verím, že aj tento rok to bude podobné a dopadne to podľa predstáv.

Máte za sebou extrémne dlhú sezónu. Aká bola?

Z tímovej aj individuálnej stránky ju hodnotím pozitívne. Hrali sme Ligu majstrov, Spenglerov pohár, do toho zápasy základnej časti a odohral som aj jeden turnaj v rámci reprezentácie.

Mrzí ma, že sme na Spenglerovom pohári a ani vo finále play off nespravili posledný krok k zisku trofeje. Musíme si to dobre zanalyzovať a na budúci rok urobiť opäť všetko pre to, aby sme bojovali o titul.

Třinec hral všetky série v play off na sedem zápasov. Cítili ste, že môžete mať fyzicky navrch?

Sily sa vo finále vždy nájdu. Vedeli sme, že majú v nohách omnoho viac zápasov ako my. Vo štvrťfinále a semifinále sme prehrali dokopy len jeden zápas. Im sa všetky série výrazne natiahli.

Mali sme viac času na oddych. Z fyzického hľadiska to bolo napriek tomu vyrovnané. Každý išiel na doraz. Zrejme boli o jeden gól šťastnejší ako my.

Päť titulov v rade pre Třinec je neuveriteľná bilancia. Je už na čase, aby ho niekto zosadil z trónu?

Hovorí sa, že Třinec nesmiete nikdy podceňovať. Za žiadnych okolností. Vlani vyhral titul, keď išiel z predkola. Veľkú psychickú silu potvrdil aj tento rok, keď zvládol viaceré náročné momenty v play off. Musíme mu zagratulovať a veriť, že budúci rok uspejeme my.

VIDEO: Pavol Regenda pred štartom MS v Ostrave

Video

V Pardubiciach vás čaká tretia sezóna. Ako vám mesto na východe Čiech sadlo?

Som tu veľmi spokojný. Pardubice majú okolo 90-tisíc obyvateľov. Nie je to teda žiadne veľkomesto. Človek tu má všetko, čo potrebuje. Ľudia tu žijú hokejom, čo je výborné. My – hráči máme ideálne podmienky na to, aby sme podávali kvalitné výkony. Ja aj manželka sme si veľmi rýchlo zvykli a páči sa nám tu.

Vtedy a teraz. Zlatí chlapci z Göteborgu 2002 Fotogaléria - 32 fotiek Všetky fotky
Pred 22 rokmi sa zrodil najväčší úspech...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Oceláři Třinec #Peter Čerešňák #hokejová reprezentácia Slovenska #HC Dynamo Pardubice #MS v hokeji 2024