Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny Fetisov naložil Hašekovi: Putin mu vyhovoval, v Moskve bral krásne peniaze. Teraz otočil

Patrí k najvplyvnejším mužom v Rusku a k najúspešnejším hokejistom histórie. 65-ročný 7-násobný majster sveta a dvojnásobný olympijský víťaz Viačeslav Fetisov sa vyjadril k športovým problémom Rusov a nevynechal ani ostrého kritika Putinovho režimu Dominika Hašeka.

06.07.2023 05:40
376223176 Foto:
Viačeslav Fetisov v tom má jasno: Stopercentne stojím za prezidentom Putinom.
debata (162)

Fetisov bol v Rusku dlhé roky ministrom športu, šéfoval Kontinentálnej hokejovej lige a v súčasnosti je poslancom Štátnej dumy. Pre CNN Prima NEWS poskytol rozhovor, v ktorom poskytol pohľad na rozhodnutie českej vlády, ktorá zakázala účasť ruských športovcov na území Česka.

„Je to šialenosť. Je to čiara, ktorú nikto nesmie prekročiť,“ uviedol na margo rozhodnutia českej vlády. Podľa Fetisova je potrebné rozdeľovať šport a politiku. „Ja osobne som to vždy robil, a to sa mi vyplatilo.“

Väčšina krajín západnej Európy tvrdí, že šport je súčasťou ruskej propagandy a tým pádom je priamo zapojený to vojny na Ukrajine, ktorá trvá už takmer rok a pol.

Richard Pánik Čítajte viac Najzvučnejšie meno! Česi očakávajú od Slováka veľa, v ich lige by mal žiariť

„Asi všetci zabudli, že počas studenej vojny sme s nimi pravidelne súťažili. Tie zápasy potom pomohli mnohým našim hokejistom, ale aj hráčom z Ameriky a USA, vyrásť na úroveň svetových hviezd,“ tvrdí Fetisov.

Jednoznačne odmietol, že šport spolu s propagandou legitimizujú to, čo prebieha na Ukrajine. A že šport pomáha šíriť ruských pohľad na konflikt.

„Potom treba zavrieť všetky ambasády a obchodné zastupiteľstvá. Tie inštitúcie predsa tiež presadzujú národné záujmy v cudzine. Musíme zastaviť všetky podnikateľské aktivity, nákup surovín a tovarov. Ak chceme byť dôslední, skončime s tým.“ skonštatoval víťaz Stanleyho pohára.

209257829 Čítajte viac Trénoval ho Šupler, zažiaril v ňom Hossa. Niekdajšia pýcha lotyšského hokeja zomiera

Na spojenie ruský šport a propaganda reagoval aj príkladom z NHL, kde v poslednej sezóne hralo vyše 60 ruských hokejistov. A vedenie NHL im štart v súťaži nezakázalo.

„V rovnakých kluboch sú aj hokejisti z Česka. Žiadny problém, nevraživosť, medzi nimi nie je,“ uviedol Fetisov a zopakoval, že rozhodnutie českej vlády je hlúposť hraničiaca so šialenosťou.

Velikán ruského hokeja neobišiel ani azda najhlasnejšieho kritika Putinovho režimu v našich zemepisných šírkach, bývalého brankára Dominika Hašeka. Kedy sa s ním Fetisov stretol osobne naposledy?

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Štátna duma #Dominik Hašek #Viačeslav Fetisov #vojna na Ukrajine