Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Putinova KHL má čudné plány. Do ligy chce pritiahnuť moslimské mesto, kde hokej nikto nikdy neriešil

V uplynulej sezóne mala hokejová KHL len 22 tímov, najmenej vo svojej histórii. V nadchádzajúcom ročníku však jeden pribudne a do budúcna ruská liga pomýšľa na rozšírenie do Čečenska.

13.06.2023 21:22
Vladimir Putin Foto:
Autokrat Putin je vášnivým hokejistom.
debata (12)

Krátko po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022 opustili hokejovú KHL fínske Helsinki a lotyšská Riga.

Zo zahraničných účastníkov ostali len čínsky Kunlun, bieloruský Minsk a kazachstanská Astana. V minulosti pritom KHL plánovala, že sa rozšíri do všetkých kútov Európy.

Izolácia postihla ruský hokej ako celok. Medzinárodná federácia IIHF na neurčito vylúčila zbornú (a Bielorusko) zo všetkých svojich súťaží. Podľa zákulisných správ môže tento stav trvať ešte dlhé roky.

KHL teraz ďalšie rozširovanie pochopiteľne nevedie smerom do zahraničia, zostáva v Rusku. Na budúcu sezónu už druhýkrát privedie späť Ladu Togliatti, ktorú v minulosti trápili ekonomické problémy.

SR Michalovce šport hokej TEL semifinále 3 Košice KEX Čítajte viac Tvrdý knokaut pre RTVS. Nebude vysielať hokejové MS, teraz prišla o ďalší lukratívny produkt

Liga tak bude hrať 23 klubov, o šesť menej ako v ročníku 2016/17, kedy bola podľa počtu účastníkov – na vrchole.

Pokiaľ ide o budúce rozširovanie, tak má KHL smelé plány – rada by sa dostala do Čečenska, moslimskej republiky na hranici s Gruzínskom.

Ruská oblasť s jeden a pol miliónom ľudí je pritom v rámci športu známa hlavne bojovými športami. Ľadový hokej tam veľmi populárny nie je.

Najznámejším hokejistom z Čečenska je Aslan Raisov, ktorý pred 15 rokmi pomohol ruskej osemnástke k striebru na majstrovstvách sveta a neskôr odohral 13 zápasov v KHL za Dynamo Moskva.

vondrka slovan Čítajte viac Bývalá hviezda Slovana prekvapuje svojským názorom: Lotyši? Je to vlastne ruský tím

„Hokej sa v Rusku rozvíja a naberá na popularite vo všetkých regiónoch a KHL by mala viac týchto regiónov začleniť,“ spustil v rozhovore pre web Sport24.ru Valerij Kamenskij, ktorý v KHL pôsobí ako viceprezident rozvoja.

„Napríklad v Čečenskej republike je dobrá hokejová základňa pre rozvoj a vstup do KHL,“ pokračoval.

„Čečenci hrajú Nočnú hokejovú ligu, hokeju sa venujú aj deti. Jediné, čo potrebujú, je nový štadión a profesionálny seniorský tím.“

„Dúfame, že v dohľadnej dobe budeme môcť v KHL vidieť klub z Čečenska. Musíme sa snažiť expandovať, aby sme spopularizovali hokej pre všetkých ľudí v tejto krajine,“ dodal Kamenskij.

Lotyšsko SR hokej SZĽH TK TEL PHL Čítajte viac Do extraligy sa prihlásili všetky kluby. Dohoda ešte nie je: Pred nami sú štyri kroky, tvrdí Šatan

Už v roku 2015 hovoril o čečenskom klube v Kontinentálnej lige tamojší vodca Ramzan Kadyrov.

„Nepochybujem o tom, že v budúcnosti budeme mať skvelý tím,“ vyhlasoval. Mužstvo malo sídliť v Groznom, hlavnom meste Čečenska.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Groznyj