Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tvrdý knokaut pre RTVS. Nebude vysielať hokejové MS, teraz prišla o ďalší lukratívny produkt

Správy o dohode medzi vedením hokejového zväzu a extraligovými klubmi o ďalšom fungovaní boli až príliš optimistické. Po včerajšku je jasné, že zúčastnené strany čaká viac práce, ako vykonali doteraz.

13.06.2023 05:35
SR Michalovce šport hokej TEL semifinále 3... Foto: ,
Snímka z extraligového zápasu Michalovce - Košice.
debata (39)

Základná zmluva je však na svete.

Do nového ročníka najvyššej súťaže 2023/2024 sa prihlásilo všetkých dvanásť klubov vrátane „rebelujúcej“ deviatky, ktorá hrozila založením súkromnej súťaže.

Extraligu bude aj naďalej zastrešovať Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), ktorý však musí v nasledujúcom období nájsť spoločnú reč s klubmi vo viacerých otázkach.

Štyri kroky

Genéza prípadu je zdĺhavá a pre bežného fanúšika pomerne nudná. Kluby chcú viac peňazí z lukratívneho finančného balíka, ktorý obsahuje marketingové a vysielacie práva.

SR Hokej TEL štvrťfinále 4 Nitra Slovan NRX Čítajte viac Nechýbalo veľa a Slováci by boli svetu na smiech. Fraška speje ku koncu, chýba doriešiť už len detaily

Zároveň prejavili záujem riadiť si extraligu po svojom, urobiť z nej uzamknutú súťaž, bez možnosti postupu či zostupu.

Zväz oponoval a patová situácia trvala niekoľko mesiacov. Minulý týždeň prišlo k posunu, ale Miroslav Šatan upozorňuje, že obe strany čaká veľa ústupkov a kompromisov do momentu, keď si finálne potrasú rukami.

"Dohoda má štyri kroky, ktoré sa musia naplniť. Prvou je zmluva o budúcej zmluve, ktorú sme podpísali my ako zväz a všetkých dvanásť klubov.

Vymedzuje podmienky základnej dohody, aby sme mali podľa čoho pokračovať v rokovaniach," naznačil Šatan.

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR hokej SZĽH Výkonný výbor TK BAX šatan Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan.

Vyzerá to tak, že hokejisti spejú k modelu, ktorý je známy z futbalovej ligy či najvyššej českej hokejovej súťaže.

Kluby si založia záujmové združenie právnických osôb, ktoré bude po dohode so zväzom pracovať s vlastným marketingom.

Miloš Radosa a Rudolf Hrubý Čítajte viac Slovan zavádza, Hrubý verklikuje o vydieraní. Je to jeho rétorika, vraví šéf Dukly

"Keď kluby medzi sebou nájdu spoločnú reč, uzavrieme dve ostré dohody. Prvou bude marketingová zmluva o tom, akým spôsobom klub posunie marketingové a televízne práva, ktoré sú zo Zákona o športe na zväze.

Posledný krok je zmluva o samotnom riadení extraligy. Vyriešený je zatiaľ len prvý bod, čaká nás ešte veľa práce," pokračoval Šatan.

Do riadenia súťaže bude opäť zasahovať Ligová rada. Tú budú po novom tvoriť dvaja zástupcovia klubov a dvaja ľudia zo SZĽH.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #kluby #SZĽH