Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vysoké dane, šialený tlak. Vyštvú fanúšikovia Slafkovského z Montrealu? Hviezdy vedia, kam ich to tiahne

Kolíska hokeja? Jednoznačne, hovoria o tom historické záznamy. Kedy však klub z Kanady naposledy ovládol NHL? Pred troma dekádami - v čase, keď Juraj Slafkovský ešte ani nebol na pláne.

27.11.2023 05:39
Slafkovský hokej Foto:
Juraj Slafkovský v drese Montrealu Canadiens.
debata (13)

Hokejový trh v krajine javorového listu sa môže pochváliť viacerými výhodami, ktoré by mali prilákať najlepších hráčov v súťaži na sever kontinentu – bohatá história, skvelí fanúšikovia, vyhrotené derby zápasy medzi odvekými rivalmi.

Lenže v praxi to akosi nefunguje.

Nedávna štúdia ukázala, že takmer sedemdesiat percent hokejistov, ktorí sa v uplynulých rokoch ocitli na trhu s voľnými hráčmi, preferovali za budúce pôsobisko USA.

A nie len kvôli tomu, že amerických klubov je takmer štyrikrát viac…

Poviete si, že NHL je primárne neúprosný biznis založený na značnom toku peňazí a že hráči idú tam, kde im ponúknu viac financií. Niečo pravdy na tom bude, ale skutočný obraz si urobíte až vtedy, keď sa dozviete všetky detaily.

Iný Montreal

Prepadák, preceňovaný hokejista, šéfovia klubu mali draftovať niekoho iného. Slafkovský, vekom stále tínedžer, si od neprajníkov za 15 mesiacov, čo je v Montreale, vypočul viac ako dosť.

Ak chcú ľudia kritizovať, dôvod si nájdu. Je im jedno, že do ich tímu prišiel 18-ročný chlapec, ktorý nikdy predtým zámorský hokej nehral.

Slafkovský Čítajte viac Pustí Montreal Slafkovského na juniorský šampionát? Šéf Canadiens prehovoril

Nepočúvajú argumenty trénerov Canadiens, ktorí opakujú do nekonečna, že bodová produktivita košického rodáka nie je teraz pre nich smerodajná.

Má sa učiť, zvykať si na severoamerický štýl a osvojiť si mentalitu, ktorá z neho raz urobí hráča na leveli NHL.

Talent zo Slovenska už všetku teóriu počul – nečítať médiá, vypnúť televízor pri diskusných reláciách o hokeji, ignorovať príspevky na sociálnych sieťach.

Sám priznal, že sleduje len svoj instagram. „Tam ľudia nepíšu škaredé veci, takže s tým som v pohode,“ uškrnul sa nedávno.

Pre mladého hráča je to isto náročné. Očakáva masy priaznivcov, ktorí mu budú fandiť a podporovať ho, aj keď prídu chyby.

Veď tie sú predsa súčasťou procesu, ktorý z neho urobí lepšieho hráča. Trpezlivosť je však niečo, čo fanúšikovia, predovšetkým tí z Kanady, nemajú.

Juraj Slafkovský a jeho spoluhráči z tímu... Foto: Profimedia
Juraj Slafkovský Juraj Slafkovský a jeho spoluhráči z tímu Canadiens.

Mladíkom ako Slafkovský dávajú zaváhania poriadne „vyžrať“. Rovnako aj starším hráčom, ale tí sa už rokmi obrnili a kritiku, konštruktívnu či nie, znášajú podstatne lepšie.

Generálny manažér Canadiens Kent Hughes priznal pre šport.sk, že Slafkovský sa nevyrovnáva s tlakom najlepšie.

"Zvláda to dobre, ale nie ideálne. Avšak byť perfektný je takmer nemožné. V 18 rokoch sa musel vyrovnať s hraním s mužmi v NHL a očakávaniami, keď všetci rozoberajú každé jeho striedanie. Keď má dobrý zápas, všetci hovoria, aký je skvelý.

Keď má zlý zápas, všetci hromžia, aký je zlý. Pre mladého hráča je to ťažšie zvládnuť ako pre staršieho," potvrdil Hughes.

O tom, aké je hrať hokej v najväčšom meste provincie Québec, vie veľa aj Richard Zedník.

Bývalý útočník obliekal montrealský dres takmer päť sezón, počas ktorých odohral za Canadiens viac ako tristo zápasov.

Richard Zedník v drese Montrealu Canadiens. Foto: ČTK / AP / -
11. Richard Zedník Richard Zedník v drese Montrealu Canadiens.

"Montreal je iný ako ostatné kluby. Ľudia v meste žijú hokejom, veľmi sa o neho zaujímajú. Každý tréning či zápas pokrývajú desiatky médií, vždy je ich plná šatňa.

Ak sa hráčovi nedarí, rýchlo sa objavia návrhy, že ho má vedenie klubu vymeniť. Priaznivci v Montreale vás milujú alebo nenávidia. Nič medzitým neexistuje," vysvetlil bronzový medailista z MS 2003 v rozhovore pre Športweb.

Viac muziky za viac peňazí

Situácie, ktoré zažívajú Slafkovský a spol., nie sú pre každého hráča. Ide o jeden z hlavných dôvodov, prečo viacerí mieria do pokojnejšieho amerického prostredia.

Potvrdí vám to aj Ryan Getzlaf. Bývalý elitný center si zaspomínal na krízu z čias, keď obliekal dres Anaheimu.

Pred piatimi rokmi, v tom čase patril medzi najlepšie platených hráčov v profilige, otvoril sezónu katastrofálnym spôsobom – po 14 zápasoch mal na konte jediný gól.

„Ak by som hral v Toronte či Edmontone, nebol by som schopný opustiť vlastný dom. V Anaheime sa do mňa nikto nestaral. Kríza rýchlo prešla a prišli aj góly,“ rekapituloval dvojnásobný olympijský šampión.

Fanúšikovia Montrealu Canadiens sú... Foto: Profimedia
Canadiens fans Fanúšikovia Montrealu Canadiens sú temperamentní i nároční.

Niekdajší líder reprezentácie javorového listu nie je sám. Čoraz viac hráčom prekáža miestami až hysterická atmosféra, ktorú vytvárajú kanadskí fanúšikovia a tamojšie médiá. Samozrejme, rozmach sociálnych sietí, kde je každý druhý top hokejový „odborník“, dávku hejtu ešte znásobuje.

„Väčšina hráčov si dáva na zoznam klubov, do ktorých nechcú byť vymenení, práve kanadské tímy. Čoraz viac z nich uprednostňuje súkromie a pokoj pre seba a svojich najbližších. Sú preto ochotní akceptovať aj menej peňazí,“ potvrdil známy hráčsky agent Rich Winter, ktorý zastupoval aj Mariána Hossu.

Mimochodom, Hossa. Keď sa stal v roku 2009 voľným hráčom, „poučený“ zo sedemročného pôsobenia v Ottawe, si vybral Chicago.

Bol to skvelý ťah, s Blackhawks trikrát vyhral Stanleyho pohár. V Ottawe nechcel pokračovať ani Zdeno Chára, pred sezónou 2006/07 sa upísal Bostonu a o pár rokov sa tiež tešil zo zisku hokejového grálu.

Zdeno Chára Čítajte viac Dal vám po papuli a ešte poďakoval. Legendárny bitkár NHL spomína na Cháru: Jeho zdvorilosť bola desivá

Ďalšou dôležitou zložkou, ako to v profesionálnom športe býva, sú peniaze. Medzi daňovým zaťažením hokejistov v USA a Kanade sú markantné rozdiely.

Priemerný plat hráča NHL sa v minulej sezóne pohyboval na úrovni 2,6 milióna dolárov. Ak hrá hokejista v USA, v porovnaní s kolegom z kanadského tímu s rovnakou sumou na výplatnej páske, vie zarobiť o 400-tisíc dolárov viac.

Kluby preto hľadajú rôzne kľučky a diery v nastavených pravidlách. Keď Auston Matthews, americká hviezda v službách Toronta, podpísal s Maple Leafs predĺženie zmluvy o päť sezón, dohoda na papieri znela na 48,3 miliónov dolárov.

Vynaliezaví právnici upravili zmluvu tak, že regulárny plat podliehajúci klasickému zdaneniu určili na 4,5 milióna a zvyšok (necelých 44 miliónov) boli podpisové bonusy, na ktoré sa vzťahuje výrazne menšia daň.

A ešte jeden faktor, pre niekoho možno úsmevný.

Priemerná novembrová teplota v Kanade je mínus 8, v decembri mínus 13 stupňov Celzia.

„Zažil som treskúce mrazy a teplotu až mínus 30. Viete si to predstaviť? Osem mesiacov do roka je tam sneh,“ zaspomínal si na Edmonton ruský brankár Iľja Bryzgalov.

Poviete si, že zima nie je až taká hrozná, ale to len dovtedy, pokiaľ vám opíše „mimohokejové“ podmienky Milan Michálek, bývalý hráč Sharks.

„Väčšinu roku je v San Jose teplo a slnečno. Oblečiete si kraťasy, obujete šľapky a hor sa na pláž či pri bazén. Kalifornia je úžasná,“ potvrdil český forvard.

Takže ešte raz: USA alebo Kanada? Vyzerá to tak, že čoraz viac hráčov má jasno v tom, čo je pre hokej, ako je pre bežný život lepšie.

Draftové jednotky a ich vstup do zámorskej NHL Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete najproduktívnejšie draftové...
13 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #peniaze #hokej #NHL #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský