Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dal vám po papuli a ešte poďakoval. Legendárny bitkár NHL spomína na Cháru: Jeho zdvorilosť bola desivá

Spoluhráči ho uznávali, súperi sa ho báli. U všetkých mal Zdeno Chára obrovský rešpekt. S výškou 206 centimetrov je dodnes najvyšším hokejistom, ktorý kedy hral v NHL. A málokto sa s ním chcel púšťať do bitky. To bol aj prípad Michaela Ruppa.

22.11.2023 07:01
Zdeno Chára Foto:
Zdeno Chára pri jednej z mnohých bitiek, ktorých počas 24 sezón v NHL absolvoval neúrekom.
debata

Legendárny bitkár, ktorý počas rokov 2003 až 2013 absolvoval na klziskách najprestížnejšej súťaže sveta 117 pästných súbojov, si v relácii That's Hockey Talks spomenul na súboj s Chárom.

Rupp uviedol, že urastený Trenčan bol jedným z najmilších chalanov, proti ktorému hral. Chára nechcel zámerne ubližovať protihráčom no zároveň vždy vedel, kedy sa postaviť za svoj tím.

A tak tomu bolo aj 18. marca 2010, keď proti sebe nastúpili Boston Bruins s Pittsburghom Penguins. Vybičovanému súboju predchádzal nešetrný zákrok Matta Coocka (Pittsburgh), ktorý desať dní predtým spôsobil otras mozgu bostonskému Marcovi Savardovi.

Zákrok, ktorý rozpútal vášne v zápasoch medzi Bostonom a Pittsburghom.

Boston Herald vyšiel v deň zápasu na titulnej strane s obrázkom hlásiacim: „Chceme Matta Cooka, živého alebo mŕtveho.“ Cooka si do parády zobral hneď pri prvom striedaní Shawn Thornton a diváci šaleli. „Vyzeralo to tak, že je to vybavené,“ spomína Rupp.

Na jeho smolu nebolo a spoluhráča Savarda chcel zjavne pomstiť aj kapitán medveďov. „Chára sa pristavil a povedal: Rupper, môžeme sa pobiť? Neveril som vlastným ušiam, to bol najslušnejší spôsob, akým ma niekto požiadal, aby ma udrel do tváre,“ skonštatoval Rupp.

Prvú výzvu slovenského obrancu odmietol, ale povedal, aby ho Chára opäť požiadal v záverečnej tretine. V ďalšom striedaní sa na ľade stretli opäť. „Rupper, čo teraz, opýtal sa Chára. Bránil som sa: No tak, Z, teraz nie. Od posledného rozhovoru sa nič nezmenilo.“

Lucic mugshot Čítajte viac So Slovákmi mám veľa spoločného, smial sa na MS. Známeho búrliváka odsudzuje za odporný čin celá Amerika

Odolávanie Ruppovi vydržalo len do polovice druhej tretiny. Za stavu 1:0 pre Pittsburgh už volaniu Cháru neodolal a nakoniec zhodil rukavice. A veľmi rýchlo to oľutoval.

„Bolo to najhoršie rozhodnutie, aké som kedy urobil,“ skonštatoval s tým, že jeho dosah bol pre neho pri pästných súbojoch vždy obrovskou výhodou. No nie proti Chárovi. Pozrite si bitku:

Bitka kapitána Bostonu Bruins Cháru s Ruppom z Pittsburghu Penguins.

„Jeho ruku som mal pred tvárou a hlavu mal ďaleko. Prvým úderom som zasiahol lakeť, bol som hotový. Určite ma porazil, no dokázal som si zachrániť tvár,“ vtipkoval o trinásť rokov starom súboji.

Po skončení bitky sa Chára Rupperovi poďakoval, čo ho vyviedlo z miery možno ešte viac, ako niekoľko šrámov na tvári. „Povedal: Ďakujem veľmi pekne, vážim si to. Bolo to veľmi úctivé. Najslušnejší muž, akého som v živote stretol,“ zhodnotil Rupp. Podľa neho bol Chára zdvorilý až tak, že to bolo desivé.

Najlepšia zostava Slovákov z NHL v histórii Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Najlepšia zostava Slovákov z NHL v histórii.
debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Zdeno Chára #Boston Bruins #Pittsburgh Penguins #Mike Rupp