Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Choroba dobehla aj veľkého Hossovho parťáka. Aj najlepší vraj potrebujú vypnúť

Najskôr prekvapil vyhlásením, že si dáva od hokeja pauzu, ale o pár dní už korčuľoval na rozlúčkovom zápase blízkeho kamaráta. Fanúšikovia, ktorí dúfali, že si rozhodnutie o vynechanej sezóne rozmyslí, napokon zostali sklamaní.

23.08.2023 13:34
Jonathan Toews Foto: ,
Jonathan Toews.
debata

Jonathan Toews, jedna z najväčších hviezd zámorskej NHL v uplynulej dekáde, sa na bližšie nešpecifikovaný čas lúči s milovanou hrou. Elitný center to potvrdil v Trenčíne, kde bol jedným zo slávnych mien pozvaných na posledný zápas bývalého spoluhráča Mariána Hossu.

„Nemyslím si, že rozhodnutie dať si pauzu od hokeja v blízkej dobe zmením. Je pre mňa dôležité dať si priestor a čas, aby som sa dal do poriadku,“ vysvetlil trojnásobný držiteľ Stanleyho pohára.

Zdravotné problémy

Toews s Hossom majú spoločné viac, ako by si veľa priaznivcov myslelo. Obaja sa postupom času vypracovali na špičkových brániacich útočníkov. Vedeli dávať góly, ale tiež sa im efektívne darilo zabraňovať, aby sa k skórovaniu dostali súperi.

„Fantázia v pohybe. Toews aj Hossa sú prototypmi univerzálnych útočníkov, ktorých by chcel mať v tíme každý tréner. Chicago čaká svetlá budúcnosť,“ písal rešpektovaný zámorský portál Bleacher Report ešte predtým, ako sa Blackhawks v zostave aj s kanadsko-slovenskou dvojicou trikrát tešili zo zisku najvzácnejšej hokejovej trofeje.

Obom sa však neskôr postavili do cesty zdravotné komplikácie. Hossa trpel kožnými problémami, ktoré mu spôsobovala alergia na hokejový výstroj. Užíval medicínu, ale jeho stav sa nezlepšoval a tak v roku 2017 oznámil, že končí s aktívnou kariérou.

„Tabletky boli také silné, že ich prirovnávali k chemoterapii. Povedal som si, že to takto ďalej nejde. Predsa len, zdravie mám len jedno,“ spomínal starší z bratskej dvojice.

hossa Čítajte viac Neberte ho na vojnu! Hossa už po drafte radšej ani nešiel domov, otec ho skrýval na Floride

Toews dopadol horšie. Po prekonaní covidu vynechal celú skrátenú sezónu 2020/21, pretože sa u neho začali prejavovať poruchy imunitného systému. K hokeju sa vrátil, v drese Blackhawks odohral nasledujúce dva ročníky, ale bol len tieňom hráča, ktorý kedysi patril medzi špičku ligy.

Priznal, že lekári mu diagnostikovali tzv. dlhý covid. Zatiaľ čo väčšina ľudí sa z ochorenia, ktoré zapríčiňuje koronavírus, zotavila rýchlo, elitný hokejista stále pociťoval únavu, dýchavičnosť či poruchy sústredenia.

Dlhý covid zostáva záhadou aj pre odborníkov. „Je to komplexný problém, o ktorom stále vieme veľmi málo. Pokiaľ nevyvinieme komplexnú diagnostiku a liečbu tejto choroby, nikdy sa z pandémie skutočne nezotavíme,“ vyhlásil riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge.

Lekári upozorňujú, že športovci majú návrat do „bežného“ života po prekonaní covidu ťažší. Šport je pre nich zamestnaním, musia trénovať a súťažiť, aby mali na živobytie. Urýchlený návrat k extrémnym pohybovým aktivitám však chorobu častokrát predĺži a skomplikuje jej ďalší priebeh.

Ideálny spoluhráč

Toews je napriek tomu odhodlaný so zdravotnými problémami bojovať. Necelý týždeň pred Hossovou rozlúčkou rozosmutnil fanúšikov Chicaga, ale jedným dychom dodal, že do hokejového dôchodku sa nechystá.

Rozlúčkový zápas Mariána Hossu Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Marián Hossa vykorčuľováva na ľad počas...

„Stáť na ľade každý deň, trénovať, snažiť sa dostať na level, kde naplno zvládnete NHL, náročné zápasy takmer každý druhý deň. To všetko vás dostáva pod veľký tlak, pramení z toho veľa stresu. Potrebujem si dopriať čas a na konci budúcej sezóny uvidím, ako na tom som a či sa mi oplatí vrátiť sa späť,“ vravel novinárom v Trenčíne.

Počas zápasu hýril aktivitou a zdravotné komplikácie na ňom neboli vidieť. Lenže aj hokejový laik si uvedomí, že je rozdiel medzi tempom na exhibícii a hektikou, ktorú hokejisti zažívajú počas neraz až 100-zápasovej sezóny. Tej si rodák z Winnipegu užil až-až.

„V Chicagu sme zažili skvelé časy. Vytvorili sme skvelú patriu, ktorej súčasťou bol aj Marián. Veľa som sa od neho naučil – na ľade i mimo neho. Keď sa spomenul termín ideálny spoluhráč, vždy mi ako prvé napadlo jeho meno,“ vyjadril sa.

Na budúci rok oslávi 36. narodeniny a aj napriek chorobe stále myslí na aktívnu kariéru.

„Pôjdem deň po dni a budem sa sústrediť na hráčsku kariéru. Ešte s hokejom nekončím. Musím sa dať ale psychicky a fyzicky do poriadku. Začať si užívať aj iné veci, dostať sa tam, kde sa zase budem cítiť dobre,“ vysvetlil.

Fanúšikovia Blackhawks mali vopred vysnívaný ideálny scenár. Toews mal podľa neho v tíme zostať a stať sa mentorom supertalentovaného Connora Bedarda, ktorého si Chicago vybralo na júnovom drafte NHL z prvého miesto.

Ernest Bokros a martin Reway Čítajte viac Slafkovský a spol. si musia dať pozor. Aby nedopadli ako Réway. Jedna vec by sa mohla Slovensku vypomstiť

Okolnosti to však zariadili inak. Skončil Hossa, ďalšia chicagská ikona Patrick Kane putovala v rámci trejdu do New Yorku Rangers a Toews si dáva pauzu.

"Mužstvo je v prestavbe, ide o prirodzený proces. Ale tímu sa podarilo uloviť Bedarda, čo je dobrý základ na vybudovanie ďalšieho úspešného tímu.

Stretol som sa s ním. Bude na neho veľký tlak, ale vyzerá vyspelý a pripravený náročnú situáciu zvládnuť. Verím, že fanúšikovia Blackhawks budú mať z jeho výkonov radosť," dodal Toews.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Marián Hossa #Chicago Blackhawks #Jonathan Toews