Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Ani Chára nebol jediný šerif v meste. Lúči sa hokejový džentlmen

Pomoc od slovenského kapitána

V Bostone sa ocitol akoby náhodou. Do roku 2005 platilo v NHL pravidlo, že ak si voľný hráč našiel nové pôsobisko, klub za neho dostal doplňujúci výber v drafte.

Keď sa v roku 2002 hviezdny Bill Guerin na smútok fanúšikov „medveďov“ upísal Dallasu, Boston obdržal od ligy výber v 2. kole draftu 2003. Siahol po šťúplom mladíkovi z juniorskej QMJHL, ktorý zaujal skautov nielen hokejovými, ale aj ľudskými kvalitami.

Postupne sa vypracoval medzi najlepších útočníkov smerom dopredu i dozadu. Dlhé sezóny patril medzi špičku centrov na vhadzovaniach. Jeden z dôležitých zlomov v jeho kariére sa udial v roku 2006, keď sa Bostonu podaril husársky kúsok.

Bruins z Ottawy zlanárili Zdena Cháru, čo sa dodnes označuje ako jeden z najlepších podpisov voľného hráča v histórii súťaže. Mohutný Slovák priniesol nielen nekompromisnú defenzívu, ale aj nový štýl líderstva, ktorý ovplyvnil aj Bergerona.

Draft, Trenčín Čítajte viac Šesť hodín v rade na autogram. Takýto ošiaľ spôsobili v Trenčíne draftovaní hokejisti

„Vytvorili sme výbornú partiu. Viedol ju Zdeno, ktorý by za kolegu obetoval aj život. Keď vidíte kapitána, ako poctivo pracuje v zápase či na tréningu, nechcete a nemôžete zostať pozadu,“ spomínal.

Chára pridal ďalšie detaily. Priznal, že lepšiu pravú ruku ako asistenta kapitána si nemohol vybrať.

„Vládla medzi nami unikátna súhra. Bergy je skvelý líder a ešte lepší charakter. Bolo skvelé mať ho pri sebe, lebo on bol tým, čím ja nie. Vždy som hovoril, že obaja sme kapitáni. Nebol som jediný šerif v meste,“ vysvetlil rodák z Trenčína.

Spolupráca priniesla úspechy aj na ľade. Na konci sezóny 2010/11 priviedlo duo zohratých lídrov Boston k vytúženému zisku Stanleyho pohára – po dlhých 39 rokoch. O dekádu neskôr, po odchode Cháru do Washingtonu, aj Bergeronovi nažehlili na dres kapitánske „céčko“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Boston Bruins #Patrice Bergeron