Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súpera totálne zdemolovali a zapísali sa do histórie. Vegas získali svoj prvý Stanleyho pohár

Hokejisti Vegas Golden Knights získali prvýkrát v histórii Stanleyho pohár. V piatom dueli finále play off NHL zvíťazili v noci na stredu nad Floridou Panthers jasne 9:3 a v celej sérii triumfovali 4:1 na zápasy. Hetrikom potiahol domácich k víťazstvu kapitán Mark Stone.

14.06.2023 05:51
Stanley Cup Panthers Golden Knights Hockey Foto:
Hokejisti Vegas Golden Knights oslavujú zisk Stanelyho poháru.
debata

Golden Knights sa dočkali majstrovského pohára vo svojej šiestej sezóne v profilige. V titul premenili svoju druhú účasť vo finále.

Zahrali si v ňom aj vo svojom inauguračnom ročníku 2017/2018, vtedy podľahli Washingtonu 1:4 na zápasy.

Hráči Vegas nedali v noci na stredu svojmu súperovi šancu. Po prvej tretine viedli 2:0, po dvoch vysoko 6:1.

Okrem hetrikového hrdinu Stonea zabrali aj Jack Eichel a Shea Theodore, ktorí si pripísali zhodne tri asistencie. Reilly Smith pridal gól a asistenciu.

„Neuveriteľné,“ vyznal sa Stone. "Pohľad do očí mojich spoluhráčov, keď sme to vyhrali, bol jeden z najbláznivejších pocitov, aký som kedy zažil.

V žalúdku mám chvenie, nedokážem opísať, ako sa cítim. Je to všetko, čo si len dokážete predstaviť. Zvládli sme 82-zápasovú základnú časť, štyri kolá play off, neustále sme išli nadoraz. Celú sezónu sme bojovali a teraz stojíme tu, s pohárom."

Floride citeľne chýbal v piatom finálovom súboji jej ofenzívny líder Matthew Tkachuk, ktorý vynechal zápas pre nešpecifikované zranenie.

V zostave ho nahradil 22-ročný útočník Grigorij Denisenko, ktorý absolvoval debut v play off.

Knights nahradili na tróne Colorado, ktoré tento rok vypadlo už v 1. kole. Slovenský hokej nemal vo finálovej sérii zastúpenie.

Finále play off NHL
Vegas Golden Knights – Florida Panthers 9:3 (2:0, 4:1, 3:2) – /konečný stav série: 4:1, Golden Knights získali Stanleyho pohár/
Góly: 12. Stone, 14. Hague (Eichel, Marchessault), 31. Martinez (Eichel, Pietrangelo), 33. Smith (Karlsson, Theodore), 38. Stone (Howden, Stephenson), 40. Amadio (Smith), 49. Barbašov (Eichel, Theodore), 55. Stone, 59. Roy (Theodore, McNabb) – 23. Ekblad (Cousins), 49. Reinhart (Bennett), 52. Bennett (Forsling, Reinhart). Rozhodovali: Sutherland, Rooney – Murchison, Barton, vylúčení: 1:1 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 19.058 divákov.

Za Panthers nenastúpil pre zranenie Tkachuk, tréner Maurice tak premiešal zloženie útokov a vo štvrtom dal prvýkrát v play off šancu Denisenkovi.

Domáci ustáli úvodný nápor súpera, keď musel byť brankár Hill v pozore. Najprv zmaril tutovku Lundellovi a počas presilovky hostí vytasil betón pri šanci Barkova.

Honzek hokej Čítajte viac Všetko zmenil telefonát od manažéra. Mami, oci, odchádzam do Kanady. Mladý Slovák zahviezdil, túži po ňom tím z NHL

V tom istom oslabení následne domáci kapitán Stone vybojoval puk a prečíslenie 2 na 1 zakončil sám strelou pod hornú žŕdku – 1:0.

V 14. minúte Knights viedli už o dva góly, po akcii Eichela vznikla neprehľadná situácia v bránkovisku „panterov“ a puk za čiaru doťukol zblízka Hague.

Hostia vykresali iskierku nádeje na začiatku druhej časti, keď strelou od modrej čiary znížil Ekblad. To však bolo zo strany Panthers na dlhý čas všetko a druhá polovica tretiny patrila jasne domácim, ktorí totálne ovládli ľad.

V 31. min im vrátil dvojgólový náskok obranca Martinez, ktorý strelou zápästím zavesil pod hornú žŕdku, vzápätí Karlsson pekne zadovkou našiel Smitha, ktorý zvýšil už na 4:1.

„Rytieri“ rýchlymi výpadmi rozsekávali obranu súpera, ktorý už nedokázal zareagovať. V 38. min pridal piaty zásah po vydarenej kombinácii Stone a dve sekundy pred koncom tretiny potrestal ďalšiu chybu defenzívy hostí Amadio.

Golden Knights tak mohli v tretej dvadsaťminútovke už chystať všetko na majstrovské oslavy. Florida sa ešte snažila s výsledkom niečo urobiť, ale jej úsilie maril pozorný Hill, ktorý v 47. minúte predviedol fantastický zákrok lapačkou proti Duclairovi.

Vladimir Putin Čítajte viac Putinova KHL má čudné plány. Do ligy chce pritiahnuť moslimské mesto, kde hokej nikto nikdy neriešil

O dve minúty neskôr zasadil hosťom siedmy gólový úder Barbašov, ktorý dorazil do siete puk po strele Eichela.

Panthers skorigovali po pohotovej koncovke Reinharta a následnom góle Bennetta, ktorého strelu od modrej čiary tečoval domáci obranca Pietrangelo, to však bolo zo strany Floridy všetko.

Sedem minút pred koncom tréner Maurice odvolal z bránky Bobrovského a hostia to skúsili v šestici. Stone skúšal z diaľky trafiť prázdnu bránku a skompletizovať hetrik, podarilo sa mu to až na tretí pokus.

Gólovú bodku dal za stretnutím Roy – 9:3. Posledné sekundy sa už iba dohrávali, po záverečnej siréne mohli na ľade vypuknúť majstrovské oslavy domácich.

Najbohatšie kluby NHL v bojoch o Stanleyho pohár Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
Majú ekonomická sila, hodnota klubov či platy...
debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Florida Panthers #Vegas Golden Knights