Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američania zdolali aj Švédov. Fíni prevalcovali Dánov a veria, že kanonáda im dodá sebavedomie

Fínski hokejisti deklasovali v záverečnom zápase A-skupiny MS Dánsko 7:1. Domáci v Tampere nedali súperovi šancu, už po 1. tretine viedli 3:0. V severskom súboji prestrieľali Dánov 47:14.

23.05.2023 14:15 , aktualizované: 23:14
USA, Švédsko Foto: ,
Hokejisti USA sa tešia z víťazného gólu proti Švédom.
debata (3)

Už pred stretnutím bolo isté, že Fíni obsadia v tabuľke tretie miesto a vo štvrťfinále ich čaká druhý tím „béčka“ Kanada. Dáni mali už pred zápasom istotu nepostupového piateho miesta v skupine.

A-skupina:

Fínsko – Dánsko 7:1 (3:0, 3:0, 1:1)
Góly: 3. Anttila (Matinpalo, Björninen), 4. Ohtamaa (Rantanen, Manninen), 19. Pokka (Seppälä, Kakko), 23. Björninen (Pesonen, Seppälä), 36. Lammikko (Seppälä), 39. Kapanen (Kakko, Suomela), 43. Matinpalo (Björninen, Oksanen) – 43. Ehlers (Krogsgaard, Gammelgaard). Rozhodovali: Holm (Švéd.), Sewell (V.Brit.) – Briganti (USA), Constantineau (Fr.), vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 11.491 divákov.
Fínsko: Larmi – Ohtamaa, Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman – Rantanen, Manninen, Hartikainen – Kapanen, Suomela, Kakko – Armia, Lammikko, Pesonen – Anttila, Björninen, Oksanen
Dánsko: Sörensen – Lassen, M. Lauridsen, Koch, Jensen Aabo, Gammelgaard, Krogsgaard, M. Jensen – N. Jensen, Russell, Ehlers – Bödker, Mölgaard, Storm – Asperud, Poulsen, Bau – Andersen, Olesen, Aagaard – Scheel

Hoci v stretnutí už o nič významné nešlo, domáci Fíni hrali naplno a so súperom nemali žiadne zľutovanie. Do zápasu vstúpili zostra a už v 4. minúte viedli 2:0. Potom hru rozkúskovali vylúčenia a tímy trochu vyšli z tempa.

Domáci nevyužili tri presilovky za sebou, napriek tomu išli do prestávky za trojgólového náskoku, keď delovku Seppäläho tečoval pred bránkou Pokka. Dáni nedokázali zabrzdiť rozbehnutého favorita, ktorý si robil v útočnom pásme chvíľami, čo sa mu zachcelo.

Slovensko, hokej Čítajte aj Slováci sledovali drámu spoločne. Lotyši si to uhrali sami, postúpili zaslúžene, znie z tímu

Lamikko skóroval dokonca vo vlastnom oslabení, poltucet zavŕšil na konci druhej tretiny Kapanen, ktorý blafákom „vykúpal“ Sörensena. Dáni dokázali v treťom dejstve už len skorigovať výsledok, čestný úspech zaznamenal Ehlers.

Joel Armia, útočník Fínska: „Som spokojný s tým, ako sme dnes hrali ako tím. Naším cieľom bolo zakončiť skupinu víťazstvom a odniesť si z tohto zápasu nejaké pozitíva. Naši strelci odohrali vydarený zápas a som si istý, že toto víťazstvo nám dodá veľa sebavedomia do nadchádzajúcich zápasov.“

Nikolaj Ehlers, autor gólu Dánska: „Nevstúpili sme do zápasu tak, ako sme si predstavovali. Mali by sme byť všetci nadšení, že hráme pred takou kulisou vo Fínsku, to by nám malo dodať energiu. Myslím si, že v niektorých pasážach sme hrali celkom obstojne, ale celkovo sme dnes urobili príliš veľa chýb. Tento fínsky tím je dostatočne dobrý na to, aby ich potrestal.“ (Zdroj: iihf.com)

Američania si poradili so Švédmi

Hokejisti USA zvíťazili v utorkovom zápase MS nad Švédskom 4:3 po predĺžení a v základnej A-skupine obsadili konečné prvé miesto práve pred Švédmi. V doterajšom priebehu turnaja zvíťazili vo všetkých siedmich zápasoch.

Američania v zápase viedli 3:1, no Švédi strelili v záverečnej päťminútovke dva góly.

V predĺžení napokon predsa len zvíťazili hráči zámorského tímu, keď o ich siedmom víťazstve na turnaji rozhodol Dylan Samberg.

A-skupina:

Švédsko – USA 3:4 po predĺžení (1:1, 0:2, 2:0 – 0:1)
Góly: 10. Carlsson (Tommernes, Lindberg), 55. Carlsson (Berggren, Linus Johansson, 58. Liljegren (Tömmernes, Lindberg) – 17. Bonino (Gauthier, Tynan), 34. Garland (Mazur, Grimaldi), 40. Hutson, 62. Samberg (Mazur. Tynan). Rozhodovali: Langin (Kan.), Schrader (Nem.) – Hynek (ČR), Niittyla (Fín.), vylúčení: 7:4 na 2 min., navyše: Eyssimont 5 min. + DKZ za faul kolenom, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 8781 divákov.
Švédsko: Lars Johansson – Liljegren, Sandin, A. Lindholm, Tömmernes, Bengtsson, Nemeth, Pudas – Raymond, Carlsson, Berggren – Petersson, P. Lindholm, Grundström – A. Nylander, Lindberg, Everberg – Silfverberg, De La Rose, Sörensen – Linus Johansson
USA: DeSmith – Perbix, Samberg, Perunovich, Kleven, Mackey, Thrun, Hutson – A. Tuch, Bonino, Grimaldi – Garland, O'Connor, Eyssimont – Mazur, Tynan, Gauthier – Coronato, Brown, Farrell – Bjork

Duel o víťaza A-skupiny sa začal v rýchlom tempe, no tímy si dávali pozor na defenzívu. Tón prvej tretiny udal Eyssimontov faul kolenom na Sandina, po ktorom Američan dostal trest do konca zápasu.

Počas päťminútovej presilovky dostal menší trest aj Samberg a Švédi vyťažili z dvojnásobnej početnej výhody gól mladíka Carlssona, ktorý prestrelil DeSmitha – 1:0.

Kanada, Česko Čítajte aj Kanaďania postupujú z druhého miesta, preskočili Čechov. Šláger mal kontroverzný záver

Američania sa po oslabení otriasli, dostali sa k viacerým presilovkám a v jednej z nich Bonino zo strednej vzdialenosti prekonal Johanssona – 1:1.

Druhá tretina priniesla viacero sľubných šancí skórovať na oboch stranách, no nerozhodný stav vydržal aj vďaka pohotovým brankárom do 34. minúty. V nej sa Američania dostali k presilovke, v ktorej sa pred švédskym brankárom ideálne zorientoval Garland – 1:2.

V poslednej minúte druhej tretiny sa Hutson po návrate z trestnej lavice dostal do úniku, po ktorom zvýšil na 1:3.

Ramsay slovensko hokej Čítajte viac Flegmatik Ramsay: Sledovať večerný zápas? Bez šance, pôjdem do mesta. Určite mi niekto povie, ako sa to skončilo

V 43. minúte sa Američania radovali štvrtýkrát, no gól Coronata neplatil pre ofsajd, ktorý rozhodcovia odhalili po trénerskej výzve. Tento moment sa ukázal ako zásadný pre ďalší vývoj, keďže Švédi v tretej tretine zmazali dvojgólové manko.

V 55. minúte sa druhýkrát v zápase presadil Carlsson a o tri minúty Liljegren zblízka dorazil Tömmernesovu strelu – 3:3.

Američania boli v predĺžení dominantní a ukončili ho po 97 sekundách, keď nepokrytý Samberg rozhodol strelou spomedzi kruhov – 3:4.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Nórsko Čítajte viac Cehlárik Švajčiarom písať nebude, dostanú vraj to, čo im patrí. Hrivík nechcel povedať, že play off si zaslúžia

Conor Garland, útočník USA: „Môžeme mať dobrý pocit z našej hry a z toho, čo sme doteraz dosiahli. Sme koncentrovaní a hráme s chuťou. Vieme, čo je v hre a aj týmto zápasom sme sa dobre naštartovali na cestu k nášmu cieľu.“

** Patrick Nemeth, obranca Švédska:** „Zápas poznačili vylúčenia a v nich sa to lámalo. Tak to niekedy býva. Museli sme nájsť spôsob ako sa presadiť a napokon sa nám to podarilo. Žiaľ, v predĺžení sme už nepokračovali v našej hre zo záveru riadneho hracieho času.“ (Zdroj: iihf.com)

Nemci pocestujú za Švajčiarmi

Aj Nemeci si zabezpečili postup do štvrťfinále.

Vo svojom záverečnom zápase v tamperskej skupine zdolali Francúzsko 5:0 a bez ohľadu na zostávajúce výsledky skončia na štvrtom mieste. Vo štvrťfinále sa stretnú s víťazom rižskej B-skupiny Švajčiarskom.

Francúzi obsadili v základnej skupine 6. miesto s bilanciou jedno víťazstvo a päť prehier. Zápasom s Nemeckom sa pre nich turnaj skončil.

A-skupina:

Nemecko – Francúzsko 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)
Góly: 4. Ehl (Stachowiak, Tuomie), 16. Tiffels (Peterka, Kahun), 23. Peterka, 44. Fischbuch (Wissmann, Noebels), 54. Kastner (Noebels, Wissmann). Rozhodovali: Heikkinen (Fín.), Hürlimann (Švajč.) – Kroyer (Dán.), Nothegger (Rak.), vylúčení 3:5 na 2 min., navyše Farnier (Francúzsko) 5 min. + DKZ za faul kolenom, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0.
Nemecko: Niederberger – Seider, M. Müller, Wissmann, J. Müller, Gawanke, Szuber, Wagner – Tiffels, Kahun, Peterka – Ehl, Sturm, Soramies – Fischbuch, Kastner, Noebels – Schütz, Stachowiak, Tuomie – Varejcka
Francúzsko: Ylönen – Gallet, Boscq, Llorca, Chakiachvili, Onno, Crinon, Thiry, Guebey – Boudon, Texier, T. Bozon – Rech, Addamo, Leclerc – Bertrand, Claireaux, S. Treille – Farnier, Valier, K. Bozon

Nemci vstúpili do zápasu sebaisto a k potrebnému víťazstvu zamierili od 4. minúty, keď sa po rýchlom protiútoku a prihrávke Stachowiaka presadil Ehl – 1:0.

Francúzi v prvej tretine veľa nevymysleli, hra Nemcov im robila problémy a často boli pod tlakom. Od 16. minúty bolo 2:0, keď Tiffels aj s prispením šťastia usmernil Peterkovu prihrávku za prekvapeného brankára Ylönena.

SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Dávame do pozornosti Komu sa darí a komu nie? Tabuľky MS v hokeji 2023

Nemci kontrolovali zápas aj v druhej tretine, v ktorej viedli od 23. minúte 3:0 po individuálnej akcii Peterku. V tretej časti ešte favorit využil dve presilové hry, keď sa presadil Fischbuch a Kastner a upravil na konečných 5:0.

Maximilian Kastner, útočník Nemecka: „Myslím si, že sme hrali veľmi dobre celých 60 minút. Vedeli sme, o čo hráme a išli sme za tým. Dnes sme spravili významný krok, ktorý nás povzbudí. Sme pripravení na štvrťfinále.“

Anthony Rech, útočník Francúzska: „Opäť sme nedali gól, tretíkrát po sebe. Takáto hra nemohla stačiť na lepší výsledok. Neviem, čo sa stalo. Turnaj sme začali niekoľkými dobrými výkonmi, no potom sme hrali úplne inak. To sa nám nemôže stávať a musíme sa viac sústrediť na svoju hru.“ (Zdroj: iihf.com)

Ohlasy: Slováci sa na Švajčiarov nemôžu hnevať Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
IIHF.com: Gól Rudolfa Balcersa Švajčiarom v...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v hokeji #nemeckí hokejisti #francúzski hokejisti