Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanaďania postupujú z druhého miesta, preskočili Čechov. Šláger mal kontroverzný záver

Hokejisti Kanady zvíťazili v šlágri B-skupiny MS nad Českom 3:1 a postúpili z druhého miesta tabuľky. Na štvrťfinále sa tak presunú do Tampere, kde sa stretnú s tretím tímom A-skupiny Fínskom.

23.05.2023 18:42
Kanada, Česko Foto:
Ostrá výmena názorov v zápase Kanada - Česko na MS 2023.
debata

B-skupina:

Kanada – Česko 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Góly: 20. Krebs (Glass, Hunt), 45. Myers (Quinn, Laughton), 60. Crouse (Laughton) – 23. Kaut (Flek, Dvořák). Rozhodovali: Ansons (Lot.), Štolc (Švaj.) – SYNEK (SR), Zunde (Lot.), vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 6420 divákov.
Kanada: Montembeault – Weegar, Middleton, Bear, Hunt, Myers, Joseph, Barron – Fantilli, Glass, Lucic – Quinn, Laughton, Crouse – Blais, Krebs, Neighbours – Toffoli, McBain, Carcone
Česko: Vejmelka – Kundrátek, Kempný, Košťálek, Dvořák, Jordán, Zbořil, Němeček – Kubalík, Sobotka, Červenka – Beránek, Černoch, Flek – Kaut, Zohorna, Smejkal – Lenc, Špaček, Voženílek – Chlapík

Kanaďania nastúpili do duelu úplne odlišne ako do predchádzajúceho s Nórskom a od úvodu hýrili aktivitou. V prvej tretine boli dominantní, Čechov prestrieľali vysoko 19:4, no dlho sa trápili s brankárom Vejmelkom, ktorý predviedol niekoľko výborných zákrokov.

Kapituloval až v závere, keď si Kanaďania dobre rozostavili presilovkovú formáciu, Glass poslal krížny pas na Krebsa a ten otvoril skóre strelou do protipohybu z ľavého kruhu.

SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Dávame do pozornosti Komu sa darí a komu nie? Tabuľky MS v hokeji 2023

Úvod druhého dejstva bol hektický a plný gólových šancí. Najprv sa po rýchlom brejku predviedol blafákom Kaut a vyrovnal, následne neuspel vo svojej druhej dobrej príležitosti Krebs a Zohorna netrafil odkrytú bránku. Všetko sa udialo v prvých troch minútach.

USA, Švédsko Čítajte aj Američania zdolali aj Švédov. Fíni prevalcovali Dánov a veria, že kanonáda im dodá sebavedomie

Aj ďalej pokračoval rýchly a už vyrovnaný hokej. Česi zlepšili korčuľovanie i napádanie a kanadských bekov dostávali pod tlak. V 27. minúte mohli ísť do vedenia, ale Lenc trafil len do žŕdky. Na druhej strane zakiksoval Vejmelka, no pred odkrytou bránkou mu pomohli obrancovia. Neskóroval ani Kempný, keď v presilovke opečiatkoval žŕdku.

Nerozhodné skóre zlomili Kanaďania v 45. minúte, Quinn prihral po buly bekovi Myersovi a ten namieril medzi Vejmelkove betóny – 2:1. V 48. minúte zasiahol Hunt do tváre Špačka čepeľou hokejky, no rozhodcovia si faul nevšimli, po čom sa útočník s krvavým šrámom na tvári poriadne hneval. Česi tak prišli o presilovku 2+2.

Lotyšsko, hokej Čítajte aj Môžu postúpiť na úkor Slovákov. Lotyši dopísali na súpisku dvoch hráčov vrátane zámorskej posily

V 50. minúte mohol rozhodnúť Fantilli, ale oba jeho pokusy chytil Vejmelka. Ďalšiu vysokú hokejku v Špačkovej tvári už arbitri postrehli, no Česi si ani v presilovke nedokázali vypracovať tlak.

Duel mal veľmi kontroverzný záver, keď sa pri avizovanom ofsajde Čechov dotkol Černoch puku za súperovou bránkou, rozhodcovia však hru neprerušili, Kanada tak rozohrala akciu a Crouse dal gól do prázdnej bránky. Česi tak prišli o šancu na vyrovnanie.

Tyler Myers, strelec víťazného gólu Kanady: „Vyšlo nám vhadzovanie, Quinn mi to šikovne posunul a ja som to dokázal zakončiť. Doteraz sme sa nedokázali naladiť na tú správnu hladinu, no myslím, že dnes sa nám to podarilo. Prvá a tretia tretina boli dobré. Druhá sa mi nepáčila, ale v ďalšej sme dobre odpovedali. Musíme si túto úroveň udržať.“

Tyler Toffoli, kapitán Kanady: „Prvá a tretia tretina, tak musíme hrať. Ukázali sme v nich, akí dobrí dokážeme byť. Brankár Monty predviedol pár veľkých zákrokov. Ubránili sme aj oslabenia a dali gól v presilovke, takže to bol dobrý výkon.“

Michal Kempný, obranca ČR: „V prvej tretine bola Kanada jasne lepšia. Vyštartovali na nás veľmi rýchlo. Vyhrávali súboje a tak boli viac na puku v ofenzívnom pásme. Druhá tretina bola z našej strany lepšia, mali sme pár dobrých šancí a dali sme gól. No celkovo boli lepší a vyhrali.“ (Zdroj: IIHF)

Zápas Slovensko - Nórsko v obrazoch Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Stanislav Škorvánek mal skvelý priemer...
debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v hokeji #Českí hokejisti