Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvotriedna senzácia na úkor Kanady. Slovinsko opúšťa elitnú kategóriu bez bodu

Hokejisti Kazachstanu zvíťazili vo svojom poslednom zápase na MS so zostupujúcim Slovinskom 4:3. V "slovenskej" B skupine sa o najväčšiu senzáciu doterajšieho priebehu turnaja postaralo Nórsko. Utorňajší súper Slovenska dokázal zvíťaziť nad favorizovanou Kanadou 3:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch.

22.05.2023 17:49 , aktualizované: 21:44
Latvia Hockey Worlds Foto: ,
Hokejisti Kanady (na snímke padajúci Milan Lucic) zaznamenali druhú prehru na svetovom šampionáte.
debata (15)

Favorit z Kanady tak nevyužil možnosť poskočiť na 2. miesto tabuľky, Nórom patrí pred posledným zápasom v skupine 7. pozícia. Pre Nórov to bol druhý triumf nad „javorovými listami“ na svetovom šampionáte, prvý zaznamenali pred 23 rokmi na MS v Petrohrade.

Nóri prišli o náskok 12 sekúnd pred záverečnou sirénou, napokon však rozhodli o svojom víťazstve v samostatných nájazdoch, keď sa presadili až štyria z piatich strelcov. Autorom víťazného gólu bol Mathias Trettenes.

Video
Kapitán Hrivík a Hudáček vysvetľovali svoj konflikt. / Zdroj: TV Pravda

Kanadu čaká v utorok od 15.20 SELČ priamy súboj o druhú priečku v skupine proti Česku. Nóri nastúpia v ten istý deň od 11.20 proti Slovensku.

Tím Craiga Ramsayho potrebuje na postup do štvrťfinále vyhrať a zároveň veriť, že Lotyšsko nezíska ani bod proti už istému víťazovi skupiny Švajčiarsku.

B-skupina:
Kanada – Nórsko 2:3 pp a sn (0:1, 1:1 1:0 – 0:0, 0:1)
Góly: 29. Lucic (Weegar, Middleton), 60. Crouse (Carcone) – 10. Martinsen (Olimb), 22. Olden (Salsten), rozh. nájazd: Trettenes. Rozhodovali: Frandsen (Dán.), MacFarlane (USA) – Hautamäki (Fín.), SYNEK (SR), vylúčení: 2:1 na 2 min, navyše: Fantilli (Kan.) trest v hre za útok na hlavu a krk, presilovky a oslabenia: 0:0, 4834 divákov.
Kanada: Hofer – Weegar, Middleton, Bear, Hunt, Myers, Joseph, Barron – Blais, Glass, Lucic – Quinn, Laughton, Crouse – Carcone, McBain, Neighbours – Toffoli, Krebs, Fantilli
Nórsko: Arntzen – Hansen, Lilleberg, Andersen, Johannesen – Kaasastul, Krogdalh, Holm – T. Olsen, Vikingstad, Berg-Paulsen – Martinsen, Trettenes, Olimb – Östrem Salsten, Haga, Olden – Vesterheim, H. Salsten, Hoff

Favorit zápasu mal ťažší rozbeh a v úvodnom dejstve si Kanaďania nevedeli vypracovať ofenzívny tlak. Problémy im robila húževnatá defenzíva Nórov, ktorí sa v 10. minúte ujali vedenia. Pri mantineli dobre zapracoval kapitán Olimb, poslal puk medzi kruhy na Martinsena a ten pohotovou strelou prekonal Hofera.

Od úvodu prostrednej časti sa očakával nápor Kanady, ten však pribrzdil v 22. minúte Olden, ktorý s prispením teču brániaceho Laughtona zvýšil na rozdiel dvoch gólov. V 29. minúte znížili Kanaďania zásluhou Lucica, no v závere druhej tretiny Fantilli tvrdo atakoval Kaasastula a za útok na hlavu videl trest v hre. Nóri však potvrdili, že presilové hry nepatria medzi ich silné stránky a počas päťminútovej početnej výhody sa nepresadili.

Pánik hokej Čítajte viac Na ľade jeden z najlepších, keď má odpovedať, ignorant. Prečo Pánik adresoval novinárom vulgárne slová?

Nórsko malo možnosť rozhodnúť v presilovke aj v záverečnej päťminútovke, čo sa mu nepodarilo, no ukrojilo Kanade čas na vyrovnanie. V záverečnej hre bez brankára bol blízko vyrovnávajúcemu gólu 16 sekúnd pred koncom Quinn, ale Arntzenovi pomohla žŕdka.

Kanaďania si ešte zobrali oddychový čas, počas ktorého sa im podarilo vykúzliť gólový plán, na konci ktorého bol 12 sekúnd pred sirénou dôrazný Crouse. V predĺžení gól nepadol a rozuzlenie museli priniesť až samostatné nájazdy.

Nóri premenili štyri z piatich pokusov a po rutinérskych zakončeniach sa postarali o najväčšie prekvapenie doterajšieho priebehu turnaja. Autorom víťazného gólu bol Trettenes.

Kazachovia otočili v poslednej desaťminútovke

Slovinci, ktorí mali už pred zápasom istý zostup do A-skupiny I. divízie MS, opustili elitnú kategóriu bez zisku bodu. Kazachovia poskočili v tabuľke B-skupiny na 6. priečku.

B-skupina:
Kazachstan – Slovinsko 4:3 (1:1, 1:1, 2:1)
Góly: 19. Michailis (Rymarev, Beketajev), 40. Muratov (Orechov, Savickij), 52. Rymarev (Starčenko, Beketajev), 57. Muchametov (Michailis) – 2. Kuralt, 22. Kuralt (Ograjenšek, Tičar), 43. Drozg (Simšič, Pance). Rozhodovali: Björk (Švéd.), Kaukokari (Fín.) – Davis (USA), Ondráček (ČR), vylúčení na 2 min: 2:3, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 4140 divákov.
Kazachstan: Šutov – Danijar, Beketajev, Polochov, Orechov, Butenko, Dichanbek, Koroľov, Gaitamirov – Rymarev, Šestakov, Starčenko – Michailis, Grenc, Savickij – Omirbekov, Muchametov, Muratov – Kaijržan, Mangisbajev, Rachmanov
Slovinsko: Us – Pavlin, Gregorc, Crnovič, Magovac, Masič, Podlipnik, Štebih – Verlič, Jeglič, Urbas – Kuralt, Tičar, Ograjenšek – Pance, Simšič, Drozg – Maver, Čimžar, Zajc – Tomaževič

Prvú veľkú šancu v zápase mali Kazachovia, ale Michailis nastrelil žŕdku, od ktorej sa puk odrazil do protiútoku. Puk si na os naviedol Kuralt a po 90 sekundách poslal Slovincov do vedenia. V 19. minúte však Michailis mieril presnejšie a vyrovnal na 1:1.

Aj vstup do prostrednej časti hry vyšiel lepšie Slovincom, už po 66 sekundách hry pridal druhý presný zásah v stretnutí Kuralt. Opakoval sa však rovnaký scenár ako v 1. tretine, keď v záverečnej minúte preukázal šikovnosť Muratov a strelou nad Usovu lapačku vyrovnal.

15. Hudáček Čítajte viac Chýba nám kreativita. Konflikt v slovenskom tíme? Je lepšie sa pohádať, ako sa hladkať po pleci, vraví Šechný

Aj tretia tretina pokračovala v nastolenom trende. V úvode sa presadil Slovinec Drozg a v 52. minúte Kazachovia do tretice vyrovnali po rutinérskom bekhendovom blafáku od Rymareva.

V 57. minúte definitívne preklopil stav na stranu Kazachstanu po individuálnej akcii Muchametov a Slovinci sa tak rozlúčili s elitnou kategóriou bez zisku bodu.

Detailné štatistiky Slovákov na MS v hokeji Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
V nasledujúcom rebríčku (podľa vyťaženosti...
HOKEJ: Slovensko - Rakúsko Dávame do pozornosti Kedy hrajú Slováci? Kompletný program MS v hokeji 2023
15 debata chyba
Viac na túto tému: #kanadskí hokejisti #nórski hokejisti #MS v hokeji 2023