Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na ľade jeden z najlepších, keď má odpovedať, ignorant. Prečo Pánik adresoval novinárom vulgárne slová?

Včera odohral skvelý zápas a právom si prebral cenu pre najlepšieho hráča mužstva. K víťaznému gólu pridal bojovný výkon, výborne bránil a opäť potvrdil, že jeho hokejové kvality sú na vysokej úrovni.

22.05.2023 13:15
Pánik hokej Foto:
Richard Pánik v drese Slovenska na MS 2023.
debata (43)

Ak by vás ako fanúšikov zaujímala reakcia Richarda Pánika na zápas proti Slovinsku, ktorý rozhodol gólom v úvode druhej tretiny, nedozviete sa nič.

Slovenský krídelník totiž vedie so zástupcami slovenských médií tichú vojnu. Trvá už viac ako päť rokov.

Video
Libor Hudáček a Marek Hrivík opisujú vzájomný konflikt. / Zdroj: TV Pravda

Prečo je to tak?

Môže za to situácia z apríla 2018. Pánika, ktorý v tom čase hrával za Arizonu Coyotes, zatkla polícia v meste Scottsdale. Dôvodom bol skutok s anglickým termínom „trespassing“, čo je nedovolené vniknutie na cudzí pozemok.

Incident sa odohral pred nočným klubom Bevvy. Pánik odmietol opustiť vstup do baru a manažér podniku zavolal políciu. Podľa policajnej správy „Pánik vyzeral byť pod vplyvom alkoholu“, celá situácia je zverejnená aj na tomto videu:

Ako vtedy napísal rešpektovaný zámorský portál Bleacher Report, rodáka z Martina polícia zatkla, predviedla na policajnú stanicu a krátko po tom prepustila.

Správu prebrali aj slovenské médiá a tu je kameň úrazu. Odvtedy sa Pánik s domácimi novinármi nerozpráva. Údajne mu prekáža, že novinári prekrútili informácie a o incidente neinformovali objektívne.

Žiadosť o rozhovor odmietol aj po včerajšej výhre nad Slovinskom. Keď prechádzal mixzónou, kadiaľ musia povinne prejsť všetci hráči po zápase, slušne sme ho s kolegami poprosili o krátke zhodnotenie zápasu.

Škorvánek hokej Čítajte viac Nepriestreľný hrdina Škorvánek: Slovinci mi to dvakrát hodili do brucha, vtedy som sa chytil

Jeho reakcia bola strohá, vulgárna a nepochopiteľná aj pre českých kolegov, ktorí neveriacky krútili hlavou. „Nepíšte koko*iny!“ odkázal a bez zastavenia odkráčal do šatne.

Celá situácia má dve roviny. Šikovný útočník, ktorý si v minulej sezóne obliekal dres švajčiarskeho klubu HC Lausanne, nie je povinný dávať rozhovory, ale vulgarizmy na verejnosti by si mal odpustiť.

Zaväzuje ho k tomu aj štatút reprezentanta, ktorý je zverejnený na stránke Slovenského zväzu ľadového hokeja. V článku IV – Povinnosti reprezentanta voči médiám a partnerom sa tvrdí:

Reprezentant sa zaväzuje

  1. správať sa a vystupovať na verejnosti, najmä prostredníctvom médií, profesionálnym spôsobom a v duchu etických a morálnych zásad,
  2. dodržiavať pokyny členov realizačného tímu a predstaviteľov SZĽH za účelom mediálnej propagácie a marketingových aktivít SZĽH,
  3. podľa pokynov SZĽH sa riadne a včas dostaviť na tlačové konferencie, rozhovory, podujatia či iné mediálne a marketingové výstupy.
Hudáček Čítajte viac Šatan a Hudáček sa vyjadrili ku konfliktu. Že nad Nórskom musíme vyhrať? Len zomrieť sa musí, bolo počuť po tréningu

Uvedené vety sú dôležité z toho pohľadu, že ak má Pánik na sebe reprezentačný dres, nehrá za seba, ale za krajinu. Nereprezentuje seba, ale celý tím, jeho partnerov a sponzorov.

Aj preto je jeho včerajšia reakcia poľutovaniahodná. Lebo rozhovor sa dá odmietnuť aj slušným spôsobom.

K situácii s Pánikom sa vyjadril aj Miroslav Šatan. Šéf slovenského hokeja tvrdí, že história konfliktu mu nie je známa.

„Ja neviem, čo ste mu urobili, nepoznám tú históriu. Je to jeho rozhodnutie,“ reagoval Šatan.

SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Dávame do pozornosti Komu sa darí a komu nie? Tabuľky MS v hokeji 2023

Pre porovnanie, po večernom zápase sme sa chceli rozprávať s Nicom Hischierom, aby nám povedal, ako budú hrať Švajčiari v záverečnom stretnutí v skupine proti Lotyšsku, ktorého výsledok môže byť kľúčový aj pre Slovákov.

Švajčiarska hviezda najskôr pokrútila hlavou a bez slova odkráčala do šatne. Kapitán New Jersey Devils v NHL sa však o chvíľu vrátil a ospravedlnil sa, že nás nechal čakať.

„Potreboval som sa na chvíľu vydýchať, Česi nám dali zabrať. Vďaka, že ste počkali, môžeme ísť na to,“ vravel so širokým úsmevom.

Pánik vs. Hischier – dva rôzne hokejové svety, dva rozdielne prístupy…

Luxus i história. Pulzujúca Riga očarila Slovákov Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Luxusné bývanie pri rieke, policajné eskorty,...

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Richard Pánik #Lotyšsko #MS v hokeji 2023 #Riga 2023