Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zákerný Veleno: Nožom na korčuli chcel zlomiť Švajčiarovi členok, po treste volajú aj Kanaďania. Čo by za to dostal v NHL?

Bol to súboj, akých je v hokeji neúrekom. Obyčajná skrumáž, keď sa hráči snažia spod korčúľ vydolovať puk. Ani na tejto by nebolo nič neobyčajné, keby v jednej chvíli kanadskému hokejistovi "nepreplo".

21.05.2023 13:38
Joe Veleno Foto:
Joe Veleno a Nino Niederreiter v následnej potýčke.
debata (9)

Joe Veleno z ničoho nič zdvihol korčuľu a dupol na členok Nina Niederreitera. Na prekvapenie všetkých sa pokračovalo ďalej. Rozhodcovia si zákrok ani len nevšimli.

Situácia mala dohru. Švajčiar oplácal a tak šiel na trestnú lavicu sám. Ó, aká to nespravodlivosť.

O hororovom faule píšu aj hokejové médiá po celom svete. Napríklad nemecký portál Sport1 tvrdí, že samotný zákrok vyvoláva hrôzu.

Český idnes.cz zasa spomína, že na tomto šampionáte sme videli už veľa ostrých zákrokov, „no žiadny z nich nebol taký ostrý ako korčule kanadského útočníka Velena.“

A povedzme si úprimne. To, čo spravil 23-ročný útočník Detroitu, je pomaly na kriminál. Úmyselne šliapol na kapitána švajčiarskej reprezentácie.

„Som si istý, že to urobil s úmyslom zlomiť mi členok,“ vravel včera sklamaný Niederreiter.

Abols Grman Čítajte viac Osud Slovákov majú v rukách Lotyši. Ich najlepší hráč odkazuje pod Tatry: Vôbec vás neriešime

„Hokej je gentlemanský šport, v ktorom sa síce hrá tvrdo, ale tak ďaleko sa skrátka zájsť nedá. Som človek, ktorý je málokedy naozaj agresívny. Ale keď sa mi niekto snaží ublížiť, je to pre mňa ťažké. To do športu jednoducho nepatrí,“ povedal Švajčiar po zápase novinárom.

Incident vyvolal veľké reakcie…

Keď si pozriete instagramový profil vinníka Velena, nájdete tam mnohé komentáre švajčiarskych hokejových fanúšikov. Jeden z nich napríklad píše: „Nešportové, zlé, nesympatické, skutočná katastrofa pre NHL, mať takého nešportového človeka v lige.“

Iní používatelia spomínajú aj Velenov klub v NHL, Detroit Red Wings. Jeden z nich sa domnieva, že Red Wings by ho mali potrestať. Ďalší píše, že IIHF by ho mala vylúčiť z turnaja.

Peter Cehlárik Čítajte viac Bol Šutov taký skvelý alebo Slováci takí nemohúci? Cehlárik sa na všetko pozeral z tribúny, vraví, že zabrať vraj treba vpredu

Joe Veleno medzičasom dokonca deaktivoval komentáre pod svojim posledným príspevkom na Instagrame. Ale aj na Twitteri sa požaduje, aby Kanaďana poslali z Rigy domov.

„Žiadame suspendovanie a potrestanie Velena. Ako prvá by to mala urobiť Kanadská hokejová asociácia zo svojej strany,“ žiada hokejový fanúšik.

Vylúčenie Velena však žiadajú nielen fanúšikovia Švajčiarska, brutálny faul nechápu ani priaznivci kanadského hokeja. „Dúfajme, že ďalej už len bez Joea Velena, prosím. Takúto hru v tomto tíme nepotrebujeme,“ podotkol Kanaďan.

Veleno sa však od rozhodcov v zápase potrestania nedočkal. A to ani napriek tomu, že sa zákrok odohral priamo vedľa mužov v pruhovanom. Žiadny zo štyroch rozhodcov si tento skrat nevšimol.

Video

„Naozaj dúfam, že s tým IIHF niečo urobí. Toto do nášho športu nepatrí,“ mal vravel Niederreiter.

Po incidente sa Veleno s Niederreiterom niekoľko sekúnd doťahovali, zápletka sa skončila úderom lakťom do tváre Kanaďana. Za ten sa švajčiarsky kapitán pobral na trestnú lavicu..

„Potom sa mi ospravedlnil,“ priznal Niederreiter.

Za podobný skrat dostal v roku 2007 útočník New York Islanders Chris Simon trest na tridsať zápasov.

Ohlasy médií na duel Slovensko - Kazachstan Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovenskí hokejisti na MS šokujúco prehrali s...
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nino Niederreiter #Joe Veleno