Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Osud Slovákov majú v rukách Lotyši. Ich najlepší hráč odkazuje pod Tatry: Vôbec vás neriešime

Aj keď s povzbudzovaním lotyšských fanúšikov to spočiatku vyzeralo kadejako, zdá sa, že s pribúdajúcimi zápasmi začína v Rige pravý hokejový ošiaľ.

21.05.2023 11:06
Abols Grman Foto:
Mário Grman a Rodrigo Abols v súboji počas zápasu Slovensko - Lotyšsko na MS 2023.
debata (20)

Ich hokejoví miláčikovia majú na dosah štvrťfinále.

Po tom, ako v sobotu neskoro večer pokorili Kazachstan 7:0, potrebujú na definitívu ešte jeden bod. V utorok proti silnému Švajčiarsku. To všetko za predpokladu, že Slovensko vo zvyšných dvoch zápasoch nezaváha.

Lotyšsko MS Čítajte viac Uznali im aj sporný gól. Lotyši rozstrieľali Kazachstan, postup do štvrťfinále majú na dosah

Byť na zápase Lotyšska s Kazachstanom nebol ani tak športový, ale skôr kultúrny zážitok. Lebo zatiaľ čo miestna Riga Aréna bola v zápasoch domácich proti Kanade i Slovensku akási zakríknutá, tentoraz to v nej vrelo.

A lotyšskí hokejisti si to poriadne užívali. Do bezradných Kazachov búšili jedna radosť.

Po zápase vládne v hale, ale aj medzi lotyšskými hráčmi skvelá nálada. Pri našom diktafóne sa zastavil ten najpovolanejší. Rodrigo Abols, najlepší hráč domácich na turnaji. Útočník švédskeho klubu Örebro niekoľkokrát spomenul aj Slovensko.

Na otázku, či Lotyši predviedli dosiaľ najlepší výkon na turnaji, odpovedal váhavo. „Zrejme bol z našej strany najkonzistentnejší. Ale aj proti Čechom sme hrali dobre,“ povedal pre Športweb šikovný hráč, ktorý dal Kazachom dva góly a na ďalší prihral.

Lotyšsko svoje výkony na turnaji graduje. Začalo potupnou prehrou s Kanadou 0:6, pričom výsledok mohol byť ešte krutejší, ak by javorové listy premieňali svoje šance. O 24 hodín padli domáci aj so Slovákmi 1:2 a ich situácia vyzerala beznádejne.

Veľmi im však pomohla výhra 3:2 po predĺžení nad Českom i zaváhanie Slovákov s Kazachstanom. Aj preto nasledovala otázka, či by mali Lotyši isté štvrťfinále, ak by hrali aj na začiatku tak dobre, ako momentálne.

„Možno áno. Ak by sme uchmatli jeden bod vám, tak by sme sa dnes rozprávali inak,“ pozrel sa nenápadne na naše novinárske registračky, kde svieti nápis „Slovakia“.

Grman hokej Čítajte viac Dobré správy pre Slovákov po trpkej prehre. Lekár informoval o návrate uzdravenej dvojice opôr

„Nemáme čas zamýšľať sa nad tým, čo by bolo keby, máme všetko vo vlastných rukách a som nadšený, že máme možnosť bojovať o postupový bod proti jednému z najlepších tímov na turnaji,“ zamyslel sa.

Na Abolsa to teda skúšame ešte raz a pýtame sa ho, či neľutuje prehru so Slovákmi počas úvodného víkendu podujatia.

„Jasné, že to zamrzí, ale čo s tým narobíme? Ak by nás hrýzlo aj teraz, nebolo by to dobré. Šampionát je krátky a my musíme myslieť dopredu. Ideme ďalej,“ povedal.

Pre Lotyšov však môže byť všetko jasné už v nedeľu. Stačí, ak Slováci zakopnú proti odpisovanému Slovinsku a domáci sa budú môcť tešiť na play off.

„Pravdepodobne si ten zápas v televízii nepozriem, ale na mobile budem sledovať priebežný výsledok. Nech viem, čo sa vlastne deje. Ale vôbec som nepočítal, vlastne ani neviem, čo nám treba na postup,“ uvažoval.

Pripomenieme mu, že Lotyši majú všetko vo svojich rukách, potrebujú zo zápasu so Švajčiarmi bod a potom ich Slováci vôbec nemusia zaujímať.

„Poviem to takto, je zábavnejšie, keď máte situáciu vo svojich rukách, ako keď sa musíte spoliehať na druhých. Budeme vás teda jedným očkom sledovať, no zároveň sa sústredíme iba na seba,“ pokračoval Abols.

Švajčiari však budú pre Lotyšsko veľmi náročná prekážka. V Rige majú šesť hráčov z NHL, navyše, je to tím, ktorý hráva v reprezentácii roky v podobnej zostave.

Marcel Hossa Čítajte viac Dinamo Riga do extraligy, agent KGB mal bláznivý nápad. Ozaj, kto je Petra Vlhová?

Experti o ňom vravia, že tento rok si neprišiel „len“ po medailu, ale že môže bojovať priamo o zlato. Túto ambíciu Helvéti potvrdili aj v sobotu, keď premohli Kanadu 3:2.

„Musíme byť disciplinovaní a hrať pozorne v obrane. Švajčiari sem prišli prakticky s NHL tímom a my potrebujeme eliminovať jeho rýchlosť,“ zdôraznil Abols, ktorý sa spolieha, že fanúšikovia budú pre jeho tím siedmym hráčom na ľade.

O Švajčiaroch vraví, že sú jedným z najlepších tímov v Rige, keď mu podsunieme, že ak chcú Lotyši postúpiť, musia byť v utorok oni najlepším mužstvom na MS, rozosmeje sa. „Presne tak. Ak im chceme vziať aspoň bod, musíme vydolovať zo seba to najlepšie.“

SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Dávame do pozornosti Komu sa darí a komu nie? Tabuľky MS v hokeji 2023

Lotyši budú mať oproti Švajčiarom výhodu dlhšieho oddychu. Od rozhodujúceho duelu ich delia tri dni, Helvéti medzitým zvedú ťažkú bitku s Českom. Abols potvrdil, že v nedeľu ho nikto neuvidí na štadióne trénovať.

„Pôjdeme za svojimi rodinami, chceme vidieť svoje deti, dobiť vlastné baterky. Nasať pozitívnu atmosféru. Rodina vždy pomôže,“ povedal.

V Riga aréne bola v sobotu fantastická atmosféra. Lotyši robili mexické vlny, kričali „Latvia“ alebo „Sarauj“, čo znamená v preklade „do toho“. Pýtame sa teda Abolsa, či najlepší fanúšikovia na svete nosia bordové dresy. Neváha ani sekundu.

Peter Cehlárik Čítajte viac Bol Šutov taký skvelý alebo Slováci takí nemohúci? Cehlárik sa na všetko pozeral z tribúny, vraví, že zabrať vraj treba vpredu

„Samozrejme. Ale Slováci sú tiež fantastickí, keď hráme proti sebe, medzi fanúšikmi je to tiež veľký súboj. Ale keď sme doma, Lotyši nemajú konkurenciu,“ doplnil.

Pomaly sa lúčime, Abols ešte stihne podotknúť, ako veľmi by chcel, aby s tímom pred vlastným publikom postúpili do štvrťfinále.

Odchádza od diktafónu a blíži sa Miks Indrašis, neodmysliteľná súčasť lotyšského národného tímu. Je oveľa stručnejší a akoby sa ponáhľal oslavovať s tímom dôležitý triumf.

Myslí už na Švajčiarov. Vraví, že sa zlepšujú zo zápasu na zápas a proti poslednému súperovi v skupine to treba potvrdiť.

„Bolo by pekné, keby nám Slováci v nedeľu pomohli a nejaký bod Slovincom pustili, ale budem úprimný, nezaujímajú ma to. Sústredím sa len na náš výkon,“ odvetil.

Keď ho konfrontujeme s názorom, že Švajčiari sú najlepším mužstvom v B-skupine, má len jednu odpoveď: „Švajčiari? Nie, my sme tu najlepší!“

Luxus i história. Pulzujúca Riga očarila Slovákov Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Luxusné bývanie pri rieke, policajné eskorty,...
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Slovinsko #Lotyšsko #Švajčiarko #MS 2023 #Riga 2023