Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Recept ako zažiariť na MS? Pošlite brankára chytať do extraligy. Odpisovaní Slováci sa pýtajú do sveta

Zdolaný a víťaz. Tréner Slovana Ján Pardavý a... Foto: Tomáš Feigl / fb hk dukla ingema michalovce
Pardavý Škorvánek hokej Zdolaný a víťaz. Tréner Slovana Ján Pardavý a brankár Michaloviec Stanislav Škorvánek po skončení série Slovan - Dukla.

Skromný a pracovitý

Zdalo sa, že po úvodnom dvojzápase je pozícia slovenskej jednotky vyriešená. Škorvánek vyzeral v bránke pevný ako skala.

Lenže potom dostal voľno a Hlavaj sa chopil šance. Tréneri priznávajú, že im trochu zamotal hlavy.

"Pred šampionátom sme mali pochybnosti iného druhu, teraz máme príjemné starosti. Takéto niečo sme si želali a máme to tu. Vybrať správneho brankára je ťažké rozhodnutie.

Sme však radi, že sa chalanom darí a verím, že aj ďalšie rozhodnutia, ktoré spravíme, budú rovnako správne a pomôžu nám dosiahnuť vytýčený cieľ.

Chceme chalanov udržať nohami na zemi, ale zároveň aj v sebavedomom nastavení, aby si verili a boli ostražití," pokračuje Kosa.

Stanislav Škorvánek Čítajte viac Škorvánek si chlapsky priznal chyby. Ramsay sa ho zastal a Kosa vraví, že fyzicky by zvládol aj Lotyšov

Škorvánek s Hlavajom zatiaľ dokazujú, že pôsobenie v domácej súťaži nemusí byť stigmou. Vošvrda zdôrazňuje, že práve extraliga ich dokonale pripravila na šampionát.

"Treba povedať, že slovenská liga je pre brankára jednou z najťažších. V zápasoch je veľa vyložených šancí, prečíslení, striel z čistých pozícií.

Brankári sú na permanenciu zvyknutí," tvrdí gólman, ktorý chytal aj za Poprad, Liptovský Mikuláš či nemecký Bayreuth.

Pripomína, že hoci Škorvánek nemá toho až toľko odchytaného na medzinárodnom poli, jeho devízou je niečo dôležitejšie. Hovorí sa tomu brankársky „lauf“.

Stanislav Škorvánek zasahuje pri šanci Robertsa... Foto: TASR, Martin Baumann
Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Lotyšsko Stanislav Škorvánek zasahuje pri šanci Robertsa Bukartsa.

"Už má 27 rokov, čiže skúsenosti mu nechýbajú. Navyše, posledné dva roky sa vezie na pomyselnej vlne. Vlani bol výborný v prvoligovej Žiline, teraz zase dominantný celú sezónu v Michalovciach.

Verí si, je pracovitý, skromný, má skvelú povahu. Veľmi mu to prajem, stále sme v pravidelnom kontakte. Som skutočne rád, že ho vidím na šampionáte," odkazuje kamarátovi Vošvrda.

Kto proti Švajčiarom?

Slovákov čaká v Rige kľúčová časť šampionátu. V priebehu štyroch dní odohrajú tri zápasy (Švajčiarsko, Kazachstan, Slovinsko), skupinovú fázu zakončia v utorok proti Nórsku.

Slovensko tréneri MS Ramsay Čítajte viac Atmosféra v kabíne? Cítil som sa ako v domove dôchodcov. Slováci chystajú zmeny, nevyhnú sa ani elitnej formácii

O tom, kto a v akom poradí dostane priestor v bránke, sa rozhodne za pochodu.

"Máme pred sebou veľmi náročné duely, budú ťažké nielen po fyzickej, ale aj po mentálnej stránke. Na rozhodnutie, koho vyberieme, vplýva viacero faktorov.

Prví, ktorí sa to dozvedia, budú chalani. Nedáme von žiadne indície. Chceme, aby sa mohli sústrediť len na svoju robotu. Rozhodnutie si necháme do poslednej chvíle," tvrdí Kosa.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Stanislav Škorvánek #Samuel Hlavaj #MS 2023 #Riga 2023