Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škorvánek si chlapsky priznal chyby. Ramsay sa ho zastal a Kosa vraví, že fyzicky by zvládol aj Lotyšov

O tom, že nastúpi na zápas, vedel pár dní vopred. Realizačný tím to však tajil do poslednej chvíle. Keď sa tréneri po raňajšom rozkorčuľovaní mali vyjadriť k brankárskej jednotke, odpoveď bola skôr poloúsmevná. "Bude tam extraligový gólman!"

12.05.2023 19:34
Stanislav Škorvánek Foto:
Stanislav Škorvánek zasahuje pri šanci Filipa Chytila.
debata (13)

V zápase proti Česku ním bol nakoniec Stanislav Škorvánek. Brankár, ktorý v tejto sezóne hviezdil v drese Michaloviec.

Na majstrovstvách sveta ho čakala premiéra ako hrom. V derby zápase proti Česku. A spočiatku to naozaj vyzeralo na poriadnu búrku. Veď v prvej tretine inkasoval až trikrát a pritom Česi až tak veľa streleckých pokusov nemali.

Keď sa po stretnutí zastavil 27-ročný Žilinčan medzi novinármi, rýchlo a chlapsky si sypal popol na hlavu.

„Bolo to ťažké, no netreba sa na to vyhovárať. Určite som tam zaspal a Česi to využili. Level je nastavený vysoko,“ vravel brankár, ktorý vlani chytal ešte v druhej slovenskej lige a v aktuálnej sezóne doviedol Michalovce do semifinále.

Vo svojej šampionátovej premiére inkasoval trikrát, zakaždým v prvej tretine, potom zatiahol roletu.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko ČR B Skupina Čítajte viac Slováci dvakrát viedli, po bojovnom výkone však podľahli Čechom. Podkonický: Smoliarsky zápas

Pripúšťa, že v úvode ho trošku zväzovala nervozita a boli by sme príliš málo kritickí, keby sme napísali, že za góly nemohol. Platí to predovšetkým o tom druhom, kedy jeho bránku pri českom oslabení obkorčuľoval Lukáš Sedlák a Škorvánek si puk betónom zrazil za chrbát.

Čisté svedomie nemal však ani pri prvom inkasovanom góle. Napokon, brankár, ktorý si pred majstrovstvami sveta obliekol reprezentačný dres iba štyrikrát, nič nezakrýval a chyby si priznal.

„Prvý, ale predovšetkým druhý som mal chytiť. Bolo to počas našej presilovky a ak by ten gól nepadol, zápas mohol byť iný. To je však už len keby bolo keby a na to sa predsa nehrá,“ povedal úprimne.

Nebolo by však fér hádzať vinu iba naňho, lebo Slováci sa v prvej tretine v obrane nevyznamenali. Na súpera síce vyleteli a sami Česi v mixzóne priznali, že to nečakali, ale vzadu nechávali otvorené dvere.

Škorvánek tvrdí, že na začiatku mu chýbali ľahšie strely. Také, aby si pohodlne siahol na puk, čo je pre brankára veľmi dôležité. No stal sa presný opak. Navyše, pri treťom góle – po vylúčení Mislava Rosandiča – ho nechali spoluhráči totálne v štichu a do kabíny tak šli s jednogólovým mankom.

Zápas Slovensko - Česko v obrazoch Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Šarvátka v úvode zápasu Slovensko - Česko.

"Bol to ťažký zápas, spočiatku som toho veľa naozaj nemal. Súper málo strieľal, akoby čakal na nejakú vyloženú šancu. O to to bolo pre mňa horšie a len postupne som sa dostával do zápasu.

Prvá tretina napokon rozhodla, potom sme sa už nevedeli presadiť, nedokázali sme dať gól. Ale hra, ktorú sme predviedli, bola podľa mňa dobrá a máme na čom stavať," vyhlásil Škorvánek.

Tréner Craig Ramsay sa ho zastal, podľa neho prvý gól chytiť nemohol, nech by sa dialo čokoľvek.

„Česi nás niekoľkokrát prečíslili a šli do situácií 2 na 1. Nestalo sa to jedenkrát. Chlapcov som na to pritom upozorňoval. Určite ho z ničoho neobviňujem, naopak, v druhej a tretej tretine nám dal šancu zvrátiť duel. Bojoval a hráči sa mohli naňho spoľahnúť,“ poznamenal Ramsay.

Úvodná tretina bola naozaj až príliš živelná a brankári na jednej i druhej strany z nej nemohli mať radosť. V ďalšej časti si už obe obrany dávali väčší pozor a treba uznať, že Česi v nej mali navrch.

Jednogólový triumf je vzhľadom na priebeh podľa nás zaslúžený. Za Škorvánkom totiž aj dvakrát zazvonila tyč.

„Úvod bol pre neho ťažký, predsa len absolvoval premiéru na svetovom šampionáte. Po prvej tretine som bol za ním, ale nič som mu nevyčítal, skôr som ho povzbudil,“ priznal tréner brankárov Peter Kosa.

Hokej to bol dobrý, no najlepšia bola azda atmosféra v Riga aréne. Už pred zápasom bolo cítiť, že v metropole Pobaltia je rušno. Divácke tábory sa neustále prekrikovali a povzbudzovali. A keď spustili mexické vlny, na chrbát sa tlačili zimomriavky.

Škorvánek – hoci na Zemplíne bolo počas play off tiež poriadne horúco – si „rižskú párty“ užil.

„To bolo úžasné. Ťažko sa to opisuje. Či už diváci povzbudzovali nás alebo Čechov, veľmi sa mi to páčilo. Určite si to zapamätám do konca života,“ lúčil sa.

Slováci nastúpia na ďalší duel v sobotu večer proti domácemu Lotyšsku. Vstupenky sú vraj rozchytané a podľa miestnych novinárov ich zoženiete už iba na čiernom trhu. Ich cena sa šplhá k 200 eurám za kus.

Sedlák hokej MS Čítajte viac Dvojgólový hrdina Česka: Slováci nás prekvapili. Sekera od Hudáčka? Ďalší zbytočný faul v jeho podaní

Je isté, že atmosféra bude minimálne rovnako dobrá ako v piatok vo veľkom derby. Neisté je, kto bude chytať. Škorvánek totiž v úvodnom dueli nijako neohúril. Druhá a tretia tretina, v ktorých proti silnému súperovi neinkasoval, sú však prísľubom.

Kosa po zápase s Českom neprezradil, koho pošle do bránky proti Lotyšom. „Zápas bol pre Stana náročný predovšetkým po mentálnej stránke. Ak by sme ho poslali do bránky aj proti Lotyšsku, po fyzickej stránke určite nebude mať problém,“ povedal.

Pred druhým zápasom Slovákov na MS platí to, čo pred začiatkom šampionátu. Reprezentácia naďalej hľadá brankársku jednotku.

Vincent Lukáč Čítajte viac Keby Mečiar a Klaus nerozdelili štát, mnohí reprezentanti by neboli, vraví Lukáč. Zobral by na MS Réwaya?

Ohodnoťte Slovákov po zápase s Čechmi

Hlasovalo 574 ľudí.

Patrik Koch

Patrik Koch

Priemerný výsledok: 83,66 b.

Oliver Okuliar nepoužívať

Oliver Okuliar

Priemerný výsledok: 83,43 b.

nepoužívať Martin Chromiak

Martin Chromiak

Priemerný výsledok: 81,65 b.

regenda pavol

Pavol Regenda

Priemerný výsledok: 75,58 b.

nepoužívať František Gajdoš

František Gajdoš

Priemerný výsledok: 74,55 b.

Samuel Kňažko

Samuel Kňažko

Priemerný výsledok: 73,99 b.

Mário Grman

Mário Grman

Priemerný výsledok: 73,47 b.

Miloš Kelemen

Miloš Kelemen

Priemerný výsledok: 71,42 b.

Matúš Sukeľ

Matúš Sukeľ

Priemerný výsledok: 66,87 b.

Libor Hudáček

Libor Hudáček

Priemerný výsledok: 64,58 b.

nepoužívať Stanislav Škorvánek

Stanislav Škorvánek

Priemerný výsledok: 63,72 b.

Richard Pánik

Richard Pánik

Priemerný výsledok: 63,06 b.

Róbert Lantoši

Róbert Lantoši

Priemerný výsledok: 62,63 b.

Mislav Rosandič

Mislav Rosandič

Priemerný výsledok: 62,06 b.

Adam Jánošík

Adam Jánošík

Priemerný výsledok: 60,85 b.

Marek Hrivík

Marek Hrivík

Priemerný výsledok: 58,36 b.

Peter Cehlárik

Peter Cehlárik

Priemerný výsledok: 57,43 b.

Michal Ivan nepoužívať

Michal Ivan

Priemerný výsledok: 55,69 b.

Alex Tamáši

Alex Tamáši

Priemerný výsledok: 55,51 b.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Škorvánek #MS 2023 v hokeji