Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po poslednej otázke sa Ramsaymu od dojatia zaleskli oči. Zo zápasu s Kanadou si odniesol ťažké srdce

Keď Craig Ramsay príde po zápase medzi novinárov, z jeho odpovedí väčšinou srší múdrosť, energia a za hrsť vtipu. Prehra s Kanadou po samostatných nájazdoch (1:2) sa ho však akoby dotkla viac, než iné straty.

15.05.2023 19:44
Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Kanada Foto: ,
Craig Ramsay rozdáva pokyny na striedačke v zápase Slovensko - Kanada.
debata (19)

Skúsený Kanaďan pôsobil v mix zóne Riga arény veľmi unavene. Hovoril ticho a prerušovane. Vyzeralo to, že v hlave loví myšlienky a rozmýšľa, čo pustí von a čo si nechá len pre seba.

Slovenskí novinári sa hneď na úvod snažili situáciu odľahčiť a pripomenuli mu jeho výrok o štyroch tabletkách na krvný tlak, o ktorých hovoril po zápase s Lotyšskom. Ramsay sa však na tento pokus nechytil.

Potvrdil, že počas zápasu ním lomcovali emócie, ale hneď preladil na inú tému. Boli ňou oslabenia, ktorých si Slováci „užili“ proti Kanade neúrekom.

„Myslím si, že nie je fér, keď máte na striedačke hokejistov, ktorí nemôžu hrať. Preto, že nehrávajú oslabenia a sedia tam prakticky po väčšinu zápasu. Pre tím je to veľmi náročná situácia, keď hrá iba polovica. Musím byť na všetkých hrdý,“ rozhovoril sa Ramsay.

VIDEO: Rigou sa ozýval Macejko. Slovenskí fanúšikovia boli pred Kanadou dobre naladení.

Video

Napriek tomu, že bod s Kanadou je veľmi dobrý výsledok, bolo z neho po celý čas cítiť veľkú dávku sklamania.

„Chalani boli odhodlaní, hrdinsky blokovali strely a robili všetko, čo mohli, aby nám zachovali nádej na víťazstvo. Brankár Hlavaj bol fantastický,“ doplnil s tým, že ochota bojovať za tím znamená pre hokejové Slovensko veľmi sľubnú budúcnosť.

Bolo jasné, že tréner, ktorý sa spravidla k rozhodcom nevyjadruje, mal tentoraz na nich príliš ťažké srdce.

„Urobili všetko preto, aby po svojich rozhodnutiach nešli okolo mňa. Vôbec nemali záujem sa o sporných situáciách rozprávať. Žijú vo svojom vlastnom svete a ten je nepreniknuteľný. Vôbec ich nezaujíma, čo chce starý hlúpy tréner povedať,“ rozhovoril sa rodák z Toronta.

Na otázku, čo by ste v tej chvíli našli v jeho hlave, či to bola frustrácia alebo hnev, odpovedal pokojne. „Poviem to takto, keď my sme mali dvojminútovú presilovku a oni päťminútovú, vôbec ma to neprekvapilo.“

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Kanada Čítajte viac Kanaďania uspeli v nájazdovej dráme, Slováci berú proti favoritovi bod. Hrdinom bol Hlavaj

„Nie je jednoduché s tým bojovať. Musíte chlapcov potľapkať po pleci a opäť im zopakovať, že zasa musia na ľad. A znova znova a znova. Až kým im nepoviem dosť,“ vysvetľoval.

Na priamu otázku, či je to preto, že na jednej strane hrá Slovensko a na druhej Kanada, niečo naznačil. „Nuž, keď hrá Slovensko s Kanadou, nemá veľký zmysel špekulovať, kto bude mať k dispozícii viac presiloviek.“

Pripomenul však, že Slovensko hralo menej presiloviek ako súperi aj v iných stretnutiach. Mimochodom, po zápase sa na výroky rozhodcov sťažoval aj Samuel Kňažko, ktorému sa nezdá normálne, že Slováci dohrali už druhý duel bez jedného hráča.

Najprv proti Čechom to bol Mislav Rosandič a dnes Libor Hudáček.

Mimochodom, na rozhodcov sa sťažoval aj šéf SZĽH Miroslav Šatan. "Navyše sme bojovali aj proti iným okolnostiam i proti pruhovaným pánom. Mal som pocit, že niektoré veci neboli posúdené tak, ako mali byť, povedal. Viac sa dočítate TU.

Slovensko má po troch dueloch na konte štyri body, Ramsaymu sa to nemáli, aj keď si myslí, že ich mohlo byť aj viac.

„Už pred šampionátom som povedal, že môžeme zdolať kohokoľvek a kedykoľvek. Máme na to mužstvo, aj potrebnú odvahu. Musíme v tom pokračovať a veriť si. Potom nás čaká svetlá budúcnosť.“

Na ľade sa prvýkrát na šampionáte objavil Šimon Nemec. Obranca, ktorému dal Ramsay šancu na MS 2021 ako 19-ročnému. Ten mu to teraz opláca a keď jeho tím vypadol z play off AHL, ihneď pricestoval do Rigy.

Momenty zo zápasu Slovensko - Kanada Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovenskí fanúšikovia mali pred zápasom s...

Rodák z Liptovského Mikuláša odohral veľkú porciu minút a patril medzi výrazné osobnosti zápasu. Napokon, pochválil ho aj sám Ramsay.

"Je ťažké vôbec veriť, že tento chlapec po tom, ako vystúpil z lietadla a doprial si len krátky oddych, hral ako hral. Chceli sme od neho veľa a on to urobil. Je to skvelý mladý muž s hviezdnou budúcnosťou.

Ak mu dajú šancu v NHL tak, ako sme mu ju dali my, potom mu verím. Čokoľvek od neho chcem, pokúsi sa spraviť na sto percent."

Šimon Nemec Čítajte viac Keď o ňom Ramsay hovorí, viete, že ho má rád. Chlapec, ktorý ešte nedávno upratoval autobus, prišiel pomôcť

Nemec sa v siedmej sérii samostatných nájazdov odhodlal na svoj pokus. Mohol to byť veľký príbeh a písali by sme, že „prišiel, videl a zvíťazil.“ Škoda, že ho nakoniec nepremenil.

„Opýtal som sa chlapcov, kto si trúfa a on zdvihol hlavu tak, ako to vždy robí. Bol by to krásny príbeh, mali by ste titulok,“ zasmial sa prvýkrát počas rozhovoru Ramsay.

Napokon sa vyjadril aj k brankárovi Samuelovi Hlavajovi, ktorý bol proti Kanade hviezdou slovenského výberu. Zo 43 striel nestačil len na jeden puk.

„Bol výborný. Mal niekoľko kľúčových zákrokov. Vedeli sme, že to bude mať ťažké, ale popasoval sa s tým fantasticky.“

Pri poslednej otázke novinári Ramsayho konfrontovali s trénerom Kanady, ktorý Slovákov pochválil za bránenie počas oslabení.

Ramsay v tej chvíli neskrýval dojatie. Keď povedal záverečné dve slová „som hrdý,“ zaleskli sa mu od dojatia oči a pomalým krokom odišiel.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Lotyšsko Čítajte viac Lotyšský novinár: Slovensko? Bolo v ňom viac nosičov klavírov ako samotných virtuózov. Aj tak to na nás stačilo

Napriek prehre majú slovenskí reprezentanti veľmi slušné vyhliadky na postup do štvrťfinále. V sobotu zdolali hlavného rivala o pozíciu v play off – domáce Lotyšsko – a ak nezaváhajú s papierovo slabšími mužstvami, najlepšia osmička im neujde.

Slovákov teraz čakajú dva dni voľna. Najbližšie vykorčuľujú na šampionátový ľad vo štvrtok, keď od 19.20 vyzvú silné Švajčiarsko. Bude to ďalšia náročná skúška, lebo Helvéti pricestovali do Rigy so skúseným tímom a medailovými ambíciami.

Vedenie slovenskej reprezentácie naznačilo, že súpiska stále nie je uzavretá a v hre je aj naďalej jedno meno. Podľa všetkých indícií ide o Mariána Studeniča, ktorý hrá na farme Dallasu Stars.

Jeho tím však pokračuje v play off AHL a tak sa dá predpokladať, že jeho príchod do Rigy je skôr v teoretickej rovine.

To však neplatí o Tomášovi Tatarovi z New Jersey, ktorý sa definitívne rozhodol do Lotyšska necestovať.

Video
19 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Craig Ramsay #MS 2023 v hokeji