Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pre Slovákov sa začínajú MS s viacerými pochybnosťami. Proti súperovi, ktorého skalp držal len Hudáček

V roku bez olympijských hier o nich na Slovensku hovoríme ako o najväčšej športovej udalosti. Oživujú v nás pekné spomienky a pritom zostávajú nádejou, že dobre bolo, no bude ešte lepšie.

12.05.2023 05:40
Stanislav Škorvánek Foto:
Slovenskí brankári sú pred začiatkom MS veľkým otáznikom. Veľa skúseností s medzinárodným hokejom nemajú.
debata

Začínajú sa majstrovstvá sveta v hokeji 2023. Najbližších dvanásť dní sa zraky slovenských fanúšikov uprú na Rigu. V nej nastúpia zverenci Craiga Ramsayho na sedem zápasov B-skupiny. Cieľ sa dlhodobo nemení – prebiť sa do štvrťfinále a „potom sa uvidí“, zvyknú vravieť hokejisti.

Na úvodný duel nastúpia už dnes od 15.20. Ich súperom je silné Česko.

Dlhé čakanie

Slovenský hokej má za sebou dva vydarené roky, v oboch prípadoch sa na MS prebojoval do štvrťfinále, čo sa mu predtým dlho nedarilo. Progres korunoval bronzom na olympiáde v Pekingu. Očakávania sú preto veľké. Niekedy sa zdá, že možno až prehnané. Už dnešný zápas mnohé ukáže.

Česko pricestovalo s tradične vysokými ambíciami a šiestimi menami z NHL. V mužstve má viacero skúsených hokejistov a v jeho prospech hovorí aj nedávna minulosť.

Video

Slováci ho naposledy zdolali v ostrom dueli na šampionáte 2012. Zo súčasného kádra si to pamätá jedine Libor Hudáček, ktorý v semifinálovom zápase (3:1) strelil gól.

„Pár správ ohľadom toho som už dostal. Je to už nejaký rok. Bolo to pekné a dúfam, že si na to zaspomínam aj s novou partiou. Pokúsime sa to napodobniť,“ usmieval sa na včerajšom tréningu najskúsenejší hráč tímu.

Na Slovákov čaká v Rige veľmi ťažký úvod. Dá sa povedať, že už po víkende budeme vedieť, ako to je s ich postupovými ambíciami. O nich sa síce pred šampionátom nahlas nehovorilo, ale postup zo skupiny je tradične méta, kde sa oddeľuje úspech od zlyhania.

Po dnešnom dueli s Českom čaká zajtra na Ramsayho družinu domáce Lotyšsko (19.20), o ktorom sa predpokladá, že so Slovákmi zvedie boj o štvrté miesto v skupine.

ČR SR šport Ostrava hokej príprava Slovensko MS2023 Čítajte viac Môže to dopadnúť zle. Hokejové osobnosti krotia slovenské ambície

To, že by Hrivík a spol. nemali miešať kartami na špici B-skupiny, si myslia aj českí novinári, ktorí včera kapitána Romana Červenku konfrontovali s názorom, že Čechov čakajú ťažkí súperi až na konci skupinovej fázy.

Červenku sme sa teda opýtali, či je to naozaj tak, že Slovensko za Moravou nevnímajú ako súpera silnejšieho rangu.

„Nie, vôbec to takto nie je, ale končiť budeme proti Švajčiarsku a Kanade, logicky to takto môže pôsobiť. Slovensko stále berieme ako silný tím, sme si toho vedomí a s takýmto nastavením nastúpime aj na zápas,“ vraví skúsený útočník.

Sám zažil niekoľko derby. Pripúšťa, že takéto súboje sú pre Česko stále mimoriadne a že pred zápasom je v kabíne o iskru navyše. „No my musíme zachovať chladnú hlavu a stretnutie zvládnuť,“ tvrdí.

Práve na zbytočne prehnané emócie upozorňuje aj Ramsay. Po tréningu zopakoval, že stretnutie s Českom sa síce nedá v úvodnej päťminútovke vyhrať, no prehrať áno.

Patrik Koch Čítajte viac Český komplex nepoznáme. Spolužiakovi to v zápase osladím, burcuje Koch

Hľadá sa jednotka

Hoci na začiatku prípravy sa zdalo, že kanadský tréner privezie do metropoly Lotyšska veľmi silný tím, jeho predstavy sa začali pomerne rýchlo rúcať. Najprv si škrtol hráčov z KHL, keďže hokejový zväz ich po dlhom váhaní odmietol vziať na šampionát.

Potom prišiel o skúsených obrancov a výsledok je taký, že v dejisku MS má k dispozícii troch extraligových brankárov a bekov, ktorí sa strelecky spravidla nepresadzujú.

Napokon, aj skúšanie presilovkových formácií vyzeralo v podaní Slovákov trošku netradične. Na ľade by mali v jednom momente stáť piati útočníci.

Ak však obavy vzbudzuje slovenská obrana, čo potom brankársky post? O pozíciu medzi tromi žŕdkami sa bijú traja extraligisti, ktorí v reprezentácii odchytali dovedna desať zápasov. Fakt, že doteraz sa medzi nimi nevyprofilovala žiadna jednotka, tiež o niečom svedčí.

Zdvihnutým prstom je aj niekoľkotýždňová príprava, ktorú majú Slováci za sebou. Hoci sa vraví, že „ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku“, päť prehier z posledných šiestich prípravných zápasov muselo zanechať stopy na sebavedomí tímu.

Sú medzi nimi dve zlyhania s Nemeckom (v oboch prípadoch 3:4) a kolaps v Rakúsku (3:6). Domáce vydreté víťazstvo v odvete nad hokejovým outsiderom ťažko brať ako náplasť.

To podstatné sa však začína až teraz. Ramsayho tím už neraz dokázal, že aj slabší tím vie kresliť vrásky na čele favorita. Navyše, v úvodných zápasoch na MS to takto chodí: slabší trápia silnejších.

Pred začiatkom šampionátu aspoň jedna dobrá správa…

SR Trenčín Hokej MS2023 Reprezentácia Zraz TNX Čítajte viac Ostrá kritika z Fínska: Slováci idú proti vlastnej logike. Kto v nominácii nemá čo hľadať?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2023 v hokeji #Českí hokejisti