Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Český komplex nepoznáme. Spolužiakovi to v zápase osladím, burcuje Koch

Pri neúčasti viacerých ostrieľaných kolegov bude pod zvýšeným drobnohľadom. Patrik Koch (26) je pripravený na výdatnú minutáž a na svetovom šampionáte v Lotyšsku a vo Fínsku, ktorý slovenskí hokejisti odštartujú zajtrajším duelom proti rivalovi z Česka, by mal patriť medzi opory zadných radov.

11.05.2023 17:35
Patrik Koch Foto: ,
Patrik Koch v súboji proti Rakúsku.
debata

„Úspech dosiahneme len vtedy, ak budeme hrať ako tím. Viacerí nás odpisujú, ale my vieme, čoho sme schopní,“ vraví šikovný obranca Vítkovíc.

Sú derby zápasy proti Čechom stále špeciálne?

Jednoznačne. Súboje majú iskru, hrá sa v nasadení. Ale veľkú vedu z toho nerobíme. Je to zápas ako každý iný, na súperovi až tak nezáleží. Chceme hrať náš systém a Čechov, ktorých viacerí označujú za favoritov, zdolať. Som presvedčený, že každý z nás bude maximálne motivovaný.

Pomôžu vám skúsenosti z českej extraligy?

Nemyslím si. Česi majú viacerých hráčov z domácej súťaže, ale hrať za reprezentáciu je niečo iné. V kluboch sú zvyknutí na určitý systém, ale za národný tím musia hrať všetci rovnako. Poznám niektorých chalanov z ich tímu, ako aj videoanalytika, ale neberiem to ako špeciálnu výhodu.

Libor Hudáček povedal, že tvoríte mladý tím, ktorého sa český komplex z minulosti už netýka. Súhlasíte?

Áno. Máme viacero mladých chalanov, ktorí si dávnejšie časy nepamätajú. Históriu necháme za sebou. Pôjdeme s čistým štítom a so snahou urobiť maximum, aby sme vyhrali.

hokej Riga MHD MS 2023 Čítajte viac Vo výstroji a do MHD. Slovenskí hokejisti opustili tréning s policajnou eskortou

Experti nedávajú Slovákom veľké šance, tvrdia, že doplatia na nováčikov v bránke a neskúsenú obranu bez výraznejšieho lídra. Vnímate takéto názory?

Vôbec. Tvoríme super partiu, držíme spolu a povzbudzujeme sa navzájom. Veríme v systém, ktorý nám vštepujú tréneri. Ak sa budeme držať ich pokynov, môžeme byť úspešní. Kvalitu na to máme. Treba hrať bez chýb, dôsledne na oboch koncoch klziska.

Brankári majú minimum skúseností z medzinárodných zápasov, bude spolupráca s nimi o to dôležitejšia?

Nezáleží len na gólmanoch, hokej je tímový šport. Ak budeme hrať pozorne a bez zbytočných zaváhaní, pomôžeme aj brankárom. Spolupráca medzi útokom, obranou a gólmanom musí fungovať, inak sa vyhrať nedá.

Čaká vás náročný úvod turnaja so silnými súpermi, potom prídu na rad papierovo slabšie mužstvá. Mali by ste to radšej naopak?

Poradie zápasov nie je dôležité. Ak chceme byť úspešní, musíme bodovať proti každému. Je jedno, s kým začneme a proti komu skončíme. Svetový šampionát je nabitý turnaj, hrá sa veľa zápasov v krátkom čase. Na kalkulácie nie je priestor ani čas. Treba si poradiť s tým, kto vás čaká najbližšie.

Ako uspieť proti Čechom?

Kvalitným výkonom. Čaká nás silný súper so silou vo všetkých štyroch formáciách. Musíme sa zomknúť a hrať ako kolektív.

Odchod slovenských hokejistov z tréningu v Rige

Video

Na zápas sa chystajú početné tábory fanúšikov z oboch krajín. Vníma hráč atmosféru zo zaplnených tribún?

Áno, ale rozhodne sa ňou nenecháme uniesť. Chceme hrať sústredene, zabojovať o výhru a potešiť našich priaznivcov v hale alebo tých, ktorí budú sedieť pred televíznymi obrazovkami.

Tešíte sa na piatkový súboj proti bývalému spolužiakovi?

Určite. S Jakubom Zbořilom sme chodili spolu na základnú školu v Brne. Dva roky som tam dochádzal z Malaciek, potom si tam rodičia našli prácu a aj sme sa tam presťahovali. S Kubom sme si už písali, na ľade proti sebe nastúpime po dlhej dobe. Verím, že mu pobyt na ľade osladím.

Podpichnete kamaráta pred zápasom?

Hecovačky budú, ale v zápase už pôjde sranda bokom. Každý hrá za svoj národ, dáme do toho sto percent. Čaká nás prvý zápas na turnaji, chceme byť úspešní a dobre sa naladiť do ďalších stretnutí.

Pamätné duely Slovenska s Českom Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Veľké debakle, nezabudnuteľné boje o cenné...
debata chyba
Viac na túto tému: #Patrik Koch #MS 2023