Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Slovákov zjednotil Kanaďan. Ramsayho nástupca? Najvážnejším kandidátom je Országh, vraví Valábik

Kristián Pospíšil. Foto: TASR, Martin Baumann
Fínsko Hokej MS2022 A SR Pospíšil Kristián Pospíšil.

Môže byť veľkou silou Slovenska na MS výrazná schopnosť streliť gól aj u hráčov z nižších formácií?

Určite. Zatiaľ čo prvé dve päťky skórujú vďaka talentu, tretia a štvrtá formácia si góly musí oddrieť. Tým netvrdím, že títo chlapci nemajú talent. Sú to však primárne pracanti, ktorých úlohou je nedostať gól, keď sú na ľade.

Majú rozdávať hity, aby súpera dostali pod tlak. Na to sú ideálni hráči ako Tamáši či Lunter, ktorí výborne korčuľujú. To je asi hlavný dôvod, prečo v reprezentácii chýba Tomáš Marcinko, výborný chalan do kabíny a platný hráč, no z hľadiska korčuľovania má nedostatky.

Kelemen Lennstrom hokej Čítajte viac Železný muž nemá rád tréningy, pre Ramsayho je nenahraditeľný. Kde mu nájde miesto?

Jedným z mladých hráčov v tíme Craiga Ramsayho bol v príprave 20-ročný Maroš Jedlička. Aký je to podľa vás hráč?

Niečo ho spája s Paľom Regendom. Obaja hrajú lepšie, keď sú vo verbálnom konflikte so súperovými hráčmi. To znamená, že sa podpichujú v momentoch, keď je zápas vyhrotený.

Keď sú zdravo nasrdení, sú lepšími a platnejšími hráčmi pre svoje mužstvo. V neposlednom rade je dôležité, aby títo chlapci zapadli do kabíny a nerozvracali ju.

Narážate na Kristiána Pospíšila, ktorý vlani nedohral šampionát po tom, ako sa urazil, keď ho tréneri nechali sedieť na striedačke v zápase s Kazachstanom, v ktorom dvakrát zbytočne fauloval?

Je to pre mňa náročná téma, pretože sa s Kristiánom poznáme. Vždy sa však snažím byť objektívny a nestranný. Sú tréneri, ktorým určité typy hráčov jednoducho nesedia.

V prípade Pospíšila je zrejmé, že s ním tréner Ramsay stratil trpezlivosť. Nemyslím si, že to súvisí s jeho schopnosťami na ľade. Skôr realizačnému tímu nevyhovuje práve to, aký je mimo ľadu.

Fínsko Hokej MS2022 A SR Pospíšil Čítajte viac Spravil som olympijský bronz i štvrťfinále MS a teraz sa mi nikto neozýva. Takto by sa ku mne chovať nemali, hnevá Pospíšila

Je to škoda aj z toho dôvodu, že ide o mimoriadne šikovného, silného a technicky zručného hráča?

Na ľade je určite lepší ako mnohí, ktorí sú v reprezentácii a hrajú v tretej a vo štvrtej formácii. Kvalitatívne má aj na to, aby hral v elitnom útoku. Nie vždy je to však len o tom, čo vidia diváci – že pekne vedie puk a nerobí okaté chyby.

Dôležité je aj to, čo robí na ľade bez puku, ako forčekuje a či dodržiava pokyny v defenzíve, ktoré od neho tréneri požadujú. Zdá sa ale, že sú nejaké dôvody, pre ktoré sú momentálne pre neho dvere do reprezentácie zatvorené a tie nepoznáme.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Valábik #MS v hokeji 2023