Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Možno nám chýba brilantný strelec, priznal tréner Vůjtek

Slovenskí hokejisti sa za svoj sobotňajší výkon proti Fínsku na majstrovstvách sveta v Helsinkách nemusia hanbiť. Prehra 0:2 však mrzí, keďže severania boli v domácej Hartwall Areene zdolateľní.

05.05.2013 08:27 , aktualizované: 12:05
Vladimír Vůjtek Foto:
Zamyslený tréner Vladimír Vůjtek.
debata (7)

Slováci doplatili na nepremieňanie šancí, v prvých dvoch tretinách diktovali tempo, ale nedokázali sa presadiť strelecky.

"Ťažko sa mi hovorí, lebo sme dnes hrali naozaj dobrý hokej. Najmä v prvej tretine to bolo z našej strany dobré. Mali sme tri presilovky, v ktorých sme si vytvorili viaceré šance. Súpera sme prestrieľali 15:4, ale tretinu sme prehrali 0:1. To napokon rozhodlo o výsledku. Fíni dali gól, hrali zozadu a čakali na brejky a našu chybu. Napriek prehre musím chlapcov pochváliť, lebo sme hrali s favoritom viac ako rovnocennú partiu,“ priznal tréner Vladimír Vůjtek.

Slováci hrali s Fínmi svoj druhý zápas na šampionáte aj pred rokom, ani vtedy sa nedokázali strelecky presadiť. Prehra 0:1 ich však naštartovala k víťaznej jazde až do finále. Ak by hráči premenili jednu z možností v prvej tretine, súboj by vyzeral inak.

"Bohužiaľ sme nedali Fínom 120 minút gól a neprekonali ich brankárov. Nemôžeme sa vyhovárať na smolu. Jednoducho sme nedokázali premeniť príležitosti na góly. Nie každý zápas sa vydarí po streleckej stránke. Za stavu 0:0 sme mali viaceré šance. Na keby sa síce nehrá, ale po našom góle by to vyzeralo na ľade asi inak. Možno nám chýba brilantný strelec, ktorý by premenil každú ponúknutú príležitosť,“ zamyslel sa Vůjtek.

Jeho zverenci si pred súbojom s Fínmi verili a chceli nadviazať na dobrý výkon zo zápasu s Francúzskom. Od prvej minúty dobre korčuľovali a z toho pramenili tri fínske fauly. Mužstvo ukázalo, že je v hernej pohode.

"Cením si, že so silnými Fínmi sme hrali takmer bez chýb. V tíme je zdravý duch, chlapci bojujú a chcú postúpiť. Bolo by škoda, keby sme s touto hrou nešli ďalej. Som optimista a verím, že postúpime do štvrťfinále,“ nádejá sa reprezentačný kormidelník, ktorý môže po prehratom zápase vyprať košeľu. V Helsinkách opäť realizačný tím zachováva zvyk z vlaňajška a víťazné košele neperie.

O výsledku duelu napokon rozhodol prvý fínsky útok. Oba góly padli z bezprostrednej blízkosti bránky Rastislava Staňu. "Rozhodujúcimi faktormi zápasu boli fínsky brankár a potom ich prvý útok. Možno to vyzerá, že išlo o náhodné góly. Fíni však korčuľujú pravidelne do priestoru pred bránkou a snažia sa tečovať puky. To majú nacvičené,“ podotkol Vůjtek.

Po dni voľna čaká v pondelok na Slovákov súboj s Nemeckom. Pôjde v ňom o štvrťfinále, víťaz bude mať lepšiu východiskovú pozíciu v boji o vyraďovacie boje. "Chlapci sú sklamaní, že nezískali bod. Smútok však musí rýchlo odísť. Potrebujeme sa vrátiť tam, kde sme boli pred zápasom s Fínskom. Proti Nemcom chceme potvrdiť pozíciu favorita,“ doplnil reprezentačný kouč.

Raanta: Dôležitejšie je víťazstvo ako moja nula

Fínsky hokejový brankár Antti Raanta má za sebou parádnu premiéru na svetovom šampionáte. V Helsinkách kryl v sobotňajšom zápase so Slovenskom (2:0) všetkých 36 striel a bol veľkou oporou domácich pri ich prvom víťazstve v riadnom čase na šampionáte 2013.

„Je skvelé, ak v prvom zápase na tejto úrovni vychytáte nulu. Pre mňa je však oveľa dôležitejšie víťazstvo tímu. Veľmi som si želal, aby sme získali tri body. Pre mňa to bol najlepší možný štart do turnaja,“ povedal Raanta. Gólman Pori potvrdil dobrú formu z SM-liigy, v ktorej sa podieľal výraznou mierou na prvom titule pre Ässät od roku 1978.

O 23-ročného hokejistu majú záujem viaceré kluby KHL i NHL. On sa už predbežne dohodol na zmluve s IFK Helsinki. „Momentálne nemyslím na budúcnosť. Sústredím sa teraz na šampionát a čo bude potom, to vyriešim neskôr,“ tvrdil po zápase so Slovákmi.

(sita)

7 debata chyba