Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fínsko titul neobháji, hetrik Malkina poslal Rusko do finále - 6:2!

Hokejisti Ruska sa stali prvými finalistami majstrovstiev sveta, v Helsinkách zdolali domáce Fínsko vysoko 6:2. Severania, ktorí obhajovali prvenstvo z minulého šampionátu, síce načali gólový účet sobotňajšieho semifinále, ale už po prvej tretine viedla zborná 2:1.

19.05.2012 14:10 , aktualizované: 16:42
malkin Foto:
Jevgenij Malkin.
debata (11)

Výsledok – semifinále:

Rusko – Fínsko 6:2 (2:1, 2:0, 2:1)

  • Góly: 16. Malkin (Nikitin, Popov), 20. Malkin (Žerdev, Širokov), 30. Ovečkin (Denisov, Popov), 38. Malkin (Nikulin), 42. Kokarev (Kuľomin), 49. Širokov (Birjukov, Nikitin) – 8. Niskala (Kontiola, Joenssu), 57. Granlund (Järvinen, M. Koivu).
  • Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jeřábek (ČR), Reiber (Švaj.) – Dussureault (Kan.), Morrison (USA), 13 239 divákov.
  • Rusko: Varlamov – Nikulin, Birjukov, Jemelin, Rjasenskij, Medvedev, Denisov, Nikitin – Perežogin, Malkin, Popov – Siomin, Ovečkin, Daciuk – Žerdev, Terešenko, Širokov – Kokarev, Svitov, Kuľomin – Kuznecov.
  • Fínsko: Vehanen – Hietanen, Mäenpää, Väänänen, Järvinen, Kukkonen, Jaakola, Niskala – J. Jokinen, M. Koivu, V. Filppula – Granlund, Pesonen, Immonen – N. Kapanen, Kiiskinen, Komarov – Pyörälä, Kontiola, Pihlström – Joensuu.

Druhý hetrik na turnaji zaznamenal útočník Jevgenij Malkin. Súperom Rusov v nedeľu bude lepší tím z duelu medzi českými hokejistami a Slovenskom.

Odveta minuloročného semifinále načal prvou nebezpečnejšou strelou Ovečkin, potom skúšal šťastie aj Žerdev a znovu Ovečkin, ale gólman Vehanen si dokázal bez väčších problémov poradiť. Na druhej strane sľubne kombinovali Immonen s Granlundom, Varlamov však pravým betónom zatarasil puku cestu do siete.

V ôsmej minúte prišiel ako blesk z čistého neba úvodný gól. Kontiola vybojoval puk, predložil ho na modrú čiaru Niskalovi a aj preto, že jeho pokus pridvihol čepeľou hokejky brániaci Kokarev, Fíni viedli. O minútu neskôr už-už dvíhal ruky nad hlavu zakončujúci Perežogin, ale Vehanen mu skvelým zákrokom radosť zobral.

Rusi potom prečkali Tereščenkovo ​​vylúčenie a v 16. minúte vyrovnali, keď sa puk po Nikitinovej strele odrazil k Malkinovi, ktorý si šikovne počkal a potom začal úvodným gólom svoje veľké predstavenie. S blížiacou sa prestávkou hrala zborná presilovku, v ktorej Žerdev našiel Malkina a ten pretlačil puk za Vehanenov chrbát.

Jevgenij Malkin. Ruský kanonier sa síce v úvode... Foto: Reuters
malkin leziaci Jevgenij Malkin. Ruský kanonier sa síce v úvode druhej tretiny zranil, ale po návrate na ľad skompletizoval svoj hetrik.

Hrdina úvodného dejstva sa v 27. minúte zranil, keď sa mu pri oblúku pri zadnom mantineli pošmykli korčule. Zatiaľ čo Malkin zamieril do kabín, na trestnú lavicu bol neprávom poslaný Järvinen, ale Rusi presilovku nevyužili.

Viac ako minútu po jej skončení to už však bolo 3:1. Ovečkin, ktorý zaskakoval aj za Malkina v prvom útoku, si narazil do streleckej pozície a zmrazil väčšinu fanúšikov vo vypredanom hľadisku. Potom išli Širokov a Tereščenko v prečíslení proti Niskalovi, Širokov zakončil sám, ale Vehanena neprekonal.

Veľkú šancu znížiť mal Komarov, ale Varlamov ho nenechal zamieriť medzi žrde. V 37. minúte fauloval fínsky kapitán Koivu a jeho nedisciplinovanosť potrestal do hry sa vrátiaci Malkin. Nechytateľnou strelou bez prípravy zavŕšil na turnaji hetrik aj proti druhej z oboch usporiadateľských krajín.

Definitívny klinec do fínskej rakvy zatĺkol 65 sekúnd po začiatku tretej časti Kokarev svojim prvým gólom na šampionáte o Väänänenovu korčuľu. V 48. minúte navyše fauloval štvrťfinálový hrdina domácich Joensuu a Širokov pridal šiesty gól Rusov.

Posledná desaťminútovka sa dohrávala v pokojnejšom tempe. Fíni v nej dokázali skorigovať zásluhou Granlunda.

„Dostali sme síce prvý gól, ale pokračovali sme vo svojej hre a napokon vyhrali. Hrali sme dobre a fanúšikovia museli byť spokojní. Zvíťazili sme zaslúžene,“ povedal po stretnutí Jevgenij Malkin, ktorý je s desiatimi gólmi a ôsmimi asistenciami najproduktívnejším hráčom na celom šampionáte. „Hrali sme stále svoju hru a vedeli sme, že góly do bránky súpera prídu. Prišiel prvý, potom druhý a skóre postupne narastalo,“ pokračoval 25-ročný center.

Hokejisti Ruska odohrali vo vysokom tempe takmer celý zápas, trochu zvoľnili až v samom závere. „Veľká vďaka patrí fanúšikom, ktorí nás počas celého duelu hnali dopredu,“ priznal po súboji Malkin.

Radosť ruských hokejistov.
Rus Alexander Siomin v tvrdom súboji s Fínom...
+3Ruskí fanúšikovia počas zápasu proti Fínom.
11 debata chyba