Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Český tréner je naša výhoda, vraví Šatan

Miroslav Šatan si zo súčasnej slovenskej hokejovej reprezentácie pamätá najviac. Aj viaceré stretnutia proti Česku na vrcholných podujatiach. "Najradšej si spomínam na víťazný zápas o bronz pred deviatimi rokmi tu v Helsinkách," vraví 37-ročný skúsený útočník.

19.05.2012 11:00
Miroslav Šatan Foto:
Miroslav Šatan.
debata (1)

Mali ste želanie, ktorého súpera by Slovensko chcelo v semifinále?
Nie. Nechali sme to na osud, koho vyberie. Vybral Čechov. Bude to oveľa viac sledované a zaujímavejšie semifinále, než keby sme hrali proti Švédsku. V oboch krajinách pôjde o ostro sledovaný zápas. Nie vždy to tak vyjde, že sa navzájom stretneme v zápase o medaily. Pre nás je ďalší v sérii dôležitosti. Mal ju aj každý predchádzajúci. Najprv sme bojovali o postup do štvrťfinále. Museli sme ho potvrdiť proti Francúzsku. Vo štvrťfinále sme vyradili Kanadu. Stále to pokračuje vyššie a vyššie. Dúfam, že také budú aj naše výkony v zápasoch o medaily. Tešíme sa na ne.

Beriete stretnutie proti Česku za iné než ako proti iným krajinám?
Nie. Niekoľko som ich už odohral. Skôr to tak berú možno fanúšikovia v oboch krajinách. Po niekoľkých predchádzajúcich zápasoch prichádza veľmi zaujímavý ďalší. Aj pre nás hráčov.

Česko má zo vzájomných zápasov lepšiu bilanciu, zvykol sa spomínať český komplex, prípadne slovenská premotivovanosť. Dolieha to nejako na mužstvo?
Na tento tím nemá prečo. A najmä – teraz máme českého trénera. To nám môže pomôcť, považujem to za našu výhodu. V minulosti sme sa možno dopúšťali chyby, keď sme až priveľmi chceli vyhrať. Teraz bude na nás starších, aby sme atmosféru upokojili, aby sme brali zápas proti Česku ako proti hocijakému inému súperovi. Dôležité je emócie držať na uzde a hrať tak ako doteraz. Tí starší si pamätáme toho viac, vieme, že počas zápasu sa môže stať hocičo. Preto je dobré emocionálne ho mať pod kontrolou.

Čo považujete za najväčšiu prednosť českého tímu?
Majú ho vystlaný mnohými esami z NHL, majú veľa mimoriadne produktívnych hráčov z klubov NHL. Útok je veľmi kvalitný, čo ukázal aj vo štvrťfinálovom zápase proti Švédsku.

Je hokej spravodlivý? Ako z tohto pohľadu vnímať postup Slovenska cez Kanadu do semifinále?
Áno, je. Najkrajšie na ňom je, že dopredu si nik nemôže byť istý víťazstvom. Každé stretnutie sa začína od stavu 0:0. Keď favoriti zaváhajú, je to na ich úkor. Tak to býva, stalo sa to už asi každému mužstvu, že slabší niekedy zaskočí silnejšieho. Stáva sa to každý rok.

Kde má strop súčasný slovenský tím?
Uvidíme v najbližšom zápase. Vopred nerozmýšľame nad možným stropom, ani sme nerozmýšľali. V sobotu sa budeme usilovať strop opäť posunúť vyššie.

Skúste s malým odstupom času opísať vaše pocity po víťazstve nad Kanadou. Čo prevládalo?
Spokojnosť a radosť. Bol som veľmi rád najmä kvôli chalanom, ktorí sú prvý raz na svetovom šampionáte, prípadne prvý raz hrali vo štvrťfinále. Máme ich v tíme dosť. Bolo vidieť, akú majú obrovskú radosť. Akoby ani nemohli uveriť, čo sme spolu dosiahli. Teraz je dôležité znovu sa vrátiť na zem a sobotňajší zápas začať rozvážne a bojovne – tak ako doteraz.

Na majstrovstvách sveta už dohrali reprezentácie Kanady i USA. Utrpel imidž NHL?
Nemyslím si. Oba zámorské tímy boli veľmi kvalitné. Keby sa hralo systémom play-off na dlhé série, bolo by oveľa náročnejšie vyradiť také mužstvá. Na jeden zápas sa dá poraziť každý.

Nachádzate nejakú paralelu so šampionátom spred desiatich rokov, keď Slováci nepatrili medzi favoritov, takisto vo štvrťfinále vyradili Kanadu – aj vďaka vášmu gólu?
Veľmi nad tým nerozmýšľam. Sústreďujeme sa na najbližší zápas, chceme ho zvládnuť čo najlepšie. Uvidíme, čo sa stane, dáme do toho, čo máme.

Potreboval slovenský hokej už takúto vzpruhu?
Vzhľadom na to, že na semifinále čakal osem rokov, tak áno. Doma sme zobudili spiacich fanúšikov, čo prestávali povzbudzovať a teraz nám opäť držia palce a pozorne sledujú naše zápasy. Hokej je opäť v popredí záujmu. A tým, že hráme proti Česku, ešte viac ľudí pritiahne a bude to zaujímavejšie.

Ako by ste jedným prívlastkom charakterizovali doterajšie účinkovanie slovenského tímu na majstrovstvách sveta?
Neviem… Zatiaľ by som ho nedával. Počkajme, kým sa šampionát skončí. Potom mu dáme prívlastok.

1 debata chyba