Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Nitra i Spišská potvrdzujú, že úspech sa nedá kúpiť. Čo je X-faktor finalistov? Mne by to nesedelo, vraví Valábik

Boris Valábik. Foto: RTVS
Boris Valábik Boris Valábik.

Výkony Nitry do veľkej miery závisia od formy Samuela Bučeka. Bude práve on rozhodujúcim faktorom vo finále?

Filip Bajtek i Tomáš Hrnka hrajú výborne v play off. Samozrejme, jasným lídrom je Buček. Potrebuje ešte niečo, aby sa stal hráčom európskej úrovne. Ak hrá dobre a má sebavedomie, je nezastaviteľný.

Pre Spišiakov bude dôležité, aby ho eliminovali, hoci aj provokáciami. Samo má obrovský vplyv na hru Nitry. Tá má výhodu v tom, že jej obrancovia hrajú jednoducho. To je pri ofenzívne ladenom mužstve mimoriadne dôležitý prvok.

SR Hokej Extraliga Štvrťfinále Play Off Zápas Štvrtý BBX Čítajte viac Najväčšie prekvapenie extraligy? Zažívam prelomovú sezónu. Šatan a spol. mu dopriali to, na čo čakal dva roky

Spomínate provokácie. V oboch mužstvách sú hráči, ktorí dokážu súperovi brnkať na nervy. Bude sa vo finále na ľade iskriť?

Nitra má v tomto smere hráčov ako Bajtek či Matej Bača, ktorí nemajú u súperov dobré meno. Práve preto sú pre svoj tím nenahraditeľní. V Spišskej sa dokáže dostať súperom pod kožu Juraj Majdan.

Ani v jednom tábore si tak nemôžu vyčítať, že tí druhí sú neférovejší. Je možné, že sa dočkáme aj nejakého pästného súboja.

Môže mať Nitra mierne navrch z trénerského pohľadu, keďže Antonín Stavjaňa má väčšie skúsenosti?

Jeho najväčšia sila je v tom, že dokáže navodiť pohodu v kabíne. Vôbec to však nie je o tom, že by bol na hráčov mäkký. Je to o povahe a prístupe.

SR hokej TEL extraliga 18. kolo Nitra Spišská Nová Ves NRX Čítajte viac Finále uzavrie dva pekné príbehy Spišskej i Nitry. Okolo Slafkovského a Nemca sa tvorí nová generácia zlatých chlapcov

Keď sa k mužstvu vrátil Stavjaňa, počul som od jedného nemenovaného hráča Nitry: Už je dobre, taťka je späť. Predovšetkým s hráčmi, ktorí sú v Nitre dlhšie, má vytvorený špeciálny vzťah.

Ktorému tímu vo finále veríte viac?

Na to nemám jednoznačnú odpoveď. Záležať bude na tom, komu lepšie zachytajú brankári, kto urobí menej chýb v obrannom pásme a či sa dokáže Buček presadiť tak, aby potiahol celé mužstvo.

Osobitným faktorom bude výhoda domáceho ľadu pre Spišiakov. Nitra v sezóne dokázala, že vie na Spiši uspieť. Šance oboch vidím 50 na 50.

Martin Marinčin Čítajte viac Pohroma pre Ramsayho výber aj Třinec. Kľúčový obranca ležal na ľade v neprirodzenej polohe, Slovák má po sezóne

Blížia sa MS v Česku. Okrem spomínaného Bučeka bol v hľadáčiku vedenia reprezentácie útočník Róbert Džugan. Majú reálnu šancu zabojovať o nomináciu na šampionát?

Určite ich budú tréneri sledovať. Dôležité bude, či niekto výrazne nepohorí a naopak, či si dokážu títo chalani udržať výkonnosť. Videli sme už v minulosti, že vedenie národného tímu dáva šancu hráčom, ktorí majú v danom momente najlepšiu formu.

U Bučeka je situácia špecifická. V reprezentácii by musel prijať úplne odlišnú rolu akú má v Nitre. Je otázne, či by sa zmestil do prvých dvoch útokov, kde typologicky patrí. Nie je hráčom, ktorého by vedeli tréneri stopercentne využiť v oslabeniach.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Valábik #HK Nitra #HK Spišská Nová Ves