Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ping-pong medzi SZĽH a RTVS. Šatan a spol. tvrdia, že sa dohodli s Joj Šport, v Mlynskej doline zostáva prázdna špajza

Rada RTVS kritizuje Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) za zmenu v prípade vysielacích práv na zápasy najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Predseda Rady RTVS Igor Gallo mieni, že SZĽH porušil platnú dohodu, navyše "neakceptovateľným spôsobom".

17.06.2023 16:10
Miroslav Šatan. Foto: ,
Miroslav Šatan.
debata (2)

Zväz upozorňuje na chybnú interpretáciu zo strany rady, pripomína tiež, že RTVS sa stále môže uchádzať o vysielanie extraligových zápasov. Telerozhlasu zároveň nepriamo odkazuje, že propagácia slovenského hokeja nemá byť len o vysielaní duelov najvyššej súťaže.

Zmenou vysielacích práv na Tipos extraligu sa zaoberala Rada RTVS na svojom štvrtkovom (15. 6.) rokovaní. Šéf rady konštatoval, že zmena javí znaky netransparentnosti a diskriminácie.

„Podľa záverov viacerých právnych analýz môže ísť aj o porušenie príslušnej legislatívy,“ povedal Gallo. Spolu s členmi rady je presvedčený, že vysielacie práva má mať aj naďalej RTVS, odvoláva sa na dvojročnú opciu v zmysle existujúcej zmluvy medzi RTVS a Asociáciou profesionálnych hokejových klubov (APHK).

„Ak by zápasy našej najvyššej hokejovej súťaže z obrazoviek RTVS zmizli, zásadným spôsobom to môže ovplyvniť ďalšiu existenciu programovej služby :Šport,“ upozornil Gallo. Rada RTVS preto vyzýva SZĽH, aby svoje rozhodnutie o pridelení vysielacích práv prehodnotil.

SR Hokej Tipos Extraliga 50. Kolo BAX Čítajte viac RTVS ostro reaguje na odobratie extraligy. Rozhodnutie zväzu označil za neakceptovateľné

Zväz v stanovisku, ktoré TASR poskytol Tomáš Kyselica z mediálneho oddelenia SZĽH, nerozumie odvolávaniu sa na dohodu s APHK.

„APHK nedisponovala a ani nedisponuje možnosťou obchodovať televízne práva na vysielanie slovenskej najvyššej hokejovej súťaže v nasledujúcich sezónach, keďže zo strany SZĽH nedošlo k uplatneniu opcie na ďalšiu spoluprácu s APHK v oblasti marketingových práv,“ upozornil.

Dodal, že SZĽH má už viac ako dva roky podpísanú zmluvu s televíziou Joj Šport, ktorá je držiteľ licencií nielen na vysielanie majstrovstiev sveta, respektíve juniorských MS a slovenskej extraligy, ale aj súťaží a turnajov, o ktoré RTVS nikdy neprejavila záujem a SZĽH ich plánoval dostať na televízne obrazovky.

SR Michalovce šport hokej TEL semifinále 3 Košice KEX Čítajte viac Tvrdý knokaut pre RTVS. Nebude vysielať hokejové MS, teraz prišla o ďalší lukratívny produkt

„Ide napríklad o produkciu a vysielanie všetkých zápasov druhej najvyššej súťaže Tipos SHL, o ženský seniorsky hokej, ženský mládežnícky hokej, prípravné zápasy dvadsiatky a osemnástky aj mimo majstrovstiev sveta, spolufinancovanie projektu U18, produkovanie a vysielanie Hlinka Gretzky Cup-u a ďalšie,“ dodal Kyselica.

Pripomenul, že SZĽH nebráni vzniku sublicenčnej dohody, ktorá by umožnila vysielať extraligové duely i na obrazovkách RTVS.

„Veríme, že k tomu dôjde a hokejoví fanúšikovia budú môcť sledovať čo najviac extraligových zápasov v priamych televíznych prenosoch,“ tlmočil Kyselica stanovisko SZĽH.

Vedenie SZĽH na začiatku týždňa informovalo o dohode s klubmi. Priznalo, že je ešte niekoľko nevyriešených bodov, jedným z nich je aj to, kto bude vysielať extraligové zápasy.

BZ0I9431 kongres šatan szľh Čítajte viac Spor je zažehnaný, trieštenie sa nekoná! Kluby a zväz sa dohodli na podmienkach pred novou sezónou

„Kluby mali sľub z RTVS o opcii, ale tá sa nemohla zrealizovať. Zväz sa dohodol s TV Joj, ale komunikovali sme s oboma televíziami a nechali sme im priestor na dohodu,“ povedal prezident SZĽH Miroslav Šatan na pondelkovej (12. 6.) tlačovej konferencii.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Slovenský zväz ľadového hokeja