Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladá Nitra stavia na drzosti. Skúsený Slovan aj na zášti súperov

Výborný súboj dvoch tímov, ktoré na to išli z opačného konca a dosiaľ boli úspešné. Kým jedni sa pýšia najvyšším rozpočtom v súťaži a veľkými menami v zostave, druhí majú do vrecka o čosi hlbšie, a tak ťažia z mladých odchovancov.

27.04.2022 09:57
golian, tvrdoň Foto: ,
Finálová séria medzi Slovanom a Nitrou zatiaľ ponúka skvelé divadlo.
debata

Drahšie či zo zahraničia však neznamená vždy lepšie. A na druhej strane – ani mladé talenty nezaručia úspech. V každom prípade: hokejová extraliga zatiaľ núka vo finále, v ktorom Nitra čelí Slovanu, skvelé divadlo.

„Mám pocit, že to bude dlhá a zaujímavá séria. Neviem prečo, ale ťahá ma to k Nitre,“ vraví Branko Radivojevič, niekdajšia opora Trenčína i slovenskej hokejovej reprezentácie.

Najlepšie talenty

Disciplína, presilové hry, oslabenia, faktor brankár i povestná šťastena. To sú základné a univerzálne piliere úspechu. Lenže v čom tkvie špecialita zverencov Antonína Stavjaňu? Radivojevič ju pomenoval jednou vetou.

„Nitra má najlepších mladíkov na Slovensku, bez debaty.“

haščák nemec hokej finále Slovan Nitra Čítajte viac Nie je ľahké, keď je proti vám 10-tisíc slovanistov. Umlčali sme ich

Obrancovia Šimon Nemec (ročník narodenia 2004) či Martin Vitáloš (2000) alebo ofenzívni lídri Adam Sýkora (2004), Filip Krivošík (1999) či Samuel Buček (1998) sú zárukou mladíckej vitality i talentu.

"To je hlavná nitrianska výhoda. O Nemcovi sa nemusíme baviť. Je to hráč budúcnosti a reprezentant. Hral na majstrovstvách sveta a má aj olympijskú medailu.

Veľmi sa mi páči Sýkora. Prekvapil ma, stále mu idú nohy a má úsmev na tvári. Play off zápasy a ešte vo finále sú ťažké, ale on je v dobrej nálade. Všade ide na sto percent," rozmieňa Radivojevič svoju myšlienku na drobné.

Skúsení hráči veľakrát vyžadujú rešpekt, ale nitrianska omladina si z akéhosi hokejového bontónu ťažkú hlavu nerobí. Podľa Radivojeviča je to dobré, ale…

„Mladíci sú drzí, no skúsení harcovníci ako Braňo Mezei, Ivan Švarný, Tomáš Hrnka ich musia usmerniť. Je dôležité, aby sa im to podarilo. Majú to výborne poskladané – drzosť a skúsenosti,“ pokračuje Radivojevič.

Liška Hokej Čítajte viac Mal som dvanásť a utekal na letisko. Šatan mi zostal v hlave

Devízu vidí aj v tom, že Nitrania majú väčší vzťah ku klubu ako ich súper.

„Je to logické, veď v ňom vyrástli alebo rastú. Nitra ich vychovala a dala im tak dôležitú šancu medzi mužmi,“ konštatuje Radivojevič.

Finálovú sériu má zo spomínaných hráčov za sebou len Buček. Nemôžu sa mladším Nitranom podlomiť kolená, keď bude séria vrcholiť?

„To sa môže stať aj starším hráčom, ale je pravda, že u mladších je predpoklad väčší. Nitra ide na vlne. Uvedomuje si, že nie je favoritom. Na druhej strane, kto chce prehrať vo finále?“ pokladá Radivojevič rečnícku otázku.

Viac skúseností

No, Slovan určite nie. Veď v aktuálnej sezóne oslavuje storočnicu a najkrajším darčekom k okrúhlinám by bol pohár Vladimíra Dzurillu. Radivojevič si však nemyslí, že jubileum vytvára na belasých väčší tlak.

„Slovan je pod tlakom v každom zápase, takže jubileum nezohráva až takú rolu. Iste, slovanisti by radi storočnicu oslávili titulom. V klube nič iné neberú, ostatné je neúspech. Očakávania sú tam vždy veľké,“ myslí si Radivojevič.

nitra, slovan Čítajte viac Výhru Nitry nad Slovanom vo štvrtom finále sme sledovali ONLINE

Hokejové klišé hovorí, že play off je niečo iné ako základná časť. Kladie sa väčší dôraz na detaily, skúsenosti sa vyvažujú zlatými medailami. Je to eso v slovanistickom rukáve?

„Majú viac skúseností ako Nitra, to je fakt. Sú veľmi dôležité. Odohrali množstvo ťažkých zápasov, v tomto majú oproti mladšiemu súperovi jasne navrch. Legionári zo Slovana sú vynikajúci. Nitra to s nimi nemá ľahké,“ tvrdí Radivojevič.

Mladíci sa chcú na skúseného i neobľúbeného súpera vytiahnuť. Starší borci zasa potvrdiť, že si od bažantov nenechajú brnkať po nose. Treba však motiváciu i chuť víťaziť udržať v istých mantineloch.

„Dôležité bude, či si belasí udržia hlad po titule. Nepochybujem o tom, ale myslím si, že mladší hráči z Nitry s týmto nebudú mať žiadne problémy. Chcú sa ukázať,“ porovnáva Radivojevič.

Slovan v druhom súboji prišiel o domácu neporaziteľnosť. Dokázal síce v posledných sekundách vyrovnať na 1:1, ale nakoniec padol v predĺžení. Podľa Radivojeviča bude najdôležitejšie, aby favorit hodil za hlavu, že prišiel o povestné „môj dom, môj hrad.“

SR Bratislava hokej TEL finále 2 Slovan Nitra BAX Čítajte viac Heroický výkon, znie z Nitry. Slovanistov vystrašili zranenia

„Veľkou skúškou odolnosti i skúseností Slovana budú práve dva zápasy pod Zoborom. Nitrianski fanúšikovia patria k najlepším, súperom sa tam nehrá ľahko. Môžu to byť kľúčové duely, ktoré určia smer celého finále,“ dopĺňa Radivojevič.

Nemec pred utorňajším stretnutím súperovi odkázal, že ho pod Zoborom čaká peklo. Niekdajší hráč Phoenixu, Philadelphie či Minnesoty Radivojevič však v tomto vidí akúsi výhodu pre hostí.

"Slovan to má vždy ťažké. Všade, kam príde, mu to dajú ľudia pocítiť. Všetci sa chcú naň prísť pozrieť a najlepšie mu na cestu pribaliť prehru.

Nikde ho nemajú radi. Väčšia časť bude fandiť outsiderovi z Nitry. Play off je spravodlivé v tom, že musíte vyhrať štyri zápasy. Vtedy sa ukáže, kto je lepší," uzatvára Radivojevič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Branko Radivojevič #HK Nitra