Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mal som dvanásť a utekal na letisko. Šatan mi zostal v hlave

Na olympiádu sa prekvapujúco nedostal, o pár týždňov v Helsinkách však môže byť jedným z ťahúňov. Adam Liška (22) má za sebou náročné obdobie - vo februári musel prehltnúť nepríjemnú hokejovú pilulku, keď bronzové oslavy v Pekingu sledoval len na televíznej obrazovke.

26.04.2022 16:57
Liška Hokej Foto: ,
Adam Liška.
debata (2)

Po nich Rusko vojensky napadlo Ukrajinu a útočník Čerepovca riešil aj nehokejové veci.

„Tlak bol na všetkých zahraničných hráčov. Všetci sa k tomu vyjadrovali a radili, čo by sme mali robiť,“ vraví reprezentačný útočník.

V prípravnom kempe ste prakticky od začiatku apríla. Nechceli ste si dlhšie oddýchnuť?

Mal som dostatočnú pauzu, po konci v KHL som bol dva týždne doma. Na dovolenku som zatiaľ nešiel, tú si nechávam na neskôr. Poviem vám, stačilo mi aj takéto voľno, pomaly som sa aj začínal nudiť. Dosť ma to ťahalo na ľad.

Aj dva dni pauzy po zápasoch s Českom vám stačili?

V nedeľu som si oddýchol, ale v pondelok som sa už opäť hýbal. Korčule som si síce neobul, ale doprial som si suchý tréning. Predsa len, v tejto fáze už z toho nemôžem vypadnúť. Pohyb mám rád, neviem si vôbec predstaviť, že by som zo dňa na deň nič nerobil.

SR hokej TEL finále 1 Slovan Nitra BAX Čítajte viac Valábik: Hokejový svet je iný. Do strely sa hodíte, pod auto nie

Oto Haščák po zápasoch proti Česku mužstvo pochválil. Aj vy ste cítili, že to je dobré?

Bolo to celkom fajn. Mali sme mladý tím, každý sa chcel ukázať. Oba duely boli solídne, aj ten druhý, ktorý sme nakoniec prehrali po samostatných nájazdoch. Mohli sme ho tiež vyhrať. Aj tam sme však ukázali dobré veci.

Tréner Craig Ramsay vraví, že nemá rád prípravné zápasy, lebo je jedno, či v nich uspejete alebo nie, no hráčom hrozí zranenie…

Aj ja to tak vnímam. Tiež ich neobľubujem. Motiváciu síce mám, chcem ukázať, že do tímu patrím, ale chýba mi pridaná hodnota. Fakt, že sa o niečo hrá. Ale nad zraneniami nerozmýšľam, idem naplno. Ako počas sezóny. Proti Česku nás hnali vypredané arény, takže ani emócie nechýbali. Užil som si to.

Proti Česku predsa vždy o niečo ide…

Veru, to je tiež pravda. (smiech) Nikto nechce prehrať.

Narodili ste sa v roku 1999, po rozdelení Československa. Aj vy cítite, že derby je výnimočné?

Ale áno. Nevravím, že to je veľký rozdiel, ale viem, že tie zápasy sú prestížnejšie, že aj fanúšikom na nich viac záleží. Rivalitu len tak nezmažete. Ani roky po rozdelení federácie. Hovoríme podobnou rečou, rozumieme si, sme si veľmi blízki. Takéto zápasy majú svoj bonus.

Vrátili ste sa spolu s vedením reprezentácie aspoň pár slovami k vašej olympijskej neúčasti?

Vôbec sme to neriešili. Nepadla ani veta. Teraz sa svojimi výkonmi snažím presvedčiť, že do tímu naozaj patrím.

Škrelo vás to?

Určite ma to mrzelo. Mal som dobrú sezónu. Dostal som však do hokejového života ďalšiu motiváciu – dokázať, že na tom mám.

Slovenskí hokejisti s najviac zápasmi v NHL Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
14. Tomáš Tatar - 700 zápasov.

V piatok a v sobotu vás čakajú ďalšie dva prípravné zápasy. Keď sa povie Nemecko, napadne vám stále stratený duel v Košiciach na MS 2019?

(úsmev) Samozrejme, na to stretnutie si dobre pamätám. Zostalo však len v spomienkach. Určite naňho teraz myslieť nebudem.

Po tom zápase sme sa vás pýtali, či je hokej spravodlivý šport. Vraveli ste, že v zápasoch proti Kanade a Nemecku nebol…

A viete, že si na to spomínam? Povedal som tiež, že hokej je spravodlivý z dlhodobého hľadiska.

Presne…

S odstupom troch rokov by som povedal to isté. Lebo verím, že keď človek robí poctivo a niečo nevyjde, dostane ďalšiu šancu na reparát. Nemám za sebou dlhú kariéru, no veľakrát sa mi to už potvrdilo.

Je dnes slovenská reprezentácia zrelšia? Poradila by si s takýmito okamihmi?

Veľa záleží na hráčoch, ktorí sú aktuálne v tíme. Zrelšia však je, mnohí z nás už pod trénerom Ramsayom hrali, vieme, čo od nás žiada. Veľa nás naučil.

Ako je to s vašou hokejovou budúcnosťou?

Momentálne neviem.

Juraj Slafkovský. Čítajte viac Slafkovskému sa titul vzdialil. TPS Turku prehralo aj tretie finále

V ktorom termíne začína byť hráč nervózny? Chce mať už pred majstrovstvami sveta jasno?

Je to dvojsečná zbraň. Na jednej strane risk, lebo keď ide hráč na šampionát bez zmluvy a zraní sa, môže mať problém. Ak sa však upíše niekomu skôr a na MS zahrá dobre, môže sa pripraviť o životnú šancu. Ja som sa zatiaľ nerozhodol.

V tejto chvíli máte bližšie k zámorskej alebo európskej ceste?

Ani k jednej. Naozaj netuším.

KHL je v tejto chvíli uzavretá kapitola?

Nie je. Severstaľ Čerepovec si môže na mňa uplatniť opciu.

Zostali ste so spoluhráčmi z Čerepovca v kontakte? Riešia vojnu na Ukrajine?

V kontakte sme, keď si však napíšeme, témou sú iné veci. Na narodeniny, prípadne keď sa niekomu narodí dieťa. Inváziu neriešime, možno na začiatku, keď sa začala. Dohodli sme sa vtedy, že sa k tomu nebudeme vyjadrovať a sústredíme sa len na hokej a play off. A tak aj bolo.

Po začiatku vojny – ešte v Čerepovci – sme vás žiadali o rozhovor, ale slušne ste odmietli. Nechceli ste sa vtedy k téme vyjadrovať. Cítili ste tlak?

Áno, ale nie na moju osobu, ale celkovo, na zahraničných hráčov v KHL. Prichádzal skôr z domácich krajín. Nijako som sa však necítil ohrozený. Skôr sa k tomu všetci vyjadrovali, radili, čo by sme mali urobiť. Aj preto som sa trošku stránil od sociálnych sietí.

Vladislav Tretiak Čítajte viac Tretiak bol len jeden. Sovietsku stenu nezbúrali ani profíci

Jeden z českých hráčov v KHL, ktorý odmietol zverejniť svoje meno, v blogu na sport.cz tvrdil, že cez sociálne siete mu chodili od fanúšikov nepekné správy. Stalo sa to aj vám?

Nie. Prišlo iba pár odkazov, aby som sa vrátil domov. Ale nič agresívne. Všetko v rámci normy. Viem, že chlapci z Fínska boli pod oveľa väčším tlakom ako my.

Ako nesú Rusi fakt, že na tohtoročné MS nepôjdu?

Pre nich je reprezentačný hokej na akomsi piedestáli. Samozrejme, cítia krivdu. Zrejme však už pochopili, že to nemajú ako ovplyvniť.

Helsinki slovenskému hokeju prajú. Čo ste robili počas strieborných MS 2012?

Zápasy som doslova hltal. Každý jeden. Mal som dvanásť, na záver som utekal aj na letisko vítať hráčov v otvorenom autobuse. Veľmi som to prežíval, aj na finále proti Rusku si dobre pamätám.

Ktorý moment vám z toho šampionátu najviac utkvel v pamäti?

Okrem medaily azda zápas proti Česku. Perfektný blafák Mira Šatana v oslabení mi dodnes zostal v hlave.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #slovenskí hokejisti #Severstal Čerepovec #Adam Liška #MS v hokeji 2022