Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako zo zlého hokejového sna. SKA Petrohrad rieši nespravodlivý gól a píše list Putinovi, aby odvrátil katastrofu

Ak chcete v Rusku niečo dôležité vybaviť, povedzte o tom Vladimírovi Putinovi. Takúto domnienku vyslovili hráči hokejového klubu z Petrohradu. Pretiekol im totiž pohár. Už mali dosť toho, čo robili rozhodcovia na ľadovej ploche.

11.01.2024 16:40
Vladimir Putin Foto:
Ruský diktátor Vladimir Putin.
debata (8)

„Pre spravodlivosť a poriadok sa obrátili na milovníka ich disciplíny a muža z ich mesta, prezidenta krajiny,“ glosuje poľský portál sport.pl.

Čo sa v Petrohrade stalo? SKA – hoci bol veľkým favoritom – prehral v KHL s Metallurgom Magnitogorsk 1:2, keď pár sekúnd pred koncom predĺženia inkasoval kontroverzný gól. Chvíľu pred ním bol domáci hráč podrazený a nedokázal sa vrátiť do obrany.

Pre tím z Petrohradu to bola druhá prehra v rade, bolela o to viac, že ​​bola nezaslúžená.

Aj preto sa tréner SKA Roman Rotenberg po tomto zápase rozhodol vyjadriť k rozhodcovskej činnosti a pripomenul posolstvo tohto športu. „Sme za férový hokej. Hokej má predsa svoje pravidlá, ktoré platia aj na súdoch. Priestupky musia byť potrestané, rovnako ako nedostatok spravodlivosti,“ povedal.

A teraz veľký paradox – absenciu spravodlivosti chce riešiť u Putina. Diktátora, ktorý nespravodlivo napadol susednú zem.

Július Hudáček Čítajte viac Hudáček reaguje na českého experta i Radosu: Som obeť nenávistnej kampane. Proti toxickým fanatikom sa budem brániť

S jeho slovami súhlasili aj bývalí vynikajúci hráči tohto klubu, ktorí tvoria Radu veteránov SKA a sú uznávaní naprieč ruskou spoločnosťou.

Športoví hrdinovia teda napísali otvorený list uverejnený vo veľkom petrohradskom denníku. Hokejisti však zašli o krok ďalej – rozhodli sa, že ak majú bojovať za spravodlivosť, najlepšie je obrátiť sa na prezidenta krajiny.

Nie je to vtip.

Ako isto viete, diktátor Putin je fanúšikom hokeja. Má dokonca aj podzemné klzisko vo svojom súkromnom sídle – tajnom paláci pri Čiernom mori. Šport bol Putinovi vždy blízky. Bol to on, kto tvrdo loboval a chcel zorganizovať majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2018 a skôr olympijské hry v roku 2014.

Slovensko, Rusko Čítajte viac Ruské médiá: Slováci chcú proti nám odohrať pred MS jeden alebo viac prípravných zápasov. Šokovalo nás to, reaguje zväz

Na druhom podujatí sa dokonca postarali o to, aby Rusko vyhralo medailovú klasifikáciu, ich športovcov však podporovali dopingovými látkami a celý program bol vytvorený na zakrytie pozitívnych výsledkov testov.

Na tejto operácii sa podieľalo moskovské antidopingové laboratórium i Federálna bezpečnostná služba.

To je dôvod, prečo – ako vypočítala Svetová antidopingová agentúra – len v rokoch 2012 až 2015 bolo odignorovaných najmenej 643 dopingových pochybení. Po tomto škandále bolo Rusko vylúčené z medzinárodných súťaží. Vrátane olympijských hier.

Samotní Rusi, samozrejme, nič nepriznávali, no dáta na počítačoch poctivo upravovali.

Veteráni z Petrohradu, kde sa Putin narodil, sa vo svojom liste sťažovali, že rozhodcovia v lige konajú chaoticky a v rovnakých situáciách robia rôzne rozhodnutia a „neustále ignorujú jasné porušenia pravidiel, ktoré rozhodujú o osude zápasov.“

Michael Schumacher Čítajte viac Dobré správy. V zákulisí F1 sa vraj šepká o tom, že Schumacher sedí pri stole a večeria

List sa končí výzvou „zasiahnuť a zachrániť ruský hokej pred blížiacou sa katastrofou“.

Jeden zo signatárov listu, Sergei Čerkas, pre Sports.ru vysvetlil, že sťažnosti na rozhodovanie v poslednom čase zaznievajú nielen od SKA, ale aj od iných tímov a odborníkov.

Čerkas tiež porovnával súčasnú úroveň rozhodovania s tou z 90. rokov, ktorú si Rusi spájajú s korupciou v športe.

Skutočnosť, že táto hokejová záležitosť bola adresovaná priamo hlave ruského štátu, nie je prekvapujúca, pretože – ako vysvetľujú signatári listu – na opakované pokusy o rozhovory nebola žiadna odozva.

A Putin je Putin a – ako vidno – mnohí občania Ruska veria, že sa v ich krajine dokáže „postarať o spravodlivosť“ v každej sfére života. Dokonca aj v hokeji.

Lukáš Pollert, Július Hudáček Čítajte viac Teraz je Hudáček na západe a my na východe, rýpe do Čechov, ktorí vyštvali Slováka z Kladna, ich olympijský šampión Pollert

Čerkas v rozhovore pre médiá na jednej strane naznačil, že možno prezident, ktorý evidentne má čo robiť, požiada KHL aspoň o nejaké kroky na obnovenie objektivity v hokeji. Na druhej strane Čerkas verí, že list s Putinovým menom zverejnený aj v médiách upozorní verejnosť na existujúci problém.

Zaujímavé je, že to nie je prvýkrát, čo ruský športový svet písal Putinovi alebo sa s ním pokúšal niečo vybaviť. Príkladom sú priaznivci klubu Tom Tomsk na Sibíri, ktorý mal pred desaťročím vážne finančné problémy.

Fanúšikovia v roku 2008 napísali Putinovi so žiadosťou o pomoc. Ich druhý list zaslaný v roku 2009 bol užitočnejší, pretože v ešte zložitejšej situácii mal prezident pomôcť zorganizovať financovanie tomského tímu z peňazí miestnych energetických spoločností.

Keď následne od Putina prišiel pokyn postarať sa o osud miestneho futbalu, zrazu sedem spoločností deklarovalo svoju podporu Tomsku. Po krátkom čase sa však ukázalo, že len jeden prispieval do klubu výraznejšími peniazmi a zvyšok tvorili podvodníci.

radosa, šatan Čítajte viac Majetok zarobil v Amerike, podporuje opačnú stranu. Radosa sa obul do Šatana, Hudáčka, neobišiel ani Fica

Ďalší intervenčný list od fanúšikov, ktorý poslali v roku 2010 hlave štátu, také zázraky už nenarobil, no Putin, ktorý o niekoľko mesiacov neskôr navštívil Tomsk, spomenul peniaze a povedal, že o zložitej veci vie.

Práve na jeho podnet vznikla aj medzinárodná liga KHL. Slovo podnet vša znie príliš mierne, pretože vtedajší viceprezident Ruskej hokejovej federácie Roman Rotenberg sa vyjadril takto:

„Máme príkaz od prezidenta Ruskej federácie zastaviť odliv hokejistov z Ruska. Musíme im vytvoriť podmienky, aby sa táto voľba stala dobrovoľnou.“

Načítavajú sa športové výsledky...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #SKA Petrohrad