Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ešte nedávno boli v bankrote a predali 800 dresov za rok. Čo stojí za prekvapením sezóny z Girony

Pred začiatkom aktuálnej sezóny si futbalisti španielskej Girony stanovili jasný cieľ - vyhnúť sa boju o záchranu v La Lige. Táto méta odzrkadľovala realitu, veď hráči katalánskej Girony sú v najvyššej španielskej futbalovej súťaži iba štvrtú sezónu.

28.11.2023 10:18
824750072 Foto:
Girona je zatiaľ najväčším prekvapením sezóny.
debata

Ich maximom sú dve desiate priečky. Od augusta však prešlo niekoľko mesiacov a aktuálne situácia je prekvapením pre každého vrátane predstaviteľov klubu. Girona je v tabuľke na úplnom vrchole, aj keď o post lídra minimálne prišla počas víkendu.

"Cieľom bolo nezostúpiť. Také métu máme od postupu do najvyššej súťaže. Pozícia lídra je preto viac ako sen.

Nie sme tým však posadnutí, pretože dlhodobým cieľom je najmä stabilita," uviedol šéf klubu Ignasi Mas-Bagá. Ten do klubu prišiel pred dvoma rokmi, keď si organizácia v Girone prešla bankrotom.

SR Futbal EKL 4.kolo A Slovan Lille BAX Čítajte viac Milióny v kase, pozícia medzi najlepšími, strata na českého lídra. V čom je Slovan lepší ako Ferencváros či Lille?

V lete 2017, iba mesiace po premiérovom postup medzi španielsku elitu klub kúpila skupina investorov z ABú Zabí, ktoré vlastní aj anglický Manchester City. Spoluvlastníkom sa stal aj brat trénera „The Citizens“ Pere Guardiola, od roku 2020 je medzi nimi aj americko-bolívijský podnikateľ Marcelo Claure.

Girona FC nemá vo svojom kádri žiadnu hviezdu, napriek tomu je v aktuálnej sezóne zatiaľ najväčším prekvapením v elitných súťažiach.

Pravidlá La Ligy dokonca neumožňujú, aby mala Girona väčší rozpočet. Na platy smie vynaložiť iba približne 50 miliónov eur, kým napríklad konkurenčný Real Madrid smie použiť až 727 miliónov eur.

Girona však ťaží z toho, že je súčasťou City Football Group. V klube hosťuje krajný obranca Yan Couto z Manchestru City a a krídelník Sávio z francúzskeho Troyes.

822486625 Čítajte viac Ronaldo už má sochu aj v Saudskej Arábii, fanúšikov rozdelila. Vraj vyzerá ako Messi

Stabilné krytie tiež umožňuje klubu pracovať na prestavbe svojho štadióna. "Byť súčasťou skupiny nám ponúka príležitosti.

Môžeme si vymieňať skúsenosti, ktoré sa týkajú mnohých oblastí vrátane hľadania hráčov či hosťovania futbalistov. Síce sme súčasťou globálneho sveta, no stále musíme myslieť na to, že sme len miestny klub z Girony," dodal Mas-Bagá.

V klube pracujú na rôznych súčastiach rozvoja a darí sa im aj pri predaji dresov. Kým v roku 2015 ich predali iba 800 a utŕžili sumu približne 40-tisíc eur, v aktuálnom ročníku očakávajú predaje za viac ako milión eur.

Robert Lewandowski Čítajte viac Blíži sa koniec Lewandowského v Barcelone? Ani svetoví hráči neoklamali čas, píšu Španieli

Dresy si objednávajú ich priaznivci z celého sveta. "Posielam ich do Japonska, južnej Ameriky, USA. Po celom svete.

Keď som prišiel do klubu, nedokázali sme si ani predstaviť situáciu, že ľudia v Japonsku budú chcieť kúpiť naše dresy. A to sa teraz deje. A rôzne značky stoja pred našimi dverami a klopú na ne," doplnil.

Načítavajú sa športové výsledky...
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #la liga #šejkovia #FC Girona