Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Thajské peniaze a neznáme mená. Anglicko tlieska senzácii

Prekvapenie či menší futbalový zázrak. Pred štartom nového ročníka Premier League odprezentoval každý z dvadsiatich tímov svoje ambície.

15.12.2015 18:00
Claudio Ranieri Foto: ,
Tréner Leicesteru Claudio Ranieri. Ani sám nedúfal, že sa mu na novom pôsobisku bude tak dariť.
debata

O titule hovorili predovšetkým manchesterskí zástupcovia United a City či londýnski Arsenal s Chelsea. Keď prišiel na rad malý klub z Leicesteru, najčastejším slovom bola – záchrana. „Radi by sme sa pohybovali nad zostupovým pásmom. Boju o udržanie sa medzi anglickou elitou by sme sa v záverečných kolách chceli vyhnúť,“ vravel nový tréner Claudio Ranieri.

Titul? Nie, záchrana!

Chýrny Talian sa v polovici júla upísal Leicesteru na tri roky. A zrejme ani sám nedúfal, že sa mu v novom pôsobisku bude tak dariť. Jeho zverenci sú po šestnástich kolách na čele najprestížnejšej európskej súťaže – zvrchu sa šokujúco pozerajú na všetkých favoritov. Pred Chelsea majú po pondelku dokonca dvadsaťbodový náskok. Obhajcu titulu, ktorého delí od zostupového pásma už len jediný bod, zdolali pred vlastnými fanúšikmi 2:1.

„Prežili sme ďalší magický večer. Musíme pokračovať v tvrdej práci, len tak môžeme s našimi fanúšikmi snívať aj naďalej,“ usmieval sa po víťazstve nad Chelsea jej niekdajší kouč, ktorý aj napriek skvelým výsledkom stále stojí nohami pevne na zemi. „Cieľ je rovnaký, aký sme si stanovili pred prvým ligovým zápasom. Chceme získať aspoň 40 bodov, tie by mali stačiť na záchranu. Nič viac teraz od chlapcov nežiadam,“ dodal v rozhovore pre BBC.

Leicester predvádza pod Ranieriho vedením výborný futbal. Hoci v defenzíve patrí s 22 inkasovanými gólmi k najslabším v súťaži, v ofenzíve kraľuje. Viac presných zásahov ako aktuálny líder súťaže (34) nezaznamenal nik.

O góly sa starajú predovšetkým dvaja muži – Jamie Vardy a Riyad Mahrez. Angličan s pätnástimi zásahmi kraľuje celej lige, alžírsky reprezentant (narodený vo Francúzsku) sa presadil jedenásťkrát a patrí mu 3. priečka. Pred takými streleckými esami, akými sú Sergio Agüero z Manchestru City, Alexis Sánchez z Arsenalu či Harry Kane z Tottenhamu.

Ferguson: Sú najlepší v lige

Niet divu, že o dvojicu z Leicesteru sa zaujímajú viaceré veľkokluby. O ich odchode však v City nechcú ani počuť. „V januári sú obaja nepredajní. Nik ich nemôže kúpiť. Ich cena neexistuje,“ upokojuje fanúšikov Ranieri.

Až do tejto sezóny boli obaja hráčmi, ktorých mená počul len málokto. Vardy (28) pôsobil ešte pred tromi rokmi v treťoligovom Fleetwoode, Mahrez prišiel do Leicesteru vlani z Le Havre. Francúzsky druholigista vtedy pustil vychádzajúcu 24-ročnú hviezdu za 500-tisíc eur.

Megalomanské nákupy nerobil klub z tristotisícového mesta ani pred touto sezónou. Dokopy minul na nové tváre 38 miliónov eur. A to aj napriek tomu, že za sebou má silný kapitál muža s krkolomným menom – Vichaia Srivaddhanaprabhu. Thajský podnikateľ, ktorého majetok odhadujú na 2 miliardy amerických dolárov, je od februára 2011 prezidentom Leicesteru.

Aj vďaka nemu postúpil predvlani z druhej ligy, v ďalšej sezóne sa zachránil a v aktuálnej hrá o titul. „Leicester je momentálne najlepším tímom v Premier League. Predvádza energický, rýchly a vitálny futbal. Na 1. mieste môže byť pokojne aj po poslednom kole,“ tvrdí legendárny Alex Ferguson.

Za jeho trénerských čias sa taktiež schyľovalo v Anglicku k senzácii. Pred 22 rokmi viedol ešte v polovici marca ligu outsider z Norwichu. Náskok napokon neudržal a v súťaži obsadil tretiu priečku – za Manchestrom United a Aston Villou. Zvládne Leicester nápor favoritov lepšie?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #Claudio Ranieri #Liecester City
Načítavajú sa športové výsledky...