Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Vojna na Ukrajine? Ich futbalu to len prospieva, vraví legendárny rozhodca Micheľ. Prezradil, ako funguje lobing veľmocí

Mihajlo Mudryk z Ukrajiny. Foto: ČTK / imago sportfotodienst / UWE KRAFT
Mihajlo Mudryk Mihajlo Mudryk z Ukrajiny.

Potrvá ešte určitý čas, kým sa Ukrajina, kde ste ako funkcionár pôsobili sedem rokov, vráti na futbalovú úroveň, akú mala ešte za hráčskych čias Andreja Ševčenka?

Poviem to takto: všetko zlé, čo sa aktuálne v ich krajine deje v súvislosti s vojnou, je na prospech ukrajinského futbalu. Veľa legionárov z ich klubov odišlo a šancu dostáva oveľa väčšie množstvo Ukrajincov, čo vidíme aj v Šachtare.

Na druhej strane hráči ako Mychajlo Mudryk či Artem Dovbyk dostávajú veľký priestor v kvalitných európskych kluboch.

Vráťme sa späť k rozhodcom. Ich prácu v súčasnosti výrazne uľahčuje systém VAR. Nemáte pocit, že sa naň až príliš spoliehajú?

Občas to budí dojem, že VAR má dôležitejšiu úlohu ako samotný rozhodca. Dokážem pochopiť, keď nechá plynúť hru v pokutovom území a preruší ju až v prípade intervencie od kolegov, ktorí sedia za monitormi.

822183159 Čítajte viac Súperov Slovenska z kvalifikácie čaká ťažký boj o vytúžené EURO. Vyžrebovali semifinálové dvojice

Veľa kontroverzných situácií vznikalo a vzniká, keď sa na niektoré zákroky pozeráme cez spomalené zábery kamier. Rozhodca totiž nedokáže vidieť jedným párom očí to, čo vidí povedzme dvadsať kamier. Tieto veci si musí vyhodnotiť komisia rozhodcov v pôsobnosti FIFA a UEFA.

Čo sa týka naťahovania zápasov o 10 či 12 minút kvôli využitiu VAR, nemám s tým problém, ak to poslúži správnym rozhodnutiam. Ďalší pohľad je ten, že rozhodca môže odpískať jeden zápas ako hlavný a na druhý deň už obsluhovať VAR.

Bolo by možno lepšie urobiť vyslovene špecialistov na VAR, ktorí sa tomu budú naplno venovať. Mohli by to byť aj starší rozhodcovia, ktorí už fyzicky nestačia na zápasovú záťaž, ale majú výborné analytické myslenie a skvelý zrak.

Slovenskí rozhodcovia Filip Glova a Michal Očenáš si vyslúžili kritiku za ich výkon v zápase Severné Macedónsko – Anglicko (1:1), v ktorom z pohľadu postupu na ME už o nič nešlo. Hnevali sa najmä bývalí anglickí reprezentanti John Terry či Gary Lineker, ktorí kritizovali nariadenú penaltu po zákroku Rica Lewisa z Manchestru City.

Toto sú presne také zápasy, v ktorých by si mal rozhodca budovať imidž a v prvom rade si to užiť. Mal by to byť akýsi bonbónik a možno aj skúška pre arbitra, na ktorého skutočne veľké a náročné zápasy ešte len čakajú.

Viagem Usti Nad Labem Čítajte viac Bizár v Česku. Šéf kontroverzného futbalového klubu oznámil čistky v tíme netradične, hral sa pri tom na automate

Čo sa týka sporných momentov, jedna vec je výklad pravidiel a druhá ich aplikácia v konkrétnej situácii. Treba vždy postupovať citlivo. Vieme dobre, že v Anglicku je tvrdosť viac akceptovaná ako v iných kútoch Európy.

Hráči to dobre vedia a sú na to pripravení. Ak však ide o faul rukou alebo iný jasný priestupok, je to všade rovnaké.

Zrejme najväčšiu šancu zo slovenských rozhodcov dostať sa na EURO má Ivan Kružliak. Nakoľko reálna je jeho nominácia?

Nemám detailné informácie, ale v daný moment je zrejme jediným reálnym kandidátom. Glova je talentovaný rozhodca, ale asi si bude musieť ešte chvíľu počkať, keďže je ešte mladý. Pre Kružliaka je to zrejme posledná šanca dostať sa na ME a následne o dva roky na MS.

strelec, slovan, lille, umtiti Čítajte viac Kde tam bol ofsajd, pýtal sa Merčiak. Toto kazí futbal, soptil Zeman. Obral rozhodca Slovan kontroverzne o jedenástku?

Momentálne je na rozhodcovskom vrchole aj z pohľadu veku. Pre neho platí – teraz alebo nikdy. Verím, že mu to vyjde. Má za sebou vydarenú sezónu. Záležať bude od celkového počtu arbitrov.

Keď hralo 16 mužstiev, vyberalo sa 10 až 12 rozhodcov. Teraz, keď bude mužstiev podstatne viac, by sa mal aj počet rozhodcov zvýšiť a teda bude väčšia šanca sa tam dostať.

Partnerky slovenských futbalistov Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
V čase, kedy im státisíce Slovákov vyčítajú...

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľuboš Micheľ #kvalifikácia ME vo futbale 2024