Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Ronaldo ho poznal, ale na jachtu nepozval. Slovákove špeciality letia

Získali ste tituly v troch krajinách i ďalšie úspechy. Ktorý si ceníte najviac?

Všetky si cením rovnako. Získať čo i len jeden titul je vzácne a veľmi náročné. Nie je to práca z jedného dňa na druhý, ale rok driny a nervov.

Marek Čech  v reprezentačnom drese v júni 2009. Foto: TASR, Martin Baumann
Marek Čech Marek Čech v reprezentačnom drese v júni 2009.

Čo majstrovstvá sveta 2010, jediné, na ktorých sa Slovensko v ére samostatnosti zúčastnilo. Nastúpili ste na nich v prvom historickom zápase proti Novému Zélandu, ktorý sa skončil remízou…

Úspechov bolo viac, ale ak by som mal vyzdvihnúť jeden, tak by to boli ME do 19 rokov. V roku 2002 sme získali na tomto šampionáte bronzové medaily. Neviem, kedy sa to znova zopakuje. Slovensko sme zapísali do histórie mládežníckeho futbalu.

Sledujete stále futbal?

Už ho príliš nesledujem. Len vtedy, ak je nejaký zaujímavý zápas, ako teraz Slovensko – Portugalsko. Alebo keď sa hralo slávne El Clasico, ešte s Ronaldom a Messim…

Čierna Hora SR šport futbal príprava Slovensko Čítajte aj Súboj proti Portugalsku? Ako box s Tysonom, ale Mike sa neporazí sám. Slováci majú formu, ale postupové kalkulačky nevyťahujme

Aký je súčasný portugalský futbal? Je reprezentácia stále rovnako silná ako v roku 2016, keď získala titul majstra Európy?

Myslím si, že je ešte silnejšia. Už všetko nestojí a nepadá na Ronaldovi. Ale niekedy nezáleží len na sile kolektívu, preto je futbal krásny. Rodia sa v ňom prekvapenia. Portugalsko je silné, ale neznamená to, že nasledujúce ME vyhrá.

Ako mu pomohol triumf na Eure 2016?

Ešte viac dal do popredia portugalských futbalistov a trénerov, otvorili sa im dvere všade v Európe. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, lebo momentálne veľa hráčov a trénerov odchádza do Saudskej Arábie, kde pôsobí aj Ronaldo. Otvoril v podstate cestu každému portugalskej národnosti. Ale slabšia liga môže hráčom trochu uškodiť, ovplyvniť ich kvalitu i rýchlosť.

Ronaldo prílet Čítajte aj VIDEO: Masy ľudí na letisku v Bratislave vítali legendu. Cristiano Ronaldo je na Slovensku

Odborníci často vyzdvihujú portugalskú ligu, ktorá má stúpajúcu úroveň. Súhlasíte s tým?

Aj áno, aj nie. Stále sa to točí okolo „tres grande“, čo sú najsilnejšie tímy – Porto, Benfica, Sporting. Ak dosiahnu to, čo je v Anglicku, tak liga bude silnejšia a zaujímavejšia. Myslím tým na zvýšenie konkurencie. Aby sa viac tímov zapájalo do boja o titul, špička bola širšia. Hoci v poslednom období sa aj v Anglicku zúžilo súperenie o špicu tabuľky najmä na Manchester City a Liverpool.

Najväčšou hviezdou portugalského tímu je Ronaldo, Je stále potrebný a dôležitý pre mužstvo ako pred desiatimi rokmi?

Futbalista, ktorý je svetovým idolom a má odohraných 200 zápasov v reprezentácii? Určite áno. Keď pôsobil nedávno v Manchestri United a nehrával, jeho výkonnosť rapídne klesala, bolo to aj vidieť. Je to hráč, ktorý sa dopracoval k úspechu svojou tvrdou prácou, celoživotným úsilím. Pre neho je extrémne dôležitá herná prax. Aktuálne ju má a rastie každým dňom. Takisto mu pomáha, že klub momentálne podpísal ďalších hráčov, vrátane jeho kolegov z reprezentácie.

Stretli ste sa s Ronaldom niekedy aj osobne?

Áno. A na moje počudovanie ma poznal. Ak hráte v Portugalsku v jednom z tímov ako sú Porto, Benfica či Sporting, tak vás pozná každý. Prehodili sme spolu pár slov počas zápasu a aj po ňom. Na svoju jachtu ma však nepozval (smiech).

Marek Čech (vpravo) na začiatku kariéry v drese... Foto: TASR, Štefan Puškáš
Marek Čech Marek Čech (vpravo) na začiatku kariéry v drese Interu Bratislava.

Udržiavate kontakty s niekým z aktuálneho kádra slovenskej reprezentácie, prípadne z bývalých spoluhráčov? Boli niekedy hosťami aj vo vašej reštaurácii?

Nie som na sociálnych sieťach, nepoužívam ich, možno aj preto som pravidelne v kontakte iba s jediným bývalým spoluhráčom – Marekom Hamšíkom. Pozvánku navštíviť nás dostali viacerí. Samozrejme, zobral by som ich aj do reštaurácie, ukázal by som im ju. Jeden z bývalých spoluhráčov – Filip Hološko – sa k nám chystá, už sa na neho tešíme. Príde čoskoro na zápas Portugalsko – Slovensko.

Slovensko a Portugalsko sa stretnú najskôr na Tehelnom poli. Už dnes ich čaká dôležitý kvalifikačný zápas. Komu dávate väčšie šance?

Papierovo silnejší sú Portugalčania, ale dnes si želám, aby prehrali, lebo moje srdce je slovenské.

Odveta bude v októbri v Porte. Chystáte sa na zápas?

Samozrejme, budem tam s celou rodinou. Na najkrajšom štadióne. Aspoň pre mňa.

Marek Čech

  • Bývalý futbalový reprezentant sa narodil 26. januára 1983 v Trebišove.
  • Slovensko reprezentoval v 52 zápasoch, strelil 5 gólov.
  • Člen tímu, ktorý sa zúčastnil na MS 2010 v Afrike, nastúpil v zápase s Novým Zélandom.
  • Na ME devätnásťročných bol v roku 2002 členom tímu, ktorý získal bronz.
  • Pôsobil v ôsmich kluboch: Inter Bratislava, Sparta Praha, FC Porto, West Bromvich Albion, Trabzonspor, Bologna, Boavista Porto, Como.
  • Získal päť titulov – s Interom (2001), so Spartou (2005) a s FC Porto (2006, 2007, 2008).
  • Po skončení kariéry zostal žiť v Portugalsku, s manželkou Tatianou a so synmi Lucom (12) a Brunom (8).
  • Vo Vila do Conde vlastní reštauráciu Tia Mila.
Najkrajšie partnerky portugalských futbalistov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
 Ginevra Festa (Ruben Dias).
 Partnerkou opory...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Čech #slovenskí futbalisti #portugalskí futbalisti