Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mozart futbalu, ktorý sa vzbúril proti nacistom. Zabudnutý príbeh veľkého hráča so smutným koncom

Bol symbolom odporu proti Tretej ríši. Už je to 85 rokov, čo za zvláštnych okolností zomrel ako 36-ročný, 23. januára 1939 velikán rakúskeho futbalu Matthias Sindelar. Že ste to meno nikdy nepočuli? Tak si prečítajte jeho príbeh.

24.01.2024 07:50
Matthias Sindelar Foto:
Matthias Sindelar.
debata

Bol pravdepodobne najlepším európskym futbalistom prvej polovice 20. storočia. Pod útlou postavou (180 cm, 60 kg) sa skrýval talentovaný hráč rakúskeho „Wunderteamu“ – zázračného tímu. Ten patril v 20. a 30. rokoch k špičke v Európe a bol najlepší v histórii Rakúska.

Sindelar sa narodil v roku 1903 v dedinke Kozlov na Vysočine v Čechách, ktoré boli vtedy súčasťou Rakúsko-Uhorska, ale vyrastal vo Viedni. Netrvalo dlho a presadil sa ako futbalista.

Už ako 15-ročný bol súčasťou tímu Hertha Viedeň a o šesť rokov neskôr podpísal zmluvu s najslávnejším tímom v krajine – konkurenčnou Austriou. V 427 zápasoch za legendárny viedenský klub strelil 255 gólov.

Sindelar bol lídrom zázračného tímu, ktorý sa pod vedením trénera Huga Meisla stal prvým mužstvom, ktoré rozvíjalo taktickú flexibilitu hráčov na ihrisku.

Kankava Kašia Čítajte viac Európa krúti hlavou nad Slovákmi. Slovan nastúpil proti Dynamu Moskva, Slavia rázne reagovala a už má aj slovenskú náhradu

Krátke prihrávky a plynulosť hry boli súčasťou identity hry vtedajšej Austrie. Sindelar bol stredným útočníkom, ale zastával pozíciu, ktorú by sme v súčasnosti mohli nazvať falošnou deviatkou. A v tejto úlohe na ihrisku bol tiež priekopníkom.

Jeden z najpamätnejších zápasov v reprezentácii odohral 24. apríla 1932, keď Rakúsko privítalo Maďarsko, v tom čase považované tiež za jeden z najsilnejších tímov v Európe. Rakúsko vyhralo 8:2 a Sindelar strelil tri góly a na ďalších päť prihrával.

Pre jeho eleganciu na trávniku ho prezývali Mozart futbalu, a pre jeho útlosť a krehkosť zase Muž z papiera. Blízko k futbalovej nesmrteľnosti bol v roku 1934, keď sa majstrovstvá sveta konali v Taliansku.

Na vrchole schopností mu osud nedoprial štart na prvých MS v roku 1930, keďže rakúsky zväz sa neprihlásil na šampionát, ktorý sa konal v Uruguaji.

slavia luhansk Čítajte viac Česko-slovenský konflikt na futbalovej scéne. Slavia odmieta nastúpiť proti Slovanu, dôvod je zápas s Rusmi

O štyri roky neskôr zorganizovalo Mussoliniho Taliansko druhý ročník svetového šampionátu a Rakúsko v čele so Sindelarom patrilo k najväčším favoritom.

Ale mužstvo nečakane prehralo v semifinále s Talianskom 0:1 gólom Enriqueho Guaita v zápase, ktorý výrazne poznačil výkon rozhodcu pískajúceho v prospech domácich. V súboji o 3. miesto potom Rakúsko prehralo s Nemeckom 2:3.

O vytúženú medailu chcel ešte zabojovať ako 35-ročný na majstrovstvách sveta vo Francúzsku. V marci 1938, pár mesiacov pred šampionátom, však Nemecko anektovalo Rakúsko v rámci anšlusu a Rakúsko sa stalo súčasťou Tretej ríše. Sindelarov tím sa pritom už kvalifikoval na MS, no po spojení dvoch krajín bol reprezentačný výber rozpustený.

Krátko predtým sa však konal takzvaný mierový zápas medzi Nemeckom a Rakúskom. Sindelar bol na vtedajšiu dobu v krajine veľkou celebritou. Jeho podobizeň sa používala napríklad na reklamu oblekov, hodiniek či jogurtov.

687206923 Čítajte viac Bol jedným z najobávanejších kanonierov. Legendárny Talian zomrel pred operáciou srdca

Zápas vo Viedni, známy ako Anschlussspiel, mal poslúžiť nemeckej propagande na to, aby prišlo k plynulejšiemu spojeniu oboch krajín. No rakúski futbalisti boli pod tlakom: nemecké úrady im odporučili, aby neponížili nemecký výber.

Sindelar odohral skvelý zápas. Mal dokonca nariadiť, aby domáci na trávnik vybehli v dresoch s červeno-bielo-červenými pruhmi, čiže vo farbách rakúskej vlajky. Bežne pritom nastupovali v bielo-čiernej kombinácii.

Rakúsko počas stretnutia premárnilo veľa čistých gólových šancí spôsobom, ktorý vyzeral byť úmyselný. V posledných 20 minútach však skórovali Sindelar a jeho spoluhráč Karl Sesta a zápas skončil 2:0. Legenda hovorí, že Sindelar svoj gól oslavoval tancom pred vysokými nacistickými hodnostármi.

Sindelar nemal tie najlepšie korene správneho Árijca. Nebol síce Žid, ale hral za Austriu Viedeň – klub židovskej buržoázie. A narodil sa v Čechách, čiže v regióne so silnou židovskou prítomnosťou.

750613803 Čítajte viac Ronaldo krúti hlavou nad oceneniami pre Messiho. Ich prestíž sa vytráca, poukazuje na čísla

V máji 1938 bola v Rakúsku zakázaná činnosť všetkými klubom v rukách Židov. Sindelarov tím bol odsúdený na zánik a väčšina jeho hráčov utiekla z krajiny. Klub však naďalej existoval, no pod iným názvom SC Ostmark Viedeň.

Najlepší futbalisti rakúskej reprezentácie boli nútení hrať za národný tím Nemecka. Blížili sa MS 1938 a nemecký tréner Josef Herberger chcel mať vo výbere aj Sindelara. Ale Muž z papiera odmietol a nikdy za Nemecko nenastúpil.

S Herbergerom sa stretol dvakrát, raz v Nemecku a raz v Rakúsku. „Nadobudol som dojem, že odmietnutie malo iné dôvody. Určitý diskomfort vo vzťahu k politickým udalostiam, ktoré ho ťažili a to ho motivovalo k odmietnutiu,“ napísal Herberger v dokumentoch, ktoré sú uložené v sídle Nemeckého futbalového zväzu.

839176653 Čítajte viac Prečo si to urobil? Haraslín nechápal divoký faul Vavra, s ktorým roky hrávajú za Slovensko

Velikán rakúskeho futbalu zomrel za zvláštnych okolností pár mesiacov pred začiatkom druhej svetovej vojny. Jeho priateľ Gustav Hartmann ho prišiel navštíviť do jeho domu a našiel mŕtve telá Sindelara a jeho priateľky, Talianky Camilly Castagnolovej.

Oficiálna verzia hovorí o tom, že Sindelar a jeho partnerka sa udusili plynom. Špekulovalo sa však o možnom úmysle na jeho odstránenie, keďže sa stal pre nacistický režim nepohodlnou osobou.

Spomínalo sa tiež, že jeho smrť bola samovražda, alebo že dvojicu priateľka úmyselne otrávila. Teórii o samovražde chýbajú argumenty, pretože Sindelar – vo Viedni veľmi populárna postava, sa stal krátko pred smrťou riaditeľom spoločnosti prevádzkujúcej štadión Prater, v súčasnosti štadión Ernsta Happela.

Pitva podpísaná súdnymi znalcami Inštitútu súdneho lekárstva Viedenskej univerzity označila za príčinu jeho smrti otravu vdýchnutím oxidu uhoľnatého spôsobeného poruchou sporáka.

Najväčšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 81 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete 40 najväčších futbalových...
debata chyba
Viac na túto tému: #Nacisti #Tretia ríša #Matthias Sindelar #anšlus