Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Anglicko na kolenách, Maďari v nebi. Z Puskása si uťahovali, legende hrozil trest smrti

Šokovaní diváci si pretierali oči. Neverili tomu, čo práve videli. A neveril tomu ani futbalový svet. Titulky novín hlásali: Maďari prepísali dejiny! Zmietli Anglicko! Pred sedemdesiatimi rokmi, 25. novembra 1953, sa odohral zápas, ktorý zmenil svetový futbal.

25.11.2023 07:31
Anglicko vs. Maďarsko Wembley prehra Foto:
Kapitán Anglicka Billy Wright (vpravo) a líder Maďarska Ferenc Puskás privádzajú svoje tímy na trávnik štadióna Wembley pred začiatkom pamätného zápasu, ktorý sa odohral presne pred 70 rokmi.
debata (12)

Znalci futbalovej histórie sa občas sporia, ktoré mužstvo bolo v dejinách najpopulárnejšej hry najsilnejšie. Často zaň označujú brazílsky tím z majstrovstiev sveta 1970 v Mexiku, ktorý pod vedením kráľa Pelého získal tretí titul svetových šampiónov. Ale mnohí by túto poctu udelili excelentnému mužstvu, ktoré nielen doma poznali fanúšikovia pod označením Aranycsapat. Zlatý tím.

Maďarom velil major Puskás

Maďarské národné mužstvo vybudoval na prelome štyridsiatych a päťdesiatych rokov tréner Gusztáv Sebes a niekoľko sezón bezkonkurenčne dominovalo vo svetovom futbale. Od 14. mája 1950 do 4. júla 1954 nenašlo premožiteľa. V 31 zápasoch.

Jeho mozgom, srdcom i dušou bol kapitán Ferenc Puskás, major maďarskej ľudovej armády, ktorý dostal prezývku Cválajúci major. Obdivoval ho aj futbalový kráľ, Brazílčan Pelé a nech zostavoval rebríček najlepších futbalistov histórie ktokoľvek, Puskás nikdy nechýbal medzi najlepšími.

Marek Hamšík, Francesco Calzona Čítajte viac Ešte stále kadečo čítam... Hamšík reaguje aj na bývalých kolegov z reprezentácie, ktorí kritizovali Calzonu

Na prvý pohľad sa v ničom neponášal na čarostrelca. Mal nižšiu postavu a aj v čase veľkej slávy sa mu nebezpečne zaokrúhľovalo brucho. Na jeho ľavačku sa však spievali ódy, bola vraj najlepšia v histórii futbalu. Triafala lopty prudko a presne. Pritom mu stačila iba jedna noha, pravú mal neporovnateľne slabšiu, ako vravia futbalisti, používal ju len na podopieranie.

Jeho spoluhráč z Realu Madrid Francisco Gento o ňom vravel: „Je to najlepší jednonohý futbalista, aký kedy žil. Ľavou nohou dokázal kúsky, ktoré iní vedia iba s rukou. Pod sprchou si nohou vyhadzoval aj mydlo.“

822831474 Čítajte viac Prestížny web o Slovákoch: Požehnaný žreb, neuveriteľný Calzona. Aké nám dáva šance na EURO?

Puskás sa stal postrachom brankárov. Strelec, aký sa narodí raz za sto rokov. Vyrastal v armádnom klube Honvéd Budapešť a v prvej polovici päťdesiatych rokov minulého storočia bol pre maďarské reprezentačné mužstvo nenahraditeľný, v jeho drese strelil v 83 stretnutiach 84 gólov.

Futbalový génius sa vypracoval na lídra maďarského mužstva, ktoré nemalo prakticky nijakú výraznejšiu slabinu. Čo hráč, to osobnosť. „Keď sa zavelilo do útoku, všetci sme útočili; keď bolo treba brániť, všetci sme bránili,“ charakterizoval hru tímu jeho kapitán. „Stali sme sa prototypom totálneho futbalu,“ dodával.

Koniec 90-ročnej tradície

Mighty Magyars (Mocní Maďari) excelovali v mnohých zápasoch. Prvý mimoriadny úspech zažili na olympijských hrách 1952 v Helsinkách. Vyhrali turnaj vo veľkom štýle, bez straty bodu a so skóre 20:2. Trend vo vývoji futbalu však určovali desaťročia Angličania. Na ich pôde sa zrodil moderný futbal.

Anglicko sa zapísalo do histórie ako kolíska futbalu. Pestovalo si svoju futbalovú nadradenosť, ktorú dlhý čas podporovala ich jednoznačná prevaha nad kontinentálnymi európskymi mužstvami. Až v roku 1953 do ich futbalového chrámu zavítali zázrační Maďari a skončilo sa 90-ročné obdobie anglickej nezdolateľnosti na domácej pôde. Hrdý Albion utrpel pred 105-tisíc divákmi potupnú prehru.

Pelé, Brazília Čítajte viac Pelé si spomínal najmä na troch slovenských hráčov. S Puskásom si poplakal

Maďari sa na svoju historickú úlohu pripravovali veľmi starostlivo. Tréner Sebes a jeho najbližší spolupracovníci analyzovali neustále hru anglickej reprezentácie, každého hráča špeciálne. Vybrali sa na prestížny zápas Anglicko – výber Európy (4:4) mesiac pred ich súbojom na ostrovoch a priniesli si z neho ďalšie dôležité poznatky.

Vždy v týždni hralo maďarské mužstvo v Budapešti i v iných mestách ostré tréningové stretnutia a strýko Guszti, ako trénera familiárne oslovovali hráči, skladal optimálnu zostavu na Anglicko. Venovali sa aj detailom, aké dovtedy neboli v príprave bežné. Hraciu plochu v Budapešti upravili presne na rozmery ihriska vo Wembley, trénovali v čase, keď sa malo stretnutie v Anglicku uskutočniť a s loptou, s akou sa malo odohrať.

Gyula Garics Čítajte viac Zomrel Čierny Panter, ktorý s Puskásom dobyl Anglicko, ale nie celý svet

Dokonca utvárali umelú hmlu a v nej hráči trénovali i hrali. Maďarskou generálkou bol prípravný zápas so Švédskom (2:2) desať dní pred súbojom v Londýne. Maďari nevytiahli všetky tromfy, tréneri dali reprezentantom voľnú ruku. Vedeli, že v hľadisku sedí jeden z trénerov anglického národného tímu, ktorého hra budúceho súpera pomýlila. „Našiel som recept na maďarský futbal,“ vyhlásil Raynor.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ferenc Puskás #anglická futbalová reprezentácia #maďarská futbalová reprezentácia