Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ešte stále kadečo čítam... Hamšík reaguje aj na bývalých kolegov z reprezentácie, ktorí kritizovali Calzonu

Bolo to aj jeho "maslo". Keď tréner Vladimír Weiss st. odmietol v lete 2022 prevziať slovenskú futbalovú reprezentáciu, jej kapitán zdvihol telefón a do slúchadla šéfovi SFZ - Jánovi Kováčikovi - povedal jedno meno. Francesco Calzona!

24.11.2023 09:26
Marek Hamšík, Francesco Calzona Foto: ,
Marek Hamšík a Francesco Calzona.
debata (3)

Taliansky tréner je odvtedy trénerom národného tímu a nedávno sa s ním prebojoval aj na európsky šampionát 2024 v Nemecku. Postup potvrdili dve víťazstvá – najprv doma nad Islandom 4:2 a potom aj vonku v Bosne a Hercegovine 2:1.

Bývalý asistent tréner v talianskom Neapole to spočiatku na Slovensku nemal ľahké. Zápasy v Lige národov nedoviedol do víťazného konca a aj začiatok v kvalifikácii na Euro bol rozpačitý. Slováci síce potom vyhrávali, ale výkony naďalej boli podpriemerné – napríklad na Islande, či v Lichteštajnsku.

Slovenská reprezentácia však postupne získala svoju tvár. A na záverečný šampionát postúpila pomerne s prehľadom. Jej bývalý kapitán Hamšík sa teraz v rozhovore pre denník Šport vyjadril k jej priebehu i mediálnym tlakom, ktoré ju sprevádzali.

Video

„Ak by sme nepostúpili, bola by nespokojnosť. Zo všetkých strán. Ja som si však stál za tým, že Francesco Calzona je správny muž a výborná myšlienka pre danú situáciu s reprezentačným tímom. Napokon to bol dobrý ťah,“ povedal spokojný Hamšík, ktorý po dvoch zápasoch v tejto kvalifikácii ukončil kariéru a stal sa súčasťou realizačného tímu.

„Klobúk dole aj pred prezidentom zväzu Jánom Kováčikom, ktorý to všetko dotiahol, lebo to neboli jednoduché rokovania. Všetko sa však zvládlo a na konci dňa sú spokojní všetci zainteresovaní vo futbalovom hnutí, hráči, tréneri, vedenie, ale aj fanúšikovia. Povedal by som, že je to taká dobrá pizza quattro formaggi,“ doplnil.

Vyjadril sa aj ku kritickým hlasom, ktoré sprevádzali celú kvalifikáciu. "Ešte stále niečo čítam, žeby postup zvládol každý tréner… Ale to nikto nemôže vedieť, či by uspel niekto iný. Môžeme o tom iba diskutovať.

Slovensko - Island 2 Čítajte viac Po úspechu treba spojiť sily a nie riešiť žabomyšiu vojnu. Calzonova reakcia na kritikov bola zlá

V prvom rade by sme mali gratulovať trénerovi, hráčom, dávať ich na všetky titulné strany, chváliť ich, lebo si to zaslúžia. To by mala byť primárna vec a nie hľadať, čo by bolo, keby… V tomto sme jedineční, že vieme veľa kritizovať," zamyslel sa.

Autor rozhovoru mu pripomenul, že medzi kritikmi boli aj jeho bývalí spoluhráči z reprezentácie. Napríklad Martin Škrtel, či Ján Ďurica, ktorí komentovali dianie v niektorých zápasoch pre televíziu Sport1.

Slovensko - Island 24 Čítajte viac Tvária sa ako bohovia, ale nemajú slovenské srdcia. Calzona si po úspechu vybavoval účty so svojimi kritikmi

"Nuž, každý názor je názor… Mali by sa však hodnotiť veci, keď už sú viditeľné. Nie každý zápas sa vydarí herne, ale dôležité sú výsledky. To, čo som však ja videl naživo v tíme, tak chémia v ňom bola úžasná.

Aj preto snímam klobúk pred každým, kto sa zaslúžil o postup. Všetci verili myšlienke, myšlienke Francesca Calzonu," dodal.

Slovensko - Island 33 Čítajte viac NÁZOR: Postup je fajn, potlesk na mieste, ale mexické vlny nie. Veľké futbalové váhy budú na ME, Calzona a spol. až v lete môžu byť naozajstní frajeri

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #slovenskí futbalisti #Francesco Calzona