Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pelé si spomínal najmä na troch slovenských hráčov. S Puskásom si poplakal

Nechýbali mu základné informácie o slovenskom futbale. Najmä vďaka tomu, že jeho priateľom bol Joe Borbély, nitriansky rodák, ktorý bol aj autorom a organizátorom Pelého návštevy Slovenska v roku 1994.

15.01.2023 07:26
Pelé, Brazília Foto:
Pelé v obkľúčení brazílskych novinárov v júli 1971.
debata

„Občas sme sa bavili o úspešných Slovákoch, niektorí mu utkveli v pamäti. Szikora zažiaril v dvoch zápasoch na Maracane, v brazílskych médiách mu dali prezývku Biely Pelé, čo nemohlo jeho pozornosti uniknúť. A ani to, že Adamec im strelil hetrik, čo bola vždy výnimočná situácia. O Petrášovi vedel, ako oslavoval gól do siete ich mužstva na MS. Padol na kolená a prežehnal sa. Urobil to ako prvý. Bol to technický futbalista, dobrý driblér, vravel mi Pelé,“ vraví Borbély.

V roku 1994 navštívil Pelé s ďalšími brazílskymi legendami aj Maďarsko.

„Na budapeštianskom letisku sme zažili veľmi emotívne stretnutie s legendárnym Puskásom, vždy o ňom hovoril ako o futbalovom profesorovi, ktorý ho inšpiroval, dokonca ho pokladal za svoj vzor. Videli sa po 35 rokoch. Objali sa a obaja mali v očiach slzy. Maďarská legenda len výnimočne dávala najavo emócie, ale vtedy sa doslova rozplakala a spoluhráči zo slávneho tímu Aranycsapat na seba len prekvapene pozerali,“ pokračoval Borbély.

Poznal aj Pelého rodinné zázemie. Z troch manželstiev mal päť detí.

„Okrem toho dve ďalšie z nemanželských vzťahov, ale z nich sa hlásil len k jednému. Najmä v mladších rokoch mal slabosť pre pekné ženy. V čase, keď sa skončilo jeho prvé manželstvo, sa zamiloval do Xuxy, mladej brazílskej modelky. Neskôr bola partnerkou aj iného idolu krajiny, jazdca F1 Ayrtona Sennu,“ doplnil.

Z prvého manželstva s Rosemarie, ktorú si bral v roku 1966, mal tri deti, syna a dve dcéry – Kely a Jennifer. Jedna je herečka, druhá maliarka. Syn Edinho chytal za Santos. Prežil zopár ťažkých rokov, ktoré poznačili celú rodinu. Obvinili ho z členstva v organizovanej skupine, ktorá prala špinavé peniaze z obchodovania s drogami. Odsúdili ho na 13 rokov väzenia.

„Svoju vinu popieral, ale svedčili proti nemu aj členovia bandy, aby si zmiernili tresty. Odsedel si dovedna asi tri roky. Oslobodil ho najvyšší súd, ale aj na slobode fungoval ešte s viacerými obmedzeniami. Zdá sa, že najhoršie má za sebou, lebo teraz pôsobí ako tréner v druholigovom klube v Londrine. Pelé sa so synovými problémami veľmi ťažko vyrovnával,“ vysvetľuje slovenský manažér.

Najkrajšie momentky zo života Pelého Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Brazílsky tím aj s Pelém počas sústredenie vo...

Najlepšie sa poznal s druhou manželkou Assiriou Lemos, s ktorou sa Pelé oženil v roku 1994, krátko predtým, ako navštívil Slovensko. Narodili sa im dvojičky – Joshua a Celeste. V Košiciach požiadal Borbélyho, aby ju zobral na trojdňovú návštevu Prahy, ktorú túžila vidieť. Pelé odletel do Tokia na kongres FIFA.

„Assiria bola modelka a špičková gospelová speváčka, v Brazílii bola skoro taká hviezda ako Pelé. Teraz žije s deťmi na Floride,“ dodáva Borbély.

Pelé sa tretí raz ženil ako 75-ročný. V roku 2016 si vzal Marsiu Aiko, ktorá mala o 33 rokov menej.

„Je podnikateľka, venuje sa obchodovaniu so zdravotníckou technikou i liekmi. Pochádza z rodiny japonského miliardára, je bohatá, nepotrebovala Pelého peniaze. Poznal som ju ako energickú ženu, ktorá doma fungovala aj ako manažérka. Bola na neho aj prísna, ale starala sa oňho, robila všetko v záujme jeho zdravia a pohodlia. Vždy sa naňho obracalo množstvo ľudí a on nikoho nevedel odmietnuť. Pomáhala mu organizovať program, nepúšťala k nemu každého, ani mu neposúvala všetky hovory. Inak by pretelefonoval aj celý deň.“

Marsia mala hlavné slovo aj pri organizovaní poslednej rozlúčky. Pelého telo bolo 24 hodín vystavené na štadióne Vila Belmiro v Santose, kde prežil takmer celú hviezdnu kariéru.

„Strávila pri rakve celý čas len s malými prestávkami, čo som obdivoval. Vládli veľké, až 35-stupňové horúčavy, nebolo to ideálne, vrstvy krému na Pelého tvári sa topili, Marsia to zachraňovala, ako sa dalo.“

Ladislav Petráš Čítajte viac To, čo Pelé, vie aj Messi. Avšak nie s takou noblesou, vraví slávny Slovák

Rozlúčilo sa s ním približne 300-tisíc ľudí. K rakve sa prišli pokloniť všetky žijúce legendy Santosu na čele s Rivelinom či Eduom, z mladšej generácie Kaka.

„Niektorých ešte čakali, ale neprišli, hoci za Pelého života sa s ním radi ukazovali – napríklad Ronaldo či Ronaldinho. Posledný sa s ním rozlúčil nový prezident Lula, priletel vojenským vrtuľníkom, pristál na vedľajšom ihrisku. Pelé bol s Lulom kamarát, v období, keď bol prvý raz prezidentom, sa stretávali aj súkromne, zavítal viackrát do Pelého luxusného sídla na ostrove Guarujá neďaleko Santosu. V záhrade opekali mäso.“

Borbély naposledy hovoril s Pelém päť dní pred jeho smrťou.

„Volal som na telefón jeho dcéry, ktorá bola pri jeho posteli v nemocnici. Videli sme sa cez videohovor, ale bol to pohľad, ktorý ma nepotešil. Nikdy som ho nevidel v takom stave, bolo na ňom vidieť, že je vysilený a necíti sa dobre. Zamával mi, pokúsil sa o silený úsmev. Povedal, že nemáme byť smutní, že bojuje a všetko bude v poriadku. Bol to krátky rozhovor, trval možno tridsať sekúnd. Myslím si, že vedel, že pred rakovinou tentoraz už neujde.“

O futbalovú ikonu sa starali niekoľkí špičkoví lekári.

„Vedúci ich tímu, uznávaný profesor, naznačoval, že jeho diagnózu odhalili neskoro, že keby chorobu zachytili skôr, mohli mu pomôcť. Pelé vyšetrenie odkladal. V posledných dňoch striedal lepšie a horšie dni, ale mal aj veľké bolesti, ktoré lekári tíšili liekmi. Trápil sa. Debatoval som o tom s jeho najbližšími priateľmi, bývalými spoluhráčmi, zhodovali sa, že keď zaspí a pokojne odíde na druhý svet, bude to pre neho vykúpenie,“ uzavrel Borbély.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pelé #Joe Borbély