Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MS opäť pred Vianocami? Saudská Arábia oficiálne vstúpila do boja o futbalový sviatok

Zástupcovia zo Saudskej Arábie v pondelok oficiálne vstúpili do boja o organizáciu futbalových majstrovstiev sveta v roku 2034.

09.10.2023 19:50
Rijád, štadión Foto: ,
Momentka spred finále talianskeho Superpohára na štadióne kráľa Fahda v Rijáde v januári 2023.
debata

Predstaviteľom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) doručili list, v ktorom potvrdili záujem hostiť najlepšie futbalové výbery z celého sveta.

Keďže federácia počas minulého týždňa rozhodla, že svetový šampionát v roku 2030 sa uskutoční v šiestich krajinách z troch kontinentov, do boja o ďalšie MS môžu vstúpiť iba krajiny z Ázie alebo Oceánie.

Neymar Čítajte aj To nie je možné! Neymara šokovali amatérske prípravy na zápas Ligy majstrov

Do hry by mohla vstúpiť aj Austrália po tom, ako v lete 2024 spolu s Novým Zélandom úspešne organizovala majstrovstvá sveta žien.

Doteraz posledný svetový šampionát mužov hostil vlani Katar, ďalšie MS sa uskutočnia v Severnej Amerike v roku 2026. Keďže o ďalšie štyri roky sa do turnaja zapoja krajiny z Európy, Afriky aj Južnej Ameriky, šancu tak dostanú iba záujemcovia zo zostávajúcich kontinentov.

Iba minulý týždeň padol verdikt, že MS 2030 sa začnú v Uruguaji, Paraguaji a Argentíne, pokračovať potom budú v Španielsku, Portugalsku a Maroku.

Katar šport futbal MS2022 osemfinále Argentína Messi Čítajte aj Historický moment alebo mačkopes? FIFA pridelila MS 2030 krajinám na troch kontinentoch

FIFA vzápätí rozhodla, že záujemcovia o MS 2034 musia do konca októbra prejaviť formálny záujem a do konca novembra doručiť podpísané dokumenty, súčasťou ktorých bude aj záruka miestnej vlády.

Saudská Arábia, ktorá pripomína podporu viac ako tretiny členských federácií, bude v roku 2027 hostiť Ázijský pohár a spĺňa požiadavky FIFA, aby mala aspoň štrnásť štadiónov a aspoň polovica z nich musí mať kapacitu minimálne 40-tisíc miest. Austrália tento predpoklad aktuálne nespĺňa.

Neymar Čítajte aj Fanúšikovia si na penaltu vydupali Neymara, ten zlyhal. Hamšíkov exspoluhráč predviedol etudu, na ktorej sa smeje celý svet

Podľa futbalových predstaviteľov zo Saudskej Arábie je cieľom kandidatúry „odomknúť nové futbalové príležitosti na všetkých úrovniach a záväzok podporovať rast hry vo všetkých kútoch sveta“.

Dejisko MS 2034 by FIFA mala vyhlásiť už v druhej polovici budúceho roka. Rozhodovať bude 37-členná Rada FIFA na čele s prezidentom federácie Giannim Infantinom, ktorý udržiava blízke väzby s korunným princom Mohamedom bin Salmánom.

Ak by sa svetový šampionát o jedenásť rokov konal v Saudskej Arábii, konal by sa podobne ako ten posledný pravdepodobne v novembri a decembri.

Štadióny pre EURO vo Veľkej Británii a Írsku Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Pozrite si v galérii desať štadiónov...
debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #MS 2034 vo futbale