Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Miliónové hviezdy zahanbuje hráč, ktorý bol na futbal malý

Za góly sa platí. V anglickej Premierleague obzvlášť. Ak chcete byť úspešný, potrebujete drahého útočníka, presviedčajú najbohatšie futbalové kluby renomovaní skauti.

26.10.2015 16:10
Jamie Vardy Foto: ,
Jamie Vardy.
debata

Mašina na góly vraj musí stáť aspoň tridsať miliónov eur. Naozaj? Dvadsaťosemročný kanonier z Leicesteru City Jamie Vardy je futbalový meteor, ktorý stál „babku“.

Desať zápasov, desať gólov, skóroval aj v uplynulom kole proti Crystal Palace a na čele tabuľky strelcov sa naňho z úctihodnej vzdialenosti pozerá hviezda svetovej veľkosti, Sergio Agüero. Vardyho jedinečný futbalový príbeh je dnes na ostrovoch témou číslo jedna.

Narodil sa a vyrastal v Sheffielde. Už ako dieťa sníval o tom, že si raz oblečie dres miestneho tímu Wednesday. Stalo sa, klub, ktorému odjakživa fandil, ho vzal do svojej akadémie. O to viac ho však bolelo, keď ho ako šestnásťročného chlapca vyradili z tímu s jednoduchým vysvetlením: "Si príliš malý“.

"Keď ma vyhodili, na čas som s futbalom úplne skončil. Dôvod, že som veľmi malý, som nikdy neprijal a budem úprimný, veľmi sa ma to dotklo. Bolo to najhoršie obdobie v mojej kariére,“ spomínal na svoje ťažké začiatky. Smútok v očiach vzápätí vystriedala radosť. "Asi mi nebudete veriť, ale od toho momentu som začal rýchlo rásť. K svojim 140 centimetrom zrazu pribudlo ďalších dvadsať,“ smial sa.

Kopačky zavesil na klinec, loptu odložil do kúta, svoje uplatnenie našiel vo fabrike na výrobu protéz pre hendikepovaných ľudí. Bez futbalu však vydržal iba osem mesiacov. K návratu na zelené trávniky ho presvedčili kamaráti. A začal úplne od podlahy, popri namáhavej práci, kde neraz dvíhal ťažké predmety, našiel uplatnenie v neznámom Stocksbridge Parku z ôsmej najvyššej súťaže. "Za týždeň mi dali tridsať libier, ale aj tak som im bol veľmi vďačný,“ opisoval svoje začiatky v mužskom futbale.

Ďalšiu prekážku na ceste za životom futbalovej hviezdy si položil už on sám. V roku 2010 sa zaplietol do bitky a trest bol nekompromisný. Domáce väzenie počas nočných hodín a sledovacie zariadenie na ľavom členku.

"Neraz sa stalo, že som musel zo zápasu odísť už po hodine hry, aby som bol doma o šiestej večer. Ten náramok mal však aj jednu veľkú výhodu. Bol tak pevný, že jednoducho nebolo možné si vytknúť, alebo zlomiť členok,“ priznal s humorom.

Od tej chvíle je Vardyho životopis spojený viac s futbalom, ako škandálmi. V roku 2010 ho kúpil Halifax, o rok neskôr už napínal súperovu sieť v drese Fleetwoodu. A darilo sa mu. Jeho kanonierske schopnosti si v roku 2012 všimli v Leicesteri a zaplatili zaňho na piatu ligu dovtedy neuveriteľných 1,2 milióna eur.

"Nikdy by som si ani nepomyslel, že sa o mňa môže tak veľký klub čo i len zaujímať. O Premierleague som v živote nesníval, chcel som sa stále iba zlepšovať,“ tvrdí Vardy, ktorý tak začal s veľkým futbalom, až keď mal 25 rokov.

Jeho cena po vydarenom vstupe do aktuálnej sezóny niekoľkonásobne vzrástla. O jeho služby sa začali zaujímať Tottenham, či Liverpool a médiá ho zrazu podsúvajú trénerovi Anglicka Royovi Hodgsonovi ako voľbu číslo jedna na hrot útoku.

Veľké futbalové príbehy majú zväčša šťastné konce. Ten Vardyho by mohol vyvrcholiť na blížiacom sa európskom šampionáte. Je totiž zrejmé, že ak bude v streleckých hodoch pokračovať aj naďalej, účasť vo Francúzsku mu neunikne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jamie Vardy
Načítavajú sa športové výsledky...